Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η Κ. ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ, Ο ΜΠΡΕΧΤ, ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ.ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΓΚΡΙΝΙΑ

Κατερίνα Ευαγγελάτου 

 

«Ειλικρινά δεν μπορώ να αποφασίσω αν είμαι υπέρ ή κατά του μνημονίου.» είπε η Κατερίνα Ευαγγελάτου καθώς έρρεε η αφήγησή της σε κάποιον δημοσιογράφο.  Μετά από τρία μνημόνια, γδαρμένες ζωές, φτώχεια και ανεργία η ταλαντούχα μεν, γλυκερή μικροαστή δε Κατερίνα Ευαγγελάτου κρατά επιφυλάξεις για το αν είναι λογικά ορθή μια άτοπη μαθηματική εξίσωση(όπως παραδέχεται και η ίδια!). Επίσης πιστεύει ότι το πρόβλημα δε λύνεται βάζοντας κάτω μόνο αριθμούς γι αυτό και ανεβάζει Μπρεχτ στην Στέγη. Αναμενόμενο για έναν άνθρωπο μεγαλωμένο στο σανίδι να αποζητά ν' ασχοληθεί με τη Μεγάλη Τέχνη, να θέλει να πει την άποψή του για τα μεγάλα ζητήματα, να επιδιώξει να πιάσει τον παλμό της σημερινής κοινωνίας, κόβοντας και ράβοντας τον Μπρεχτ. Στη Στέγη, στα μάτια των τυχερών λίγων, των ιδιωτικών Γραμμάτων και των ιδιωτικών Τεχνών η εκδοχή του έργου φαίνεται μοδάτη και βολική. Πώς είναι δυνατόν ευγενές ίδρυμα, φέρον το όνομα του μεγάλου και τρανού θαλασσοπόρου, να φιλοξενεί άρτιο και στα ίσια δοσμένο, το θεατρικό έργο ενός "προδότη" της αστικής τάξης, που έβγαλε τα μυστικά τους στη φόρα και διάλεξε τη μεριά των αδικημένων; Η τέχνη δε σου δείχνει το δρόμο κουνώντας νευρικά το δάχτυλο, σου ανοίγει όμως παράθυρα στον κόσμο. Κι ας μην καταλαβαίνει το πόπολο τη λογική της αποστασιοποίησης και τον μεταμοντερνισμό. Τι σε νοιάζει πώς φτιάχνεται το φάρμακο άμα σε κάνει καλά;   Η εξαιρετική Στεφανία Γουλιώτη να ξαναπώ ότι είναι και ο λόγος που δεν αγανακτείς την ώρα της παράστασης με τη γραμμή του «ασκώ κριτική στον μεγαλειώδη, αλλά ξεπερασμένο πια συγγραφέα». Τώρα θυμήθηκα την ατάκα «Κόβουμε το τραγούδι του όγδοου ελέφαντα γιατί θα κάνει κοιλιά» και το ελληνογερμανικό παραλήρημα του Σωτήρη Τσακομίδη στο τέλος με σαφείς παραπομπές στη γελοία "θεωρία των άκρων".  Η Κατερίνα Ευαγγελάτου,  ένα νέο κορίτσι, πιο τυχερό από τ’ άλλα, μπορεί τελείως ανεπίκαιρα, μέσα απ’ το πρίσμα: η τέχνη για την τέχνη, να λέει ό,τι θέλει. Με την πονηριά αυτού που ξέρει ότι απευθύνεται σε θαμπωμένους που μένουν εμβρόντητοι με το παραμικρό. Γιατί ο Έλληνας το συγχωροχάρτι το δίνει με το κιλό έτσι και του μιλήσεις για ευγενείς, Επιδαύρους, πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α. Κατάχρηση ελαττώματος. «Χωρίς μια Στέγη ετούτη η αλήθεια, Θεός αν είναι στις φλόγες να καείς». Να μην καείς στις φλόγες. Να κρατάς τα βιβλία κανονικά και όχι ανάποδα.  

ΥΓ Θερμή παράκληση: Όχι άλλες ολοσέλιδες  διαφημίσεις.. Με φειδώ η προβολή. Ο κόσμος με τόσα προβλήματα, έχει μπλοκάρει. Επίσης οικονομία στις μεγάλες λέξεις. Δυσφορούν και οι ίδιες. Μην κοιτάς που δεν έχουν μιλιά να το πουν.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO