Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΚΕΝΤΗΜΑ" ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΡΕΝΗΣ ΚΑΙ ΠΕΓΚΥΣ. ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Ρένη Πιττακή - Πέγκυ Τρικαλιώτη

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ



«Δεν μ' αγαπάς- Μ' αγαπάς». Θέατρο Βασιλάκου. Ένα βιβλίο δίνει υλικό σε μια παράσταση. Το ομώνυμο υπέροχο βιβλίο της Φωτεινής Τσαλίκογλου που αγκαλιάζει γράμματα-ψυχής που έστελνε  η υπέροχη  συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη στην κόρη της και επίσης χαρισματική συγγραφέα Μαργαρίτα Καραπάνου γίνονται θέατρο - και καλό θέατρο χάρη στον μαιτρ Πέτρο Ζούλια και σε δύο θαυμάσιες θεατρίνες, την Κυρία Ρένη Πιττακή - την σημαντικότερη ηθοποιό της γενιάς της- και την πιο ώριμη υποκριτικά από ποτέ  Πέγκυ Τρικαλιώτη. Εκείνη κι εκείνη «γίνονται» η Μαργαρίτα και η Μαργαρίτα, με ζηλευτή δεινότητα, με οίστρο, με ακρίβεια. Μάνα και κόρη ξετυλίγουν τις ιστορίες τους, τα συναισθήματά τους, τις μνήμες τους, τους φόβους τους, τις επιθυμίες τους,τους πόνους τους. Πόνους που ένιωσαν από άλλους, αλλά και η μια από την άλλη. Η αγάπη και ο πόνος σε πρώτο πλάνο. Με σκηνικό ένα λιτό χώρο - το πολύ μεγάλο τραπέζι που κάθονται και γράφουν, ή ξαπλώνουν, ή και κρύβονται,  ή σπαράζουν και χαίρονται και αγγίζονται - είναι που δεσπόζει σ’αυτόν. Και φάκελοι-φάκελοι-φάκελοι πολλοί. Τα γράμματα της μιας Μαργαρίτας στην άλλη. Η ιστορία τους τρέχει και μαζί τρέχει και η ιστορία του τόπου μας. Μέχρι το τέλος. Μέχρι το φινάλε. Που βρίσκει τον θεατή συγκλονισμένο και με ένα αίσθημα της ακριβής μέθεξης που προσφέρει μόνο το καλό θέατρο. Μια παράσταση που πρέπει να σπεύσετε να δείτε. Για τον τρόπο που ο Ζούλιας «κεντά» ξανά, για τον τρόπο που οι δύο ηθοποιοί του πετυχαίνουν προσωπική επιτυχία μα κι ένα ισχυρότατο δίδυμο, για τον τρόπο που η παράσταση ζεσταίνει καρδιά και συναισθήματα, για τον τρόπο που φεύγει κανείς από αυτήν νιώθοντας πως δεν έχει χάσει από ένα 2ωρο – αντιθέτως μάλιστα έχει βγει ουσιαστικά κερδισμένος απ’αυτή.



Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO