Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΛΟΥΡΑΚΗΣ- ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 O Ανδρέας Φλουράκης

 

O Ανδρέας Φλουράκης  είναι ένας πολύ σημαντικός νεοέλληνας συγγραφέας που φέτος δυο έργα του ανεβαίνουν στη σκηνή. Το " Μήδειας Μπούργκα" στο Θέατρο επί Κολωνώ στο οποίο υπογράφει και τη σκηνοθεσία, και τα " Κόκκαλα" στο Θέατρο Τέχνης που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κ. Καπελώνη. 

 

Στο "Μήδειας Μπούρκα" η ηρωίδα τοποθετείται μέσα σε ένα συγκεκριμένο εθνικό και κοινωνικό πλαίσιο, και είναι μία γυναίκα από την ανατολή που φοράει μπούρκα. Τα τελευταία χρόνια η απαγόρευση της μπούρκας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες απέκτησε και πολιτική υφή, καθώς συνδέθηκε με το ζήτημα τόσο της τρομοκρατίας, όσο και της ενσωμάτωσης των μεταναστών: αν δηλαδή οι μετανάστες δεν αποδέχονται τους νόμους και την ηθική στάση της Δύσης θα πρέπει να επιστρέψουν στον τόπο τους. Πέρσι παρουσιάστηκε στο Θέατρο Βαφείο το έργο μου "Μήδειας Πατούσες", μια κωμωδία πάνω στην έφηβη ηρωίδα, το "Μήδειας Μπούρκα" ωστόσο είναι παλιότερο έργο και γράφτηκε το 2010 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου για πρώτη φορά μου δόθηκε η ευκαιρία να παρατηρήσω γυναίκες με μπούρκες και νικάμπ.

Με το "Μήδειας Μπούρκα" θέλησα να αναπλάσω τη Μήδεια και να τη μεταφέρω σε ένα παρόν θεατρικό. Πάνω στην ώρα των κρίσιμων αποφάσεων, τα συναισθήματα, τα απωθημένα και οι εγκληματικές στρατηγικές τής ηρωίδας έχουν συσσωρευτεί και αποδίδουν άμεσα. Με ιστορικές, μυθολογικές και προσωπικές αφηγήσεις δημιουργείται το προφίλ της δολοφόνου–φυγάδος Μήδειας που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στις θεατρικές αίθουσες σε πολλαπλές μεταγραφές της. 

Ταυτόχρονα  παρουσιάζεται στο Θέατρο Τέχνης το εφηβικό μου έργο "Κόκκαλα". Τα "Κόκκαλα" είναι ένα έργο για τρία αγόρια και δύο κορίτσια που ζουν μια ηλικία κρίσιμη σε μία εποχή κρίσης. Συνδυάζοντας προσωπικές και κοινωνικές ανησυχίες, τα κρυμμένα κόκκαλα είναι το μυστικό που ανακαλύπτουν όλοι μαζί και αποδίδει την κρυφή σημασία της ζωής, της αγάπης, της μνήμης και της μόνιμης παρουσίας του τέλους που πάντα συνδυάζεται με μια αρχή.  

Το εφηβικό θέατρο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, σίγουρα λίγο περισσότερο στους εφήβους, ένα προσδιορισμένο ηλικιακά κοινό με συγκεκριμένες ανάγκες ως προς την έκφραση του συναισθήματος, και συγκεκριμένες απαιτήσεις ως προς τον προσδιορισμό των ονείρων του και των σχέσεων του με τους άλλους. Το εφηβικό κοινό θέλει να ακούσει τι το περιμένει στη ζωή, αγωνιά, πιστεύει πως η ζωή είναι ατελείωτη μπροστά του. Αυτή η πίστη τού δίνει ενθουσιασμό και αισιοδοξία, αλλά και αβεβαιότητα, πόσο μάλλον σε μια εποχή ένδειας. Σε αυτή την εποχή μπορεί οι ενήλικες να επιχειρούν να προσδιορίζουν απογοητευμένοι πιο συγκεκριμένα το «πρόβλημα», όμως οι νέοι το βιώνουν ως μέρος της εφηβείας τους κι έχουν ένα ακόμα ζήτημα να αντιμετωπίσουν σε αυτή τη μεταβατική ηλικία που συχνά κρίνει όλη τους τη ζωή. 

 

 Το " Μήδειας Μπούργκα" παρουσιάζεται κάθε Τρίτη στις 9.15 στο Θέατρο Επί Κολωνώ.

 Τα "Κόκκαλα" παρουσιάζονται κάθε Σάββατο στις 3.30 στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης.

 

 

Α.Κ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO