Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΚΕΝΤΗΣΕ" Ο ΚΑΚΛΕΑΣ ΣΤΟΥΣ "ΒΑΤΡΑΧΟΥΣ" ΤΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

«Κέντησε» ο Κακλέας στους«Βατράχους»του

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Έφυγα ενθουσιασμένος-συνεπαρμένος από τους «Βατράχους» του Γιάννη Κακλέα. Από το ποιητικό του ανέβασμα που πρόσφερε γέλιο μέχρι δακρύων, μα και μια βαθιά συγκίνηση μέχρι δακρύων. Ένιωσα να ριγώ ακούγοντας την φωνή της Παξινού απ’τα ηχεία,  ένιωσα σαγηνευμένος από τον τρόπο που επέλεξε να ποιήσει ήθος από σκηνής ανέβαζοντας σ’αυτήν τους σπουδαίους μας ποιητές:τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Ρίτσο, τον Αναγνωστάκη, την Κική Δημουλά.

Ο Γιάννης Κακλέας που αγαπούσα να ακολουθώ από μικρός, απ’ το Παγοποιείο στο Φιξ σε όλα του τα διάφορα, αλλά και διαφορετικά χτυπήματα, μας έκανε ένα πολύ ακριβό θεατρικό «δώρο»,  πετυχαίνοντας την πληρέστερη δουλειά του. Το θεωρώ πολύ σημαντικό ότι σε μια τόσο δύσκολη εποχή, δίνεις ένα τόσο ισχυρό μήνυμα από την σκηνή. «Φώτισε» με ξεχωριστό τρόπο το έργο του Αριστοφάνη και μέσα από αυτό μίλησε για την δύναμη της ποίησης, που μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδά μας και να ζεστάνει τις καρδιές μας.

Οι 20.000 θεατές που παρακολούθησαν τη δουλειά τις δύο μέρες στο αργολικό θέατρο, αλλά κι όλοι το έκαναν πριν, ή θα το κάνουν μετά, θα το πάρουν το μήνυμα. Ένα εύγε λοιπόν οφείλεται στο σκηνοθέτη που ανέβασε ψηλά τον πήχη και μας κέντρισε-κέρδισε με την πρότασή του. Δεν μπορώ παρά να δώσω πρώτο ρόλο στη νέα Ατζέντα μου στην «νίκη» του αυτή. Του ίδιου αλλά και των εξαίρετων συνεργατών του. Μεγαλούργησαν πλάι του ο Μανόλης Παντελιδάκης -εξαιρετικά σκηνικά- και η Εύα Νάθενα- έξοχα τα κοστούμια της-, ο μουσικός Σταύρος Γασπαράτος, ο χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Σάκης Μπιρμπίλης με τους υπέροχους φωτισμούς του και η άξια Μελίνα Παιονίδου με τη μουσική διδασκαλία της.

Μέγιστο ατού της παράστασης η διανομή της! Ο χαρισματικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος –πόσο λαοφιλής, με το κοινό να κρέμεται από το στόμα του και να τον χειροκροτεί ασταμάτητα- «ντύθηκε» τον Διόνυσο με αξιοζήλευτο οίστρο και με εντυπωσιακή ακρίβεια-νομίζω από τις πιο καίριες δουλειές του στο αρχαίο δράμα είναι αυτή. Εξαίρετοι στους Αισχύλο και Ευριπίδη οι Γιάννης Ζουγανέλης και Φάνης Μουρατίδης-πλήρεις και καίριοι, με έντονη σκηνική παρουσία κι ευθυβολία. Ο Πάνος Βλάχος στον Ξανθία του έφτιαξε μια λεπτοδουλειά χάρμα οφθαλμών που στιγμές- στιγμές έκλεβε παράσταση.

Έχουμε πλέον να κάνουμε με μια ισχυρότατη μονάδα στον χώρο της κωμωδίας. Στο μέλλον έρχονται πρώτοι ρόλοι που του αξίζουν. Θαυμάσια δουλειά έκανε και η εύστοχη Εβελίνα Παπούλια στην Ιέρειά της, ο ικανότατος Λαέρτης Μαλκότσης στον Ηρακλή του-άλλη μεγάλη…ταλεντάρα στην κωμωδία!-.

Εξαιρετική δουλειά έκαναν μαζί τους και ο έμπειρος Σπύρος Μπιμπίλας μαζί με τους Μαρία Κωνσταντάκη, Βαγγέλη Χατζηνικολάου, Σωκράτη Πατσίκα, Αγορίτσα Οικονόμου, Κωνσταντίνο Γαβαλά, Αλεξάνδρα Ούστα κλπ. Ένας από τους πιο ισχυρούς θιάσους που έχω απολαύσει τον τελευταίο καιρό σε εντυπωσιακές επιδόσεις…

Το περασμένο καλοκαίρι, τέτοιες μέρες,σε ένα τραπέζι στον ιστορικό «Λεωνίδα» ο Σωτήρης Χατζάκης που έλεγε πως θέλει ένα χρόνο μετά να επιτύχει το απόλυτο sold out στην Επίδαυρο με μια δουλειά-πρόταση. Ένα χρόνο μετά, τον είδα πάλι στον Λεωνίδα και του το θύμισα. Πέτυχε το στόχο του, εμπιστευόμενος έναν άξιο σκηνοθέτη και έναν απ’ τους καλύτερους πρωταγωνιστές μας τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Το sold out είναι η…εκδίκηση του καλού και χαίρομαι γι' αυτό.

(Πηγή φωτογραφίας: Εθνικό Θέατρο - Facebook)

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO