Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΙΔΕ ΤΟ "9:05" ΣΤΟ "ΔΙΑΝΑ"

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

"9:05" στο Διάνα

 

"Να μία
φωτεινή σκέψη! Οι άλλοι. Οι "σαν κι εμάς".
Σαν αγουροξυπνημένα κουτάβια, με πρησμένα
μάτια, έχοντας νικήσει το πιο δύσκολο βράδυ
της ζωής μας, θα κηδέψουμε τις απώλειες, θα
πούμε μόνο ένα "πάμε;" και θα πάμε..."

Με αυτά τα λόγια, που διάβασα τάχιστα, στο φόντο της σκηνής, όταν η παράσταση τέλειωσε, έφυγα χθες από το θέατρο Διάνα. Ναι, έτσι τελειώνει η παράσταση «9:05», με λέξεις απ’ τις σκέψεις μας που σου δυναμώνουν τα πόδια, σου σηκώνουν το κεφάλι και σου ανοίγουν τα μάτια. Μια διαδρομή με τρένο και επιβάτες τρεις άξιους εκπροσώπους του ελληνικού τραγουδιού. Η αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου τέμνεται από τις χαρισματικές φωνές του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Χρήστου Θηβαίου, μέσα από το πρίσμα χαρακτηριστικών τραγουδιών των τελευταίων δεκαετιών προσφέροντας στους θεατές ένα τρίωρο, στο οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη τους υπέρ της ανθρωπότητας.

Η σκηνοθεσία του Παντελή Βούλγαρη έβαλε τη βάση σ’ αυτήν την όμορφη ιδέα και πήρε απ’ τον καθένα επί σκηνής ό,τι μπορούσε να δώσει, συνδέοντάς τα όλα σ’ ένα νήμα που η άκρη του έφτανε στο κοινό.
Δεν είμαι αντικειμενική κριτής να μιλήσω για τον Οδυσσέα Ιωάννου κι αυτό γιατί, αν ήμουν στην εφηβεία, θα είχα την αφίσα του στο δωμάτιό μου! Παρόλα αυτά, όσοι τον ξέρουν μέσα απ' τη δουλειά του, δε θα διαφωνήσουν, αν πω ότι κάθε κουβέντα μαζί του, κάθε εκπομπή του, κάθε τραγούδι του, κάθε φορά που τον ακούς να βάζει λέξεις στη σειρά, είναι ένα μικρό μάθημα. Ευαισθησία, χιούμορ, ευστοχία, απλότητα είναι μερικά απ' τα στοιχεία των κειμένων της παράστασης, με αφηγητή τον ίδιο το δημιουργό τους. Μπορεί στην αρχή να είχε λίγο τρακ, αλλά μετά κύλησε σα νερό (όπως θα' θελε να είναι).

 

 

Για τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου τα (είτε λίγα είναι, είτε πολλά) λόγια είναι αποστασιοποιημένες φράσεις του αυτονόητου. Είναι ένα φως στο ελληνικό τραγούδι, μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας με φανατικούς θαυμαστές σε όλο το φάσμα των ηλικιών. Ο Χρήστος Θηβαίος είναι ξεχωριστός ερμηνευτής και τραγουδοποιός, αλλά μας εντυπωσίασε και με τις υποκριτικές του ικανότητες (προέρχεται από οικογένεια ηθοποιών, μάθαμε). Όλα αυτά περιμένοντας ένα τρένο που ποτέ δεν ήρθε, στο σκηνικό ενός ρετρό σταθμού, παρέα με ταλαντούχους μουσικούς.


Πέρα από τραγούδια που έχουν συνδεθεί με τις φωνές τους, οι δύο τραγουδιστές ερμήνευσαν και μεγάλους δημιουργούς όπως Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, με χαρακτηρικά στιγμιότυπα τον Χρήστο Θηβαίο στα «Λιανοτράγουδα» του Χατζιδάκι και τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Της ξενιτιάς» του Θεοδωράκη.

Το τραγούδι, όπως το έχουν ζήσει αυτοί οι άνθρωποι, όπως το αντιλαμβάνονται, όπως θυμούνται την αρχή του και οραματίζονται το μέλλον του είναι η πιο σημαντική σύνοψη ερμηνείας του κόσμου, η πιο σημαντική κατάθεση για το πώς θα μπορούσε να είναι αυτός ο κόσμος. Όταν με κάθε σου ικμάδα φωνάζεις, αγάπη μου, "δεν είμαι φύλλο, είμαι το ίδιο το νερό".

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Κείμενα: Οδυσσέας Ιωάννου
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Μουσική ενορχήστρωση: Ανδρέας Αποστόλου
Ηχοληψία: Αλέκος Μπίτος
Video design: grou3
Φωτογραφίες: Γιάννης Μαργετουσάκης
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo
Επί σκηνής:
Τραγούδι: Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος
Αφήγηση: Οδυσσέας Ιωάννου
Πιάνο: Ανδρέας Αποστόλου, Μάξιμος Δράκος
Drums – κρουστά: Στέφανος Δημητρίου
Ηλεκτρικό Μπάσο: Βαγγέλης Πατεράκης
Βιολί – τραγούδι: Μαίρη Μπρόζη
Κιθάρες –πνευστά: Γιάννης Αυγέρης


Εισιτήρια

Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή: 20€ πλατεία, 18€ εξώστης
Σάββατο (απογευματινή - λαϊκή): 16€ πλατεία, 14€ εξώστης
Σάββατο: 22€ πλατεία, 20€ εξώστης
Φοιτητικό, νεανικό, συνταξιούχων, ανέργων: 14€ (εκτός βράδυ Σαββάτου και μόνο από το ταμείο του θεάτρου)

Προσφορά στην προπώληση: 2€ έκπτωση για κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή


Πληροφορίες εκδήλωσης

Θέατρο Διάνα
Ιπποκράτους 7 , +302103626596 ,

Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00
Σάββατο (απογευματινή – λαϊκή) στις 18:00 και στις 21:30
Κυριακή στις 19:00

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση θα βρείτε εδώ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO