Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ" ΤΟΥ Μ. ΚΟΙΛΑΚΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 

Ο Μιχάλης Κοιλάκος σκηνοθετεί το έργο το "Ανεπίδεκτη διόρθωσης  του Stefano Massini, ένα θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια, της  Ρωσίδας δημοσιογράφου  που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της,και γράφει για το onlytheater.

 

Μπαίνω στο χώρο γύρω στις 6. Δεν έχει έρθει κανείς ακόμα. Ανάβω ένα φως στο μπαρ. Ετοιμάζω καφέ, στρίβω ένα τσιγάρο. Κάθομαι για λίγο στη σκιά, τελειώνω το τσιγάρο και ξεκινάω.

Πρώτος σταθμός: η ενέδρα... Πετάω τις κουρτίνες από νάιλον στο πάτωμα, τις ξετυλίγω... “Οι δυο άντρες βγάζουν από το φορτηγό  κάτι σαν βρεγμένα κουρέλια,  το πετάνε στο έδαφος, είναι ένα κεφάλι, το κρεμάνε μ' ένα γάντζο στον αγωγό του φυσικού αερίου...”   Τις κρεμάω.

Ανοίγω το κουτί με τα σκηνικά αντικείμενα, τα γυαλιά και το πόδι του γιατρού για το Νοσοκομείο νούμερο 9, μια μαύρη μάσκα για τον τρομοκράτη στο θέατρο Ντουμπρόβκα, ένα view master για το βιογραφικό σημείωμα του πρωθυπουργού της Τσετσενίας. Ξανακολλάω τα λευκά χαρτιά που πέφτουν συνέχεια στη σκηνή... Ένα φύλλο χαρτί για κάθε αγνοούμενο.

Ακούγεται η πόρτα.  

-Πώς πάει; 

-Καλά. 

-Να φτιάξω καφέ; 

-Έχω έτοιμο

Βάζει καφέ, ένα φιλί, η Τάνια φοράει τα γυαλιά της Άννας 

-Τα έφτιαξες; 

Τα είχα πατήσει κατά λάθος. Σκηνή "γροθιά στη μούρη". 

Ανάβει το φως στο καμαρίνι. Αρχίζει να μοιάζει της Άννας.

 Σέρνω το μπαούλο, παύλα, κρεβάτι, παύλα, τανκς ως τη θέση του.

Από πάνω το δημοσιογραφικό μαγνητόφωνο. Τest... “Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ 27 και 28 Ιουλίου, δύο Τσετσένοι αυτονομίστες έπεσαν σε ενέδρα του στρατού στα περίχωρα του Κουρτσαλόι. Ο ένας, ο Adam Badaev, συλλαμβάνεται. Ο άλλος...”  pause κάποιος ήρθε, ανάβει κι άλλο φως.

-Πώς πάει;

-Καλά.

Η Μαργιέτα, ηθοποιός, δουλεύει στο μπαρ.

Μετά τοποθετώ τα καλώδια. Τρία πολύμπριζα, ένα φωτιστικό γραφείου και ένας ανεμιστήρας μόνο για την ιστορία του γερο Σόμσου " ...με τον μάλλινο σκούφο του ψάχνει τον ανιψιό του, τον Ομάρ". 

Απευθύνεται σ' έναν αξιωματικό.Χτυπάει την πόρτα:“ Ίσως μπορείτε να με βοηθήσετε”.

Δοκιμάζω τις λάμπες φθορίου, η μια τρεμοπαίζει. 10 η ώρα. Ξεκινάς να δουλεύεις , έχεις να γράψεις ένα άρθρο.Τρίτο πρόβλημα: δεν υπάρχει ρεύμα. Για την ακρίβεια πηγαινοέρχεται. Γίνονται βομβιστικές επιθέσεις στο κεντρικό  δίκτυο, 

Το φως τρεμοπαίζει Αρχίζεις τότε να γράφεις στο χέρι, σε ό,τι χαρτί βρεις και μετά το υπαγορεύεις απ' το τηλέφωνο από ένα θάλαμο, γιατί το κινητό δε λειτουργεί. Χτυπάει το τηλέφωνο. Μια κράτηση στο όνομα... Τοποθετώ τον προβολέα για το τελευταίο τηλεφώνημα της Άννα με τον γιο της.

“Σκότωσαν μια γυναίκα, σήμερα το πρωί. Κάποιος την πυροβόλησε.  Ακριβώς  κάτω απ'το σπίτι μας.”

Ήρθε και η Φωτεινή, ανάβει κι άλλο φως.

-Καλησπέρα.

-Τι γίνεται σήμερα;

Σημειώνει τις κρατήσεις. 

Έρχεται κόσμος. Κλείνω τις κουρτίνες. Πάω να ετοιμαστώ. Δένω τις αρβύλες μου. Ακούω τη μουσική του Θοδωρή.

Η Δάφνη κάνει sound check. Ηθοποιός και αυτή. Ο χώρος σιγά σιγά γεμίζει με φωνές. Κι άλλο φως. Κάνω ένα τσιγάρο, μιλάω λίγο με την Τάνια , κάνουμε μια τελευταία αγκαλιά,να και ο Δημήτρης 

-Έτοιμοι;

-Πάμε.

Καλώς ήρθατε στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, η παράσταση αρχίζει σε λίγα λεπτά, παρακαλώ απενεργοποιήστε τα κινητά σας τηλέφωνα, ευχαριστώ. Τα φώτα σβήνουν.

 

Η παράσταση  παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου, με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους ρόλους του σπουδαίου πολιτικού έργου.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO