Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΠΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΓΚΡΙΝΙΑ

Η Οδός Ονείρων, Ο Χατζιδάκις, ο Χορν, το Μετροπόλιταν, η Βουγιουκλάκη, η Βλαχοπούλου..(θαυμαστικά, σχήματα λόγου, υπερβολές, εξιδανίκευση, ιερά τέρατα, απολυτότητες και και).

 

Χθες μου 'χαν κολλήσει αυτοί οι στίχοι:


Κάθε σπίτι κρύβει
λίγη αγάπη στη σιωπή.
Μα ένα αγόρι έχει
την αγάπη για ντροπή.


Το βράδυ ανάρτηση στο onlytheater.gr για την "Οδό Ονείρων". 52 χρόνια από το 1962 και από εκείνη την καλοκαιρινή εικόνα της Λεωφ. Αλεξάνδρας με τις φωτεινές μαρκίζες και τα ανοιχτά θέατρα. Ένας αναγνώστης "κοινοποιεί το κείμενο στον τοίχο του" η Ζ. Ρ του σχολιάζει: "Mην ξεχνάς ότι στον καιρό του δεν είχε πάρει σπουδαίες κριτικές. Όλα τα αλλάζει ο χρόνος!" Η Οδός Ονείρων, Ο Χατζιδάκις, ο Χορν, το Μετροπόλιταν, η Βουγιουκλάκη, η Βλαχοπούλου..(θαυμαστικά, σχήματα λόγου, υπερβολές, εξιδανίκευση, ιερά τέρατα, απολυτότητες και και).

Πόσο δίκιο έχει. Σκεφτόμουν πόσοι άνθρωποι που σήμερα κουβαλούν τα χαρισμένα επίθετα του σπουδαίου και του τεράστιου στο παρελθόν, όταν πάλευαν να κάνουν την αρχή' τρώγαν ωραιότατη φόλα βουτηγμένη σε κανονική λάσπη. Ο Κουν, ο Χατζιδάκις, ο Τσαρούχης, η Λαμπέτη κ.α, ήταν οι τρελοί της γειτονιάς που "τολμούσαν να τα βάλουν με τα τραντισιονάλε δεδομένα". Δεν ξέρω, αν είναι συνήθεια των ανθρώπων, να ξερνούν αφειδώς λέξεις της αποδοχής πάνω σε ανθρώπους που ναι μεν τις αξίζουν, αλλά ή είναι νεκροί πια οπότε δώρον άδωρο ή είναι πολύ μεγάλοι σε ηλικία οπότε δεν τους αφορά καμιά αποκατάσταση, καμία καθυστερημένη αναγνώριση.

Και κείνη η οικειότητα, η κατάχρηση του μικρού ονόματος..πω πω..
Ο Μάνος, ο Γιάννης, η Έλλη, ο Κάρολος. Καμία σημασία δεν έχει..
Σημασία έχει τι γίνεται, όταν είναι όλοι παρόντες. Για να λέμε ότι η αναγνώριση γίνεται με κότσια.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO