Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΙΣΧΥΡΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ "ALEXANDER THE GREAT". ΤΟΥ Β. ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Φως δυνατό στον Μέγα Αλέξανδρο, στον μεγάλο στρατηλάτη, στον σπουδαίο και γενναίο ήρωα που αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αλλά και ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, ρίχνει η  ροκ όπερα «Alexander the Great» που ξεκίνησε τις παραστάσεις της απ’το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φιλοξενηθεί μέσα στο Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και να «ταξιδέψει»  αργότερα ανά τον κόσμο!

 

Φως δυνατό στον Μέγα Αλέξανδρο, στον μεγάλο στρατηλάτη, στον σπουδαίο και γενναίο ήρωα που αναμφισβήτητα αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες αλλά και ισχυρότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, ρίχνει η  ροκ όπερα «Alexander the Great» που ξεκίνησε τις παραστάσεις της απ’το Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να φιλοξενηθεί μέσα στο Φεβρουάριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και να «ταξιδέψει»  αργότερα ανά τον κόσμο!

Η πολυπρόσωπη και εξαιρετικά εντυπωσιακή μουσικοθεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «φέρνει πίσω» ξανά τον Αλέξανδρο, για να μας δώσει φιλί ζωής στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε και να μας δείξει τον σωστό δρόμο που επιβάλλεται να διαβούμε για να βγούμε από τα σκοτάδια μας. Διδάσκει ήθος, γενναιότητα, πίστη, ελπίδα, αξίες, πολιτισμό! Με την «επιστροφή» του, μας δίνει το χέρι για να μας θυμίζει πως πρέπει να δώσουμε τις δικές μας μάχες, να αγωνιστούμε με ψυχή, με ανδρεία, με αγάπη στην ζωή.

Απ΄την εκκίνηση που έγινε στο Βασιλικό φάνηκε ότι η παραγωγή αυτή που αποθεώθηκε με το κοινό να χειροκροτεί όρθιο για ώρα τους άξιους συντελεστές της, έχει γερό και μακρύ δρόμο μπροστά της: στην Ελλάδα μας αλλά και ανά τον κόσμο. Μέσα από αυτή ο Μέγας Στρατηλάτης θα ξεκινήσει μια καινούργια «εκστρατεία» που υπόσχεται τα καλύτερα. Μέσα από αυτή θα ακουστεί και πάλι το σπουδαίο έργο του Αλέξανδρου, μέσα από την ζωή του έτσι όπως την διατρέχει η ροκ όπερα του Κώστα Αθυρίδη: από την γέννησή του, τους αγώνες του, τις ακριβές μάχες του,το έργο του και τον τρόπο που επηρέασε τον πολιτισμό εκατομμυρίων ανθρώπων, τη σχέση του με τους δικούς του, τους φίλους του αλλά και τους συναγωνιστές του, τον έρωτά του, τον χαμό του…

Τριάντα τέσσερα χρόνια ζωής ενός ήρωα, ενός αληθινά Μεγάλου Αγωνιστή, «ανεβαίνουν» στην σκηνή μέσα από την εμπνευσμένη όπερα που συνέθεσε ο Αθυρίδης και συνυπέγραψε σκηνοθετικά με τον Γιάννη Βούρο. Εύρυθμη κι ατμοσφαιρική η δουλειά τους, με πολλούς γερούς άσσους, κερδίζει τον θεατή που παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τον τρόπο που μια ζωή γίνεται μουσικό έργο, γίνεται όπερα αξιώσεων. Αρωγοί τους σημαντικοί η Αλεξάνδρα Χαράνη που έχει γράψει ευθύβολα το λιμπρέτο, ο Γιάννης Μετζικώφ που έχει στήσει ένα δωρικό,  λιτό και λειτουργικό σκηνικό, η Ιωάννα Τιμοθεάδου που έχει φτιάξει υπέροχα κοστούμια, η Άσπα Φούτση που κίνησε σωστά τους ηθοποιούς, ο Λευτέρης Παυλόπουλος που φώτισε έξοχα τα επί σκηνής δρώμενα αλλά και ο Στάθης Μήτσιος που υπέγραψε το video art που έχει καθοριστικό «ρόλο» στην δουλειά. Άσσοι πολλοί υπάρχουν και στην διανομή: μεγαλύτερος φυσικά ο άξιος Δημήτρης Τικτόπουλος που στον ομώνυμο ρόλο εντυπωσίασε και φωνητικά αλλά και υποκριτικά. Το «στοίχημα» ήταν δύσκολο,μα      με σκληρή δουλειά και με την καθοδήγηση των σκηνοθετών του, το κέρδισε και με το παραπάνω. Στο πλευρό του ξεχώρισαν ανάμεσα σε άλλους η Βανέσσα Φωτακίδου στη Ρωξάνη της, η Ρούλα Μανισάνου στην Λανίκη της αλλά και οι ικανοί Γεωργία Βεληβασάκη, Χαρίκλεια Χατζησαβίδου, Νικίας Φονταράς, Γιώργος Φωκάς, Χάρης Δούλκας, Αστέρης Πελτέκης, Νίκος Καπέλιος, Απόλλωνας Δρικούδης, Θωμάς Βλιαγκόφτης. Στην «dream team» της δουλειάς και οι μουσικοί της. Η γερή ομάδα έδωσε τον καλύτερό της εαυτό για το δυνατότερο αποτέλεσμα και η μεγάλη εκστρατεία της ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς.

Καλοτάξιδος «Αλέξανδρε»!

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO