Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο Δ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟ ONLYTHEATER.GR ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

"Παντελώς ασύμμετρη η στάση των εκπροσώπων της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα" δήλωσαν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

 

"Παντελώς ασύμμετρη η στάση των εκπροσώπων της τρόικας απέναντι στην Ελλάδα" δήλωσαν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

"Η στάση αυτή δεν αντανακλά τόσο στην κυβέρνηση όσο σε όλους τους πολίτες, που με τις θυσίες που επωμίσθηκαν έκαναν δυνατή την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εφαρμογή μέτρων προσαρμογής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Κι όμως εισπράττουμε αβεβαιότητα για το αύριο."

Μας επιβάλλουν νέα μέτρα για την κάλυψη ασήμαντων δημοσιονομικών κενών ενώ οι πολίτες συνέβαλαν, θέλοντας και μη, τα τελευταία χρόνια, με τεράστιο προσωπικό κόστος, στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Προς τι, λοιπόν, η αστείρευτη αδιαλλαξία των δανειστών; Προς τι ο ασύμμετρος αυτός οικονομικός πόλεμος;
Ασύμμετρη απειλή είναι η προσβολή ενός στόχου στα αδύναμα σημεία του.
Οι ασύμμετρες απειλές είναι στρατηγικές και τακτικές που απειλούν κάποιον στόχο με τέτοιον τρόπο που ο στόχος να μην είναι προετοιμασμένος να τις αντιμετωπίσει.
Με άλλα λόγια, ασύμμετρη είναι μια απειλή που δεν αντιμετωπίζεται με συμβατικά μέσα και μπορεί να πραγματοποιηθεί από ομάδες ατόμων οι οποίες επίσης δεν θα χρησιμοποιήσουν συμβατικά μέσα. Δεν απαιτείται οι ομάδες αυτές να έχουν πολιτικά ή εθνικά κίνητρα. Μπορεί να έχουν οικονομικά ή και προσωπικά κίνητρα.
Ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που  βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου και προκαλεί δυσανάλογα μεγάλου κόστους αποτελέσματα στον αντίπαλο, ασύμμετρα δηλαδή, τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος. Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση του αντιπάλου και η κάμψη της αποφασιστικότητάς του, ώστε να μη μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τους δικούς του συντελεστές ισχύος.
Όπως και νάχει, για τις ασύμμετρες απειλές και τον ασύμμετρο πόλεμο δεν υπάρχουν διεθνώς συμφωνημένοι ορισμοί.
Ιστορικά, τέτοιες μεθόδους ακολουθούν οι ασθενέστερες δυνάμεις εναντίον πολύ ισχυρότερων αντιπάλων.
Αν δεχτούμε πως αυτό ισχύει, τότε γιατί κήρυξαν έναν τόσο ασύμμετρο οικονομικό πόλεμο σε μια αδύναμη χώρα οι κατά πολύ ισχυρότεροι δανειστές της;
"Δεν μπορεί να αρνείται κανείς αψυχολόγητα την ηθική, κυρίως, επιβράβευση των προσπαθειών της χώρας τα τελευταία χρόνια. Τώρα, που τίθενται οι βάσεις για μια αποτελεσματικότερη οικονομικά και δικαιότερη κοινωνικά διαχείριση", καταλήγουν οι τραπεζικοί αναλυτές.
Α, μάλιστα ! Εκεί ήθελαν να καταλήξουν. Δικαιότερη κοινωνικά διαχείριση; Πότε συνέβη αυτό και δεν το πήραμε χαμπάρι; Εμείς γιατί αισθανόμαστε ότι μας απειλούν ασύμμετρα τόσο οι ξένοι δανειστές όσο και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, που καταβρόχθισαν τη μερίδα του λέοντος, με τις επαναλαμβανόμενες κεφαλαιακές ενισχύσεις των τραπεζών;
Το κοινωνικό κράτος, με βάση τον προϋπολογισμό του 2015, συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο, αφού οι δαπάνες των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά 1,1 δις ευρώ την επόμενη χρονιά. Και νάταν μόνο αυτό! Τα τεράστια ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων οδηγούν σε νέες περικοπές. Σε νέα χτυπήματα κάτω από τη μέση στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις.
Κατά τα λοιπά, ο πλούτος στην Ευρώπη το 2013  ξεπέρασε την προ κρίσεως κορυφή του, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό της τάξεως των 56 τρισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 1,7% από την προηγούμενη χρονιά. Αμέ! Τι νομίζατε; Απλά, άλλαξε χέρια.
Η σχετική μάλιστα έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer διαπιστώνει ότι πάνω από τα δύο τρίτα του πλούτου της Ευρώπης εντοπίζεται στη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, στους βασικούς μας δανειστές με άλλα λόγια.
Όσο για την Ελλάδα, με τα άδικα οριζόντια μέτρα προσαρμογής, η μεσαία και χαμηλή τάξη συρρικνώθηκαν απελπιστικά ενώ οι υψηλές εισοδηματικά τάξεις επλήγησαν από ελάχιστα έως καθόλου.
Αλήθεια, ποιος απειλεί ποιον σ΄αυτή τη χώρα τελικά; Ποια απειλή είναι ασύμμετρη; Των ξένων δανειστών ή ολόκληρου του διεθνούς συστήματος εκμετάλλευσης; 

 



Υ.Γ. Το δημοσιονομικό κενό στις πλάτες των αδύναμων θα φορτωθεί, ως συνήθως.
Υ.Γ. 2 Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας προφυλακίστηκε για διαφθορά.
Υ.Γ. 3 Γενική πανελλαδική απεργία αύριο.

 

*Ο Δημήτρης Πετρόπουλος σκηνοθετεί –και παίζει κάθε Δευτέρα, για δεύτερη χρονιά– ‘’Το δηλητήριο’’ του Ροντόλφ Σιρέρα, στο θέατρο Αλκμήνη.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO