Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΣΤΟΝ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΘΑ ΑΡΕΣΕ Ο ΕΚΤΟΡΑΣ ΛΥΓΙΖΟΣ, ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΧΡΥΣΑ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

"Βάκχες" σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου

 

Δεκαεννιά άνθρωποι σε μια αιθουσούλα ζεστή και υπέρ αυτών που μιλούν τη γλώσσα της εξημέρωσης. Κατεβαίνοντας τα σκαλιά ακούς έναν βέβαιο ψίθυρο ότι εδώ που ήρθες κάτι σημαντικό θα γίνει. Βράδυ Πέμπτης, 21:13 έξω από το θέατρο του Νέου Κόσμου για να δω την παράσταση των «Βακχών». Των ιδιόμορφων από τη φύση τους «Βακχών». Των κωμικοτραγικών. Πάντα μου άρεσε η λέξη Βάκχος. Για την ιστορία που έσερνε. Και αν ήταν να πιστέψω ποτέ σε θεό, θα διάλεγα αυτόν που μιλούσε, υποτίθεται, για απελευθέρωση από τη λογική και την οριακή ζωή.

Ανάγκη πρώτα και μετά περιέργεια. Ο Έκτορας Λυγίζος είναι ένας αλύγιστος άνθρωπος, ένα γενναίο κύτταρο που βλέπει την τέχνη σαν ανάγκη για αέρα, έξω στον δρόμο, μέσα στο σπίτι, στην καλημέρα, στη φωνή σου, στην καθημερινή σωτηρία, στο μαζικό ποτάμι, στην ορμή. Τρεις άνδρες (Έκτορας Λυγίζος, Δημήτρης Μοθωναίος, Άρης Μπαλής) μας περίμεναν με γυρισμένη την πλάτη σε ελάχιστα μέτρα σκηνής. Φορούσαν αγορίστικες ζακέτες και άνετα παντελόνια σπιτιού. Πουθενά χορός (αυτό το «πουθενά» έκανε την περιέργειά μου να χορεύει). Ελάχιστα κρατημένα χορικά και μια καθήλωση στην πλοκή, στην αφήγηση της ιστορίας. Μια αφήγηση μοιρασμένη στα τρία αγόρια που βρίσκουν λύση χωρίς την παρέμβαση της «βοής». Οι αφηγητές ξεκινούν με την κρυάδα της απόστασης και καταλήγουν να εμπλέκονται στην ιστορία, να τους αφορά η ιστορία, να γδέρνει τα σωθικά τους η αγωνία και η ένταση. Καταλήγουν να γίνονται μια καρδιά που χτυπά σε τέμπο κανονικού χορού. Ενενήντα λεπτά δράσης άλλοτε κουβεντιαστής και άμεσης, άλλοτε ισάξιας δυναμικής με τη δράση σε ανοιχτούς χώρους. Φωνές συνώνυμες του λόγου άρα της σκέψης. Σώματα συνώνυμα της αλήθειας, άρα του κόπου. Μουσική άφθονη, όση μουσική μπορούν να διαθέτουν οι πεντάμορφες λέξεις, οι τοποθετημένες στη σειρά με τελειότητα από τον εξαίρετο Γιώργο Χειμωνά. Έχουν όλοι ωραίες στιγμές. Δε θα ξεχάσω με τίποτα τον Άρη Μπαλή στον μονόλογό του, όταν «μεγάλωσε» η σκηνή και μ’ένα «κανονάκι» φωτίστηκε το κέντρο. Ο Ευριπίδης ήταν μυαλό με χιλιάδες μικρά παραθυράκια για να μπαίνει αέρας από παντού. Μη βιαστείτε οι «κλασικοί» να πείτε «κάτω τα χέρια από τους κλασικούς». «Ή κλασικά ή τίποτα». Νομίζω ότι στα γραπτά του ο  Ευριπίδης άφησε ένα ευρύχωρο περιθώριο για να γεμίζει με ιδέες. Και την ιδέα του Λυγίζου θα την έβρισκε σούπερ!



 Η θεατρική παράσταση Βάκχες παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου έως τις 13 Μαρτίου 2013.

Comments   

 
apousa in space
+3 #1 Για το Βάκχο και για τον Έκτοραapousa in space 2013-01-21 23:41
Δεν είναι η πρώτη φορά που φεύγω από παράσταση του Λυγίζου με απίστευτη διάθεση! Νομίζεις ότι βλέπεις θέατρο στο Βερολίνο. Καμία φλυαρία επί σκηνής. Απλές δράσεις και χειρονομίες και μια απίστευτη διακριτική συνεχής επικοινωνία μεταξύ των ηθοποιών. Από το κείμενο έχει κρατηθεί μόνο η ουσία. Ένα παιχνίδι με τους τονισμούς των λέξεων που τα κάνει όλα πιο παιδικά, πιο ζεστα. Δεν υπάρχει μουσική, ούτε περιττές κινήσεις και νιώθεις, ακούς, βλέπεις τρομακτικά καλά τους ηθοποιούς. Σκηνοθεσία για ηθοποιούς που δεν φοβούνται την έκθεση και ανοιχτούς θεατές..
 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO