Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ Η "ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ". ΤΟΥ Β. ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Γιούλικα Σκαφιδά

 

Ένα από τα πιο «ακριβά» και ζηλευτά «δώρα» του καλοκαιριού λάβαμε τις προηγούμενες ημέρες από τον άξιο «θαυματοποιό» Δημήτρη Μαυρίκιο.

Ο εξαίρετος σκηνοθέτης που μας έχει «πλουτίσει» θεατρικά με δουλειές-προτάσεις του, μας χάρισε μια πολύ δυνατή εμπειρία με την «Πάπισσα Ιωάννα» που παρουσίασε στην «Πειραιώς 260», στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράστασή του που ο ίδιος χαρακτήρισε «παράσταση εν εξελίξει» από μικροφώνου από το ηλεκτρολογείο του θεάτρου, όπου βρισκόταν, βασίστηκε στην περίφημη «Πάπισσα Ιωάννα» του Εμμανουήλ Ροίδη και στην στενή, ιδιαίτερη σχέση του συγγραφέα με τη μητέρα του – ο δημιουργός του πολύκροτου μυθιστορήματος, που κάποτε αφορίστηκε από την Εκκλησία, μοιάζει να έχει αντλήσει υλικό για τις περιπέτειες της θρυλικής Πάπισσας του Μεσαίωνα από τη συγκλονιστική βιογραφία της Κορνηλίας Ροΐδη. 

Εξαιρετικής αισθητικής η παράστασή του, ήταν από τις πιο πλήρεις του δουλειές και μας κέντρισε-κέρδισε με το μέτρο της, την ατμόσφαιρά της, τις ιδιοφυείς ιδέες-λύσεις της, την συνέπειά της, την ακρίβειά της.


Η σύλληψή του, μοναδική. Η εκτέλεσή της, έξοχη.


Ο ίδιος μεγαλούργησε στήνοντας αυτή τη δουλειά και στη συγγραφή-επιμέλεια των κειμένων και στην εμπνευσμένη σκηνοθεσία του και στον τρόπο που πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα από όλους του τους συνεργάτες. Εντυπωσιακά-λειτουργικά τα σκηνικά του Δημήτρη Πολυχρονιάδη, άψογα τα κοστούμια της Εύας Νάθενα, καίρια η μουσική σύνθεση του Στάθη Σκουρόπουλου, θαυμάσιες οι χορογραφίες της Αποστολίας Παπαδαμάκη και έξοχοι οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου, με το κινηματογραφημένο υλικό που υπέγραψε ο ίδιος να «απογειώνει» το όλον.

Το μεγάλο ατού της δουλειάς όμως ήταν η διανομή της.  Σπουδαία στην Κορνηλία Ροίδη της η Ράνια Οικονομίδου.   Κατάθεση-ψυχής η ερμηνεία της, που αποτέλεσε «κέντημα» και λεπτοδουλειά. Απο τον «Γυάλινο Κόσμο» του είχα να την δω τόσο σημαντική και καίρια. Ένα μεγάλο εύγε της αξίζει. Όπως αξίζει ένα μεγάλο Μπράβο στην χαρισματική Γιούλικα Σκαφιδά που «ντύθηκε»με οίστρο την Πάπισσα.

Μια πλήρης πρωταγωνίστρια σε μια δυνατή της ερμηνεία-απ΄τις δυνατότερες που έχει κάνει μαζί μ’αυτή που πέτυχε στο«Μεφίστο» του Μαστοράκη.
Μέθεξη προσφέρει και αλήθεια. Στο πλευρό τους εντυπωσιάζει με την έντονη σκηνική παρουσία και την ερμηνευτική του δεινότητα ο εξαίρετος Αλέξανδρος Βάρθης. Μια νέα ισχυρή θεατρική μονάδα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα. Μαζί τους ευθύβολοι και αποτελεσματικοί είναι και οι Σπύρος Ανδρεόπουλος, Μανώλης Δούνιας, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά, Δημήτρης Ντάσκας, Αποστολία Παπαδαμάκη, Στέφανος Παπατρέχας, Γιάννης Φλουράκης και Αλίκη Αγγελοπούλου.

Ξεχωριστή συμβολή στην υπέροχη δουλειά είχαν συμμετέχοντας στο κινηματογραφικό υλικό οι
Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Βανός, Αθηνά Ευθυμίου, Νίκος Καραθάνος, Λένα Κιτσοπούλου, Εβελίνα Παπούλια και Έρη Ρίτσου.

Η παράσταση θα επαναληφθεί στην Πειραιώς 260, το Σεπτέμβρη.

 

 


 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO