Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΜΠΑΣΔΕΚΗ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ & ΠΟΙΗΤΡΙΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Γλυκερία Μπασδέκη

 

Μ' αρέσουν τα κείμενα που κάνουν χαμό με τα ουρλιαχτά τους. Που όλα εκφράζονται με εκείνον τον τρόπο που μπορεί να είναι κοινός τόπος όλων, αλλά ένας θα τον καλοδεί και θα τον φυλακίσει στο για πάντα. Τα μολύβια που έγραψαν τη "Ραμόνα", τη "Στέλλα", το κείμενο για τον Χειμωνά, το "Αχ" ανήκουν στη Γλυκερία Μπασδέκη. Και όσα θα γραφτούν για την απλή χαρά, τον απλό πόνο, τον απλό έρωτα, τον απλό λυγμό θα είναι πάλι από τη Γλυκερία Μπασδέκη. Σίγουρα.

 

 

Στην πρεμιέρα ή το πολύ πολύ στη γενική. Τίποτε πιο πριν. Να μια κοιλιά φουσκωμένη, έτοιμα να σπάσουν τα νερά –θα’ναι αγόρι ; θα’ναι κορίτσι; θα’ ναι η γοργόνα η αδελφή του μεγαλέξανδρου; Θα το μάθω δαγκώνοντας νύχια λίγο πριν χαμηλώσουν τα φώτα.


Στη Στελλίτσα ήμουν το πιο νήπιο μες στα νήπια. "Θέλεις να το κάνουμε;" ‘'Ναι θέλω!" απάντησα. Ευγνωμονώ τον Γιάννη (Σκουρλέτη) που δεν μπήκε στη διαδικασία να μου εξηγήσει τις επικινδυνότητες. ΄Εγραφα ένα ταμπλό βιβάν για τη σχολική γιορτή -έτσι το είδα- κι έτσι δεν τρόμαξα.

Στη Ραμόνα ήμουν υποψιασμένη. Τα’ βαλα όλα κάτω και τα γκρέμισα. Είπα πως θα γράψω ένα μεγάλο σκετς για τη συμμαθήτρια μου την Καρυοφυλλιά ,τη διπλανή μου στην Τρίτη Δημοτικού. Και το ’γραψα και είπαν πολλά μπράβο οι δασκάλες και τ’ άλλα τα παιδάκια. Κι όλοι χαρήκαμε κι αγκαλιαζόμασταν.

Κι η Donna Αbbandonata μια μεγάλη αλληλογραφία με τον Θοδωρή (Γκόνη), ένα άγνωστό μου αγοράκι που έμενε στην Καβάλα, ήταν. Τον γνώρισα αμέσως απ’ τις φωτογραφίες κι είπαμε ότι θα κάνουμε παρέα.
Πριν λίγες μέρες, ήμουν στο αχ!- έβλεπα κι άκουγα κι ήταν σαν να μην το έγραψα εγώ. Σαν εγώ να το’ σκασα κρυφά απ’ το σχολείο ,σαν εγώ να χώθηκα εκεί στο υπόγειο του Κακογιάννη κι απέξω μ’ έψαχναν μαμάδες και δασκάλες.


Ένα μικρό κοριτσάκι με αλογοουρά και συλλογή από χαρτοπετσέτες νιώθω πίσω απ’ τη σκηνή. Πίσω, πίσω γυρίζουν τα ρολόγια κι ομορφαίνω μικραίνοντας.

 

*Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση "αχ! (ξανά)διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου", από τη bijoux de kant, σε κείμενο Γλυκερίας Μπασδέκη και σκηνοθεσία Γιάννη Σκουρλέτη κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO