Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΟΞΥΔΕΡΚΕΣ ΨΥΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΚΕΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΩΝ Μ.Μ.Ε.

 

Το σκηνικό στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260 μάς έβαζε σ’ έναν χώρο υποβλητικό, ψυχρό, χωρίς κανένα προσωπικό ύφος. Το μαύρο και το γκρίζο κυριαρχούσαν παντού. Στην αρχή δεν ήταν κατανοητό αν ήταν σπίτι ή χώρος εργασίας. Το μόνο βέβαιο ήταν η μεγάλη οικονομική άνεση των ιδιοκτητών του. Ηταν το σπίτι μιας πλούσιας οικογένειας, που καταπιανόταν με επιχειρήσεις. Η παρουσία της οικιακής βοηθού υποδήλωνε περαιτέρω την οικονομική τάξη. Από τις πλαϊνές πόρτες βγαίνουν μερικοί καλοντυμένοι και ευχάριτες άνθρωποι, που προσπαθούν να ευχαριστήσουν με κάθε τρόπο (με το καλό κρασί και τις μελωδίες στο πιάνο) τον επιφανή επισκέπτη. Ο Τόμας Οστερμάγιερ επέλεξε για τη φετινή του παρουσία στο Φεστιβάλ Αθηνών ένα έργο που γράφτηκε το 1941 από τη Λίλιαν Χέλμαν: τις «Μικρές Αλεπούδες». Νεόπλουτοι και αδίστακτοι άνθρωποι, άλλοι που η μεγαλοαστική τους καταγωγή είναι φανερή αλλά συμπιέζεται από το άξεστο αν και λουστραρισμένο περιβάλλον όπου υποχρεούνται να ζουν, τρία αδέλφια που δολοπλοκούν ο ένας εναντίον του άλλου και οι γόνοι τους, μεγαλωμένα πλάσματα για να γίνουν άβουλα. Θα μπορούσε να είναι μια πολύ ωραία σαπουνόπερα σαν έργο, αν δεν το είχε πιάσει στα χέρια του ο Τόμας Οστερμάγιερ. Για να μας παρουσιάσει, για 2 ώρες κι ένα τέταρτο, το βασανιστικό ψυχογράφημα μερικών κενών ανθρώπων, κάποιους άλλους απελπισμένους και κάποιους που χάνουν τη ζωή τους αλλά όχι τη λογική τους. Δεν ήξερες τι πραγματικά να πρωτοθαυμάσεις στην ερμηνεία αυτών των σπουδαίων ηθοποιών και στην οξυδερκή διεισδυτικότητα του Γερμανού σκηνοθέτη, που δεν αποκάλυψε και δεν σκιαγράφησε απλώς τους ανθρώπους μιας οικονομικής τάξης, αλλά ψυχισμούς. Που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε παντού...

 

ΟΛΓΑ ΣΕΛΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO