Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ. ΤΗΣ Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα

 

Δεν είναι τα πράγματα όπως φαίνονται ή όπως θα θέλαμε να είναι. Δεν είναι μία η όψη για ό,τι η επίσημη αλήθεια τοποθετεί σε συγκεκριμένες θυρίδες. Ένας άνθρωπος με ιδιαίτερες ικανότητες, ένας διαφορετικός άνθρωπος, ή ακόμη και κάποιος "καταδικασμένος" στην απ' έξω του κανονικού κόσμου μπορούν να ανατρέψουν το αναμενόμενο. Αυτο πια είναι το μόνο σίγουρο.

Ένα βράδυ, ο νεαρός ήρωας του έργου «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα», ο Κρίστοφερ βρίσκει τον σκύλο της γειτόνισσάς του νεκρό με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αποφασίζει να ξεδιαλύνει το μυστήριο. Ποιος σκότωσε τον σκύλο; Γιατί το έκανε; Ποιος θα μπορούσε να είναι αυτός που κράτησε τη φονική τσουγκράνα;

Ο Κρίστοφερ δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά. Ξέρει πολύ καλά μαθηματικά, κάνει, χωρίς μολύβια και χαρτιά, διαιρέσεις με δεκαδικούς στο άψε σβήσε. Τρελαίνεται με το κόκκινο χρώμα, είναι άφθαστος στις σύνθετες σκέψεις και στη λογική δημιουργία συμπερασμάτων, δε θέλει να τον αγγίζουν και δεν μπορεί να πει με τίποτα ψέματα. Ωστόσο, οι δεξιότητές του, όλον αυτόν τον καιρό, έχουν μια πορεία από και προς τον εαυτό του, χωρίς την παραμικρή αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Δε γνωρίζει τους ανθρώπους, αγνοεί την πραγματική σχέση των γονιών του, δεν αντιλαμβάνεται επί της ουσίας την ατομικότητά μέσα σε ένα ανθρώπινο σύνολο, που το διέπουν χιλιάδες, ετερόκλητες τάσεις. Αλλά όλα μπορούν να αλλάξουν. Αρκεί μια αφορμή. Ο Κρίστοφερ θα θελήσει με ζήλο να βρει τον δολοφόνο του σκύλου, κάνοντας πράξη ένα ολόδικό του σχέδιο. Η πορεία αυτής της αναζήτησης δεν είναι μια απλή πορεία με πρωταγωνιστή κάποιον που του αρέσει το αστυνομικό σασπένς. Κανείς δε θα είναι ίδιος, όταν βρεθεί η λύση του μυστήριου. Ούτε ο Κρίστοφερ, ούτε οι γονείς του, ούτε οι γείτονες, ούτε κανείς.

Μια σειρά από λύσεις θα δίνονται καθώς ο μικρός Κρίστοφερ προχωράει προς την γνώση ανοίγοντας τις πόρτες του έξω κόσμου. Ο πατέρας είναι αυτός, η μάνα είναι αυτή, όλοι μα όλοι αποκτούν ένα πια μόνιμο κατηγορούμενο μετά το ρήμα "είμαι". Και όλα αυτά, όταν ένα διαφορετικό πλάσμα αποφασίζει να αφήσει την αρρυθμία του κόσμου του και στρέφεται εκεί που ζουν οι κανονικοί άνθρωποι. Και τα καταφέρνει.

Το μυθιστόρημα "Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα"  έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 1 εκατομμύριο αντίτυπα και έχει σαρώσει κυριολεκτικά τα βραβεία. Απέσπασε δύο βραβεία Whitbread -για το καλύτερο παιδικό μυθιστόρημα του 2003 και για το καλύτερο βιβλίο του 2003 σε όλες τις κατηγορίες - καθώς επίσης και τα: Booktrust Teenage Prize, Guardian Children's Fiction Prize, W H Smith Children's Book of the Year, The Waterstone's Literary Fiction Award και Commonwealth Writers Prize Best First Book, ενώ ήταν υποψήφιο για το Booker 2003. Τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 32 χώρες και η Warner Bros έχει αναλάβει την κινηματογραφική διασκευή του.

Στο θέατρο Θησείον η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Τάκη Τζαμαργιά. Οι ηθοποιοί Ανατολή Αθανασιάδου, Χρήστος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά πλαισιώνουν επάξια τον Μάνο Καρατζογιάννη που υποδύεται τον Κρίστοφερ. Δεν μιμείται, ούτε περιγράφει. Υποφέρει σαν να είναι στ' αλήθεια ο Κρίστοφερ που δεν του αρέσει να τον αγγίζουν.


Αξίζει να δείτε την παράσταση. Εκλύονται σημαντικά συναισθήματα.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO