Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Written by OnlyTheater. Category: ΓΚΡΙΝΙΑ

Ο αξιοπρεπής κόπος των παιδιών

Μία από τις -παραπάνω από το

κανονικό-Δραματικές σχολές της Αθήνας βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου. Ένα όμορφο νεοκλασικό, στον πιο κοινότοπο δρόμο με τους τρεις άδειους κάδους και τα θεοβρώμικα πεζοδρόμια. Αυτή είναι η θέα που επιβάλλεται έξω από τα τζάμια της σχολής στους εν δυνάμει ηθοποιούς. Τον πρώτο καιρό που περνούσα από εκεί διέσχιζα με δυσκολία τον δρόμο. Σμήνη μαθητόκοσμου μόνιμα έξω από αυτό το ωραίο κτίριο. Πολλή φασαρία, στη διαπασών οι μονόλογοι, ό,τι ήταν να γίνει εντός του κτιρίου γινόταν -τελείως άγαρμπα- έξω. Τις τρίτες έχει λαϊκή. Να’ ξερες πόση ντομάτα της κακιάς ώρας έφαγαν τα παιδιά αυτά από τους ντοματάρχες.


Εδώ και καιρό στα σκαλάκια του νεοκλασικού και στο δρόμο δε βλέπω ψυχή. Μόνο κάποιους από τους καθηγητές που μοιραία σκοντάφτουν πια σε άδεια θρανία. Οι μαθητές λιγόστεψαν και αυτοί που παρέμειναν κάνουν τρεις δουλειές για να πληρώσουν τα δίδακτρα του κάθε μήνα. Το βρίσκω τόσο ξένο πια με την περίσταση που μου ξεφεύγει πού και πού και το: «Ψωνάρες». Τρεις δουλειές οι μαθητές για να πληρώσουν μαθήματα στα οποία δεν προλαβαίνουν να πατήσουν ή και όταν προλαβαίνουν παρακολουθούν ό,τι παρακολουθούν με έξτρα δόση σύγχυσης, υπερέντασης και αφηρημάδας.

Ρε παιδιά, ξέρω ότι το όνειρο δε χωράει σε κανένα κάδο σκουπιδιών. Σύμφωνοι.
Πια όμως τα όνειρα απαιτούν ένα σκασμό λεφτά και γύρω μας υπάρχει μόνο «σκασμός» και όχι «λεφτά».

Και όπου και να βρεθείς να είσαι με εκείνα τα όπλα που κουβαλούσες στις παιδικές σου τσέπες. Τη σοβαρότητα, την ταπεινότητα και την πίστη που είχες ως παιδί.

Τότε η «θυσία για το τίποτα» λέγεται «αξιοπρεπής κόπος». Και εγώ μαζί σου.

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO