Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΚΑΘΗΛΩΝΕΙ ΣΤΙΣ "ΤΡΩΑΔΕΣ" Η ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΛΛΩΝ Μ.Μ.Ε.

Tρωάδες


Τις "Τρωάδες" του Ευριπίδη που περιοδεύει ανά την Ελλάδα παρακολούθησε ο Γ. Σμυρνής και έγραψε μια πολύ ενδιαφέρουσα και αναλυτική κριτική για το monopoli.gr. Τονίζει τον αντιπολεμικό χαρακτήρα του έργου και στέκεται ιδιαίτερα στις ερμηνείες του αξιολογότατου καστ της παράστασης.

Η παράσταση του Μουμουλίδη προσεγγίζει με σοβαρότητα και χωρίς πολλά ρίσκα την τραγωδία του Ευριπίδη. Αν και δείχνει την οργή των Θεών, εστιάζει περισσότερα στα ανθρώπινα, ενώ έχει τονισμένο και το αντιπολεμικό μήνυμα. Υπάρχουν κάποιες αφηγήσεις, που περιγράφουν εικόνες φρίκης του πολέμου. Αντίθετα, τα χορικά δεν έχουν τόσο μεγάλο ρόλο στην παράσταση. Επίσης, οι «Τρωάδες» παρουσιάζονται με φτηνά ρούχα και ταλαιπωρημένες, κραδαίνοντας τις βαλίτσες τους και όντας έτοιμες ανά πάσα στιγμή να μπουν μες τα πλοία των υποδουλωτών τους, για να πάρουν το πικρό ταξίδι στην Ελλάδα. Κι έτσι αφήνουν πίσω τους- όσες μένουν ζωντανές- τη ρημαγμένη από τον πόλεμο και φλεγόμενη πατρίδα τους. Την κάποτε λαμπερή κι ευημερούσα Τροία.

Αυτό που ξεχωρίζει στην παράσταση είναι το επίπεδο του καστ, στο οποίο συμμετέχουν κορυφαίοι ηθοποιοί. Ξεχωρίζει η Ιωάννα Παππά στο ρόλο της ιέρειας του Απόλλωνα Κασσάνδρας, της οποίας το κορμί που ανήκει στο Θεό θα δοθεί ως λάφυρο στον Αγαμέμνονα. Η απαγγελία της καθηλώνει, ο τρόπος που αλλάζει χρωματισμούς στη φωνή της εξαιρετικά περίτεχνος, ενώ υπάρχει έντονο και το σωματικό στοιχείο στην πολύ καλή ερμηνεία της. Μου άρεσε πολύ και η Μαρία Πρωτόπαππα στον τραγικό ρόλο της Ανδρομάχης, με το λιτό και πολύ ακριβή τρόπο, με τον οποίο αποδίδει τον τεράστιο πόνο μιας μάνας που θα στερηθεί το μικρό παιδί της, από την εκδικητική μανία των Αχαιών. Να σημειωθεί εδώ ότι στην παράσταση δεν εμφανίζεται Αστυάνακτας (το παιδί της Ανδρομάχης), αλλά η Πρωτόπαππα κρατάει κάτι κουβέρτες, που υπονοούν ότι μέσα τους κρύβεται το βρέφος. Και αφού σκοτωθεί το παιδί, πάλι τις κουβέρτες δείχνει η παράσταση. Έτσι, η δραματική σκηνή με το φόνο του Αστυάνακτα δεν σοκάρει τόσο πολύ, αλλά δεν συγκινεί και το ίδιο, όπως αν έβλεπες ένα παιδάκι επί σκηνής.

Και η Φιλαρέτη Κομνηνού ξεχωρίζει με την δραματική και έντονη ερμηνεία της ως Εκάβη- η άλλη χαροκαμένη μάνα του έργου. Κι οι υπόλοιποι ηθοποιοί του θιάσου όμως έχουν αξιόλογη παρουσία. Ο Στέλιος Μάινας ως Ταλθύβιος είναι καλός, ενώ βγάζει και τον μιλιταριστικό αυταρχισμό στο αρκετά ευρηματικό φινάλε. Ο Άρης Λεμπεσόπουλος μου άρεσε περισσότερο όταν έπαιζε τον Μενέλαο, παρά τον Ποσειδώνα. Ξεχωρίζει ως σύζυγος που από τη μια θέλει να ξεπλύνει την τιμή του κι από την άλλη είναι έτοιμος να παραδοθεί ξανά στα κάλλη της ωραίας Ελένης, την οποία υποδύεται η αισθησιακή Ζέτα Δούκα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ: Είναι μια σοβαρή και αξιόλογη παράσταση, που συγκινεί, έχει πολιτικές και αντιπολεμικές αιχμές, ενώ αναδεικνύει την ομορφιά και τα νοήματα αυτού του σπουδαίου κειμένου. Η κύρια δύναμη της παράστασης είναι το αξιόλογο καστ, με κάποιες ερμηνείες να είναι πολύ δυνατές.


Πηγή:www.monopoli.gr

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO