Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΓΚΡΙΝΙΑ

 

Δεν την καταλαβαίνω αυτή την εμμονή των κρατικών θεάτρων να ανακυκλώνουν τους ηθοποιούς μέσα στη σεζόν. Ναι, σίγουρα, είναι δύσκολο για κάποιον να βρει δουλειά στη μέση της χρονιάς, αν το συμβόλαιό του λήξει τα Χριστούγεννα. Αλλά γενικώς είναι δύσκολο να βρει ένας ηθοποιός δουλειά, οπότε μήπως θα ήταν χρήσιμο τα κρατικά θέατρα να απασχολούν και να ασφαλίζουν περισσότερους εργαζόμενους; Επιπλέον αυτή η λογική ίσχυε κάποτε που η σεζόν ξεκινούσε τον Οκτώβριο και τέλειωνε την Κυριακή των Βαΐων. Σήμερα όμως  καθ’ όλη τη χρονιά ανεβαίνουν νέες παραστάσεις, οπότε το επιχείρημα δεν ευσταθεί και τόσο. 

Ναι,  είναι μεγάλη οικονομία να πληρώνεις έναν ηθοποιό που και θα παίζει, ενώ παράλληλα θα κάνει και πρόβα, αλλά σκέφτηκε ποτέ κανείς ότι ίσως δεν είναι και τόσο αποδοτική μια τέτοια λογική; Πρώτον δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να μοιράζονται σε εκατό πράγματα, και δη να υποχρεώνονται γι ’αυτό.

Δεύτερο, τα κρατικά θέατρα πολλάκις αναγκάζουν τους ηθοποιούς να παίζουν σε παραστάσεις που δεν τους αρέσουν για διάφορους λόγους, χωρίς καν να τους επιτρέπεται το δικαίωμα να αρνηθούν αν κάτι ή κάποιος δεν τους εκφράζει, γιατί σε αυτή την περίπτωση κινδυνεύουν να χάσουν και μια δουλειά που θα τους αφορούσε. Mπορεί να ακούγεται πολυτέλεια τη σήμερον ημέρα, αλλά δυστυχώς τέχνη κανείς δεν κάνει με το ζόρι.

Από την άλλη κι οι σκηνοθέτες είναι υποχρεωμένοι πολλάκις να κάνουν διανομές βάσει λίστας κι όχι επιλέγοντας τους συνεργάτες εκείνους που τους καλύπτουν και τους ταιριάζουν στην περίσταση. Έτσι καταλήγουν συχνά  να συγκροτούν θιάσους ανομοιογενείς που ο καθένας παίζει σε άλλο έργο. Ή να εξαναγκάζονται να παίρνουν ανθρώπους με τους οποίους δεν έχουν τίποτα κοινό.

 Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα αυτής της πρακτικής που σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται δίκαιη, σπανίως είναι ικανοποιητικά για όλες τις πλευρές. Μήπως λοιπόν πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή;

 

Τρίτη 9 Ιουνίου 

Νατάσσα Χανιώτη

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO