Στους αληθινούς τόπους το νόημα της ζωής, η ζωή η ίδια έχει φωτεινά σήματα στις άκρες της. Την πιάνεις, την αισθάνεσαι. Τη συσχετίζεις με τα στοιχεία της φύσης. Το νερό, το χώμα, τα πράσινα φύλλα, τα έντομα, τους κορμούς των δέντρων, το αεράκι, τον ήλιο και ξανά το νερό.
Τα παραμύθια και τα μοιρολόγια. Οι αργοί λυγμοί, ο αφηγηματικός καημός και πόνος, το νανούρισμα πάνω στη γαλήνη ενός παιδιού είναι στο δικό μου μυαλό συνδεδεμένα με μέρη που υπάρχει ανόθευτο υλικό ομορφιάς και αλήθειας. Παρακολουθωντας τη "Φεύγουσα κόρη" με την εξαίσια Ρηνιώ Κυριαζή ψάχνεις για το σκοινί που θα σε δέσει με το πρώτο δέντρο του τόπου σου. Και τίποτα να μην έχεις ζήσει, με μόνο υλικό το κοινό αίμα από γενιά σε γενιά, ακούγοντας αυτή την ηπειρώτικη μελωδία, μεταφυσικά, μεταφέρεσαι εκεί που ανήκεις. Στον τόπο που θες να επιστρέψεις γιατί εκεί, μόνο εκεί είσαι ασφαλής. Μακριά από θεούς και δαίμονες. Εχθρούς και φως με το σταγονόμετρο.
Γιατί ένα μοιρολόι μπορεί να μας καθηλώσει; Όχι γιατί είναι συνεδεμένο με το θάνατο. Ποτέ δε μας καθηλώνει ο θάνατος, άλλωστε. Το μοιρολόι μας καθηλώνει γιατί εξυμνεί μονάχα τη ζωή και τίποτε άλλο.
Γιατί ο Παπαδιαμάντης συγκλονίζει; Γιατί είχε μπροστά του τις μέρες του μέλλοντος με κάθε λεπτομέρεια. Απλός, ευφυής, λαϊκός, αγαπημένος.
Γιατί η Ρηνιώ Κυριαζή είναι άξια θαυμασμού; Γιατί έκανε παραπάνω βήματα. Πολλαπλασίασε τα χαρίσματα, βρέθηκε πιο πέρα απ' το στόχο.
Για την ιστορία
Η παράσταση "Φεύγουσα κόρη" ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2005 και δεν σταμάτησε να παίζεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 πάντα σε μέρη ιδιαίτερης ομορφιάς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την αδιάκοπη παρουσία της Μίρκας Γεμεντζάκη η οποία, δυστυχώς, έφυγε τον Αύγουστο του 2013.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Πάτρα στο θέατρο Λιθογραφείον, τον Δεκέμβριο του 2005, μεταφέρθηκε στο θέατρο Φούρνος στην Αθήνα και έπειτα παίχτηκε στο θέατρο του Νέου Κόσμου μέχρι τον Ιανουάριο του 2007. Ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δημητρίων 2006 και στο φεστιβάλ «Προτάσεις» της Πειραματικής σκηνής τέχνης 2012, τη Σκιάθο μετά από πρόσκληση του Μουσείου Παπαδιαμάντη, την Κω, το Ηράκλειο της Κρήτης, τη Μυτιλήνη, τη Μεθώνη και την Κυπαρισσία ,τον Άγιο Στέφανο Αττικής, τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, το Καπέσοβο και το Γρεβενίτι Ζαγορίου, το Μέτσοβο, τα Πράμαντα Τζουμέρκων, τους Γαργαλιάνους, την Ελευσίνα στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αισχυλείων, την Κύπρο και τη Χίο, το Αγρίνιο, τις Σέρρες, τη Λάρισα, την Κέρκυρα και την Καβάλα μετά από πρόσκληση των αντίστοιχων ΔηΠεΘε.
Η «Φεύγουσα κόρη» παρουσιάστηκε εκτός Ελλάδας καλεσμένη στο διεθνούς φήμης φεστιβάλ "Brave festival" στο Wroclaw της Πολωνίας το 2008.
Για την ερμηνεία της στην παράσταση αυτή η Ρηνιώ Κυριαζή ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2007.
*Στο Θέατρο "Φούρνος"