Η Rock opera προσεγγίζει την ανθρώπινη πλευρά του Μ. Αλεξάνδρου
«Η μουσική ήταν ο σπόρος για να ριζώσει μέσα μου η επιθυμία να ανεβάσουμε τον Αλέξανδρο στη σκηνή του ΚΘΒΕ». Με αυτά τα λόγια ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης της μουσικοθεατρικής παράστασης “Alexander the Great. Rock opera”, Γιάννης Βούρος ανέδειξε τη δυναμική του συνθέτη Κωνσταντίνου Αθυρίδη, που πλαισιώνει και απογειώνει το θέαμα που περιμένουν όλοι να δουν στις 23ης Οκτωβρίου στο Βασιλικό Θέατρο.
Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας σε μια χρονική στιγμή που πλέουν όλα μπήκαν στην τελική ευθεία ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης ευχαρίστησε το ΚΘΒΕ για τη γενναία απόφαση, όπως την χαρακτήρισε, να βάλει «κάτω από την ομπρέλα του» αυτή τη μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή. «Δεν ξεχνάμε ότι ο Αλέξανδρος είναι ο μόνος Μέγας της παγκόσμιας ιστορίας. Η παράσταση προσεγγίζει την ανθρώπινη πλευρά του και όχι εκείνη του ηγέτη. Πρόκειται για μια παραγωγή που αποτελεί ένα απίστευτο όνειρο».
Η Alexandra Charanis, ιστορικός και φιλόλογος, που υπογράφει το λιμπρέτο της παράστασης μίλησε για τις δυσκολίες αλλά και το δέος που ένιωσε όταν κλήθηκε να μετατρέψει τα ιστορικά κείμενα και τους διαλόγους σε τραγούδια. «Η βάση της δικής μου δουλειάς ήταν ο Πλούταρχος. Προσπάθησα μέσα από το λιμπρέτο να μπω στην ψυχή του Αλέξανδρου, να καταφέρω να μιλήσω για τον άνθρωπο και όχι για τον κατακτητή. Όταν είδα τα λόγια να παίρνουν ζωή κατάλαβα τη δυναμική της παράστασης. Ήταν ένα συναρπαστικό ταξίδι που εγώ προσωπικά το χάρηκα πολύ».
Μετά από 35 χρόνια διαδρομής στο σχεδιασμό των κουστουμιών για τους μεγαλύτερους θιάσους, ο Γιάννης Μετζικώφ, υπογράφει το σκηνικό του Alexander αποτυπώνοντας λιτά την ερημιά του πολέμου. «Πίσω από το δαφνοστεφές σκίτσο που προσπαθούμε να δούμε όλοι κρύβεται ένας άνθρωπος του πολέμου. Ό,τι έχει γράψει η ιστορία για αυτήν την μεγάλη προσωπικότητα είναι κοντά, δίπλα, πίσω, μέσα στον πόλεμο. Το σκηνικό είναι λοιπόν στημένο έτσι ώστε να μην απομακρυνθούμε από την πολεμική ώρα».
Μαθήτρια του κ. Μετζικώφ και σήμερα συνάδελφός του, η Ιωάννα Τιμοθεάδου έδωσε μια γεύση από τα 200 κοστούμια που ετοίμασε για τις ανάγκες της παράστασης λέγοντας ότι χρησιμοποίησε ένα ύφος άχρονο επηρεασμένο από κόμικς.
Η χορογράφος της παράστασης, Άσπα Φούτση μίλησε για τη συγκινητική σχέση της με το έργο που της επιτρέπει να συνεργαστεί με παλιούς φίλους, όπως ο Γιάννης Βούρος και ο Κωνσταντίνος Αθυρίδης και δήλωσε ολοκληρωμένη με τη δουλειά όλων των συντελεστών που κατάφεραν πάνω στη σκηνή να γίνουν χορευτές.
Παρά τη πρωταγωνιστική του θέση στην Ροκ Όπερα Alexander The Greate, o Δημήτρης Τικτόπουλος δε μίλησε για τον ρόλο του, αλλά για τους ανθρώπους που βρήκε και γνώρισε στον θίασο. «Είναι τεράστια εμπειρία να γνωρίζεις τόσο κόσμο και να τα περνάς όλα μαζί του. Έχουμε γίνει ομάδα, οικογένεια και το θέατρο σπίτι μας. Στις πρόβες συνέβη αυτό που λέει ο Μέγας Αλέξανδρος στους συναγωνιστές του: Μαζί θα τα περάσουμε όλα. Και τους πολέμους και τα πλούτη και τις χαρές».
Στο ρόλο της Ολυμπιάδας η Χαρίκλεια Χατζησαββίδου. Με πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις στο εξωτερικό αποκάλυψε ότι δε σκέφτηκε ούτε στιγμή να αρνηθεί να ενσαρκώσει τη «μητέρα του παγκόσμιου ηγέτη». «Σας ευχαριστώ όλους που μου δώσατε έναν τέτοιο λόγο να επιστρέψω στην Ελλάδα. Θα κάνω τα πάντα να τον ερμηνεύσω με τον καλύτερο τρόπο» είπε.
Την ιστορική επιμέλεια της παράστασης έχει η Πολυξένη Αδάμ Βελένη, η ποία μίλησε για την ιστορική πιστότητα της παράστασης, διαβεβαιώνοντας ότι ο «Alexander The Great. Rock Opera» έχει ιστορική αλήθεια. «Από την αρχή μέχρι και το τέλος συζητούσαμε και παλεύαμε η παράσταση να έχει ιστορική πιστότητα. Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση έχω να σας πω ότι η αλήθεια της Ιστορίας υπάρχει».
Τη συνέντευξη Τύπου τίμησαν οι υποστηρικτές του εγχειρήματος «Alexander The Great. Rock Opera».
«Είμαι σίγουρη ότι η παράσταση θα αγαπηθεί όπου και να ταξιδέψει. Υποχρέωσή μας να τη συνοδέψουμε στο ταξίδι που θα κάνει» είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Ελληνοαυστραλιανού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, Αίνη Μιχαηλίδου.
«Οι δύο φορείς μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά ως Ελλάδα» τόνισε ο Πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας.
«Είμαστε στο πλευρό σας για τη διάδοση του Μ. Αλεξάνδρου», είπε ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου, Δ. Πασχάλης.
Τέλος, σε μήνυμά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Unesco Αικατερίνη Τζιτζικώστα, τονίζει: «Επιτρέψτε μου όμως να μοιραστώ μαζί σας τον ενθουσιασμό και τη χαρά μου για μια μεγάλη και ιδιαίτερα σημαντική παραγωγή, που θα παρουσιαστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, με στόχο να φωτίσει αθέατες πτυχές της προσωπικότητας του μεγάλου ηγέτη, φέροντάς το θεατή κοντά στο δυναμισμό, το όραμα, αλλά και την ανθρώπινη φύση του Μεγάλου Αλεξάνδρου».