Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η "ΓΕΡΜΑ" ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ. ΤΗΣ Χ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΚΡΙΤΙΚΗ ONLYTHEATER

Πώς είναι έναν Λόρκα να τον ανεβάζεις με τέτοια εφευρήματα σαν να είσαι και συ ποιητής; Έτσι, εκ των προτέρων ήθελα να δω τη

 

Πώς είναι έναν Λόρκα να τον ανεβάζεις με τέτοια εφευρήματα σαν να είσαι και συ ποιητής; Έτσι, εκ των προτέρων ήθελα να δω τη "Γέρμα". Σαν να πιάνω μια θέση μέσα στον ζεστό τόπο ενός μυαλό και οι μοναδικές ριπές που να μην αποφεύγω να είναι αυτές της ποίησης.

Αυτό το τόσο διαχρονικό έργο, το τόσο μοναδικά γραμμένο ανεβάζει η Λίλλυ Μελεμέ με την εξαιρετική ομάδα της (Μάγδα Κόρπη, Σεβίνα Μαραγκού, Σωτήρης Μεντζέλος, Δήμητρα Μπαλή, Νάντια Πυθαρά, Σάββας Σωτηρόπουλος, Μαρίνα Τσουμπρή, Μυρτώ Γκόνη, Ειρήνη Κουμπαρούλη.) Μετά από έναν πετυχημένο, περσινό χειμώνα στο Vault και αρκετές εμφανίσεις σε διάφορα φεστιβάλ, αυτή η ιδιότυπη "Γέρμα" ξαναπαρουσιάζεται φέτος στο θέατρο Victoria πια, ξαναφέρνοντας στην επιφάνεια την αποτελεσματικότητα που περιέχει η αμφισβήτηση και την δύναμη που περιέχει η πράξη.

Η δράση άλλοτε κοντά στους ρυθμούς του εφιάλτη, άλλοτε της ζωής, άλλοτε της ορμής, άλλοτε της απόγνωσης. Οι κλασικές γραμμές του έργου μέσα από το φίλτρο μιας πανέξυπνης ματιάς μεταποιούνται σε κάτι που θυμίζει ονειρόδραμα. Πολύ κοντά η μουσική. Μια μουσική, ζωντανή, σε μια γωνιά. Ένας εσωστρεφής κιθαρίστας. Ένταση.

Ο περιορισμός, η κοινωνική αποστέωση, οι καταραμένες νόρμες, ο κόσμος, η ζωή που χάνεται, η φωτιά στο στέρνο του καθένα. Η υποκειμενική φωτιά που απαξιώνεται, αφομοιώνεται, σβήνει.

Η Γέρμα δεν αντέχει. Τι ευφάνταστο να χωρέσει σ' ένα ξύλινο συρτάρι! (σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη). Πάντα στενά ήταν τα συρτάρια. Με πλαίσια και σύνορα. Από τη μετάφραση της Τζένης Μαστοράκη, την εμπνευσμένη σκηνοθεσία της Λίλλυς Μελεμέ, τη μουσική των Μαρουσώς Βαϊούλη, Ειρήνης Κουμπαρούλη και Νάντιας Πυθαρά μέχρι την ίδια τη μανιασμένη Γέρμα που υποδύεται απαράμιλλα η Μ. Γκόνη (εναλλάξ με την Ε. Κουμπαρούλη) η παράσταση αξίζει την προσοχή όλων για ό,τι προανέφερα, αλλά και για κάτι ακόμη:

Για να αντιληφθείς και συ, πόσο άρτιος ηθογράφος μπορεί να είναι κάποιος που ξέρει να παρατηρεί με σεμνότητα. Ο Λόρκα αποθέωσε κάτι τόσο καθημερινό, τόσο εξαίσιο, τόσο παντοτινό όπως είναι η μάχη που δίνει ο άνθρωπος ενάντια σε ό,τι λιγοστεύει την ύπαρξή του.

"Ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα στη Γέρμα χαράζει μια αιμάτινη πορεία που αποθεώνει την μητρότητα ως ύψιστη μορφή δημιουργίας και οδηγεί από το φως της γέννας στο σκοτάδι της ματαίωσης, από τη Γυναίκα- Δημιουργό στη Γυναίκα- Αυτουργό."

Τι άλλο θες απ' αυτό;

*Η "Γέρμα" του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα ανεβαίνει στο θέατρο Βικτώρια σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO