Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΑΝΝΑ ΜΑΣΧΑ: ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΗΘΟΠΟΙΟΣ! ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Άννα Μάσχα

 

Ηθοποιός - με το ήττα κεφαλαίο! Που ποιεί Ήθος - κι αυτό με ήττα κεφαλαίο!-. Πως ποιείται Ήθος- με κεφαλαίο- επί σκηνής;    Πρόκειται απλώς για μια ακόμα πολυφορεμένη έκφραση ή για κάτι το οποίο έχει αλήθεια; Βλέποντας κανείς στη σκηνή την Άννα Μάσχα,   καταλαβαίνει ότι συμβαίνει το δεύτερο. Φέρει - κουβαλά ήθος επί σκηνής η έξοχη αυτή ηθοποιός  που   θεωρώ ότι είναι η καλύτερη της γενιάς της. Δεν θέλω να μειώσω άλλες - μια και δεν είναι  λίγες οι ικανότατες συνάδελφοί της που έχουν ταλέντο κι εκτόπισμα. Η Άννα Μάσχα όμως είναι η ικανότερη, η πιο χαρισματική, η πιο ακριβή και ζηλευτή όλων…Από το Αμόρε-αχ πόσο πολύ μας λείπει το Αμόρε-που έκανε τα πρώτα δυνατά της βήματα,μέχρι την Επίδαυρο,το Εθνικό.Απ’τα μεγάλα θέατρα,στα λιλιπούτεια. Απ’τους Εξώστες, στα Φεστιβάλ. Μεγάλης γκάμας ερμηνεύτρια. Στις δύο δεκαετίες που μετρά στο θέατρο,έχει κάψει πολλά χιλιόμετρα παίζοντας συγγραφείς μεγάλους – Ευριπίδη, Ντοστογιέφσκι, Τσέχοφ, Μαριβό και με κορυφαίους σκηνοθέτες και έξοχους ηθοποιούς.

Ο πήχης συνεχώς κι ανεβαίνει.Δεν επαναπαύεται στις δάφνες, στις υμνητικές κριτικές, τα βραβεία και την αποθέωση του κοινού. Δουλεύει σκληρά, χωρίς να ξοδεύεται στα γύρω-γύρω από την τέχνη της - ασχολείται μόνο με την ουσία και για     αυτό πετυχαίνει … κεντήματα ζηλευτά.  Φέτος κάνει double score-στο εξαιρετικό Mistero Buffo και στις υπέροχες Ζωές των άλλων.

Έχω γράψει  ήδη κριτικό σημείωμα για την δεξιοτεχνική της δουλειά στο πρώτο. Κι έρχομαι να προσθέσω την άποψή μου για τον ερμηνευτικό της οίστρο στις «Ζωές» που είδα τις προάλλες. Έξοχο το έργο του Όστερμάιερ, θαυμάσια η σκηνοθετική δουλειά της Αλίκης Δανέζη-Knutsen που φωτίζει τις πτυχές και τα μηνύματά του,συναρπαστικοί οι Μανόλης Μαυροματάκης, Φάνης Μουρατίδης και Γιώργος Συμεωνίδης στο πλάι της. Η ίδια όμως είναι που κλέβει παράσταση, που «κεντά» υποκριτικά, που συνταράσσει  καθώς «γίνεται» η Κρίστα-Μαρία Ζίλαντ, η σημαντική ηθοποιούς του θεάτρου που διχάζεται ανάμεσα στην τέχνη που είναι ο ήλιος της και στο αίσθημα,φτάνοντας να προδώσει τον άντρα που αγαπά για  να  μην  μείνει στο σκοτάδι των παρασκηνίων… Πως «μεταμορφώνεται»έτσι η Μάσχα. Πως «γίνεται»η όποια ηρωίδα καλείται  να γίνει. Όλα είναι δουλεμένα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Η κίνηση και η εκφορά του λόγου,ο αέρας που φέρει ο ρόλος,   η αλήθεια του και οι ιδιαιτερότητές του. «Γίνεται» η ηθοποιός που ζει μόνο απ’ το φως  των προβολέων και την ανάσα του κοινού,  που χωρίς αυτά κινδυνεύει να χαθεί από ασφυξία. Συγκλονιστικές οι σιωπές της, τα βλέμματά της, οι εκρήξεις της, ο τρόπος που είναι παρούσα κι όταν δεν μιλά, ο τρόπος που περπατά στην σκηνή στα ψηλά της τακούνια, ο τρόπος που κουλουριάζεται στο κρεβάτι, ή πίνει κρασί, αλλά κι ο τρόπος που τρέχει να ξεπλυθεί στο ντους απ’τη σεξουαλική συνεύρεση που είχε για να μην χάσει την ευκαιρία να παίζει,ο τρόπος που κοιτάζει τον άνθρωπο που αγάπησε και πρόδωσε.

Μεγάλη Ηθοποιός, επιτρέψτε μου να το γράψω και μη με θεωρήσετε υπερβολικό-που είμαι, αλλά όχι στην περίπτωσή της. Όσοι την βλέπετε στην σκηνή και την χαρήκατε φέτος στις δύο παραστάσεις της καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ.Οι υπόλοιποι σπεύστε να την απολαύσετε.Και στις «Ζωές των άλλων»και στο «Mistero».

Μην χάνετε χρόνο…




Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO