Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΑΛΛΟΥ...

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Η Μαργαρίτα Καραπάνου

 

Πάνε έξι χρόνια που η Μαργαρίτα Καραπάνου δεν είναι πια εδώ.  Δεν πηγαίνει πια στη Δεξαμενή να πιει τον καφέ της και τα μεγάλα της πράσινα μάτια δεν κοιτάζουν με απορία και έκπληξη τα μυστήρια της ζωής, προσπαθώντας να βρουν μια απάντηση στα χιλιάδες «γιατί» της. Ρωτούσε πάντα, γιατί με έναν περίεργο τρόπο παρέμενε παιδί, ένα παιδί όμως με βλέμμα βαθύ και διεισδυτικό, σαν να είχε ζήσει πολλές ζωές.

Η  Μαργαρίτα  κατάφερε να κάνει την αυτοβιογραφία της και όλο το προσωπικό της δράμα μια ιστορία που μας αφορά. Γι’ αυτό οι ηρωίδες που στην ουσία είναι όλες alter ego της μας συγκινούν. Γιατί αν και κινούνται στα όρια μιας περιπτωσιολογίας, ζουν σε όλη την ένταση το μεγαλείο της ζωής: πονάνε , φοράνε τις αρβύλες τους και βυθίζονται στο σκοτάδι και αμέσως μετά ανεβαίνουν στα ψηλοτάκουνα τους και αστράφτουν σαν διαμάντια, αλλά πάντα ελπίζουν, θέλουν να πουν «ναι» , όπως η Λώρα στο πιο αυτοβιογραφικό της έργο (Ναι).  Οι άλλοι στον κόσμο της Καραπάνου  είναι πάντα εκεί και πάντα απόντες, πλάσματα αληθινά, αλλά και κατασκευές του μυαλού της. Τους περιγράφει όπως θα ήθελε εκείνη να είναι, με αγάπη και προσμονή.

Είναι μια σπάνια περίπτωση στα ελληνικά γράμματα η Μαργαρίτα. Χειμαρρώδης η γραφή της, παράξενα  τα πρόσωπά της, οριακά και ταυτόχρονα ανθρώπινα, γι’ αυτό άλλωστε πολλές φορές τα βιβλία της μεταφερθήκαν και διασκευάστηκαν για το θέατρο. Γιατί συμπυκνώνουν τη ζωή.  Γιατί φτάνουν στα άκρα. Κι εκεί κάπου υπάρχει μια παναθρώπινη αλήθεια που μας ενδιαφέρει όλους. Έχουν μια σπάνια γοητεία και μια αλλοκοτιά τα κείμενά της, αλλά ταυτόχρονα φέρουν έντονα την προσωπική σφραγίδα μιας ψυχής που παλλόταν, που σήκωνε το φορτίο της μανιοκατάθλιψης, άλλοτε έπεφτε, άλλοτε, εκτοξευόταν, αλλά πάντα αφηνόταν στο χρόνο και ζούσε τις μικρές ευτυχίες της και τις μεγάλες τραγωδίες της.

Τα τελευταία χρόνια κάτω από μια φωτογραφία του Ζαγοράκη φυλούσε τα γραπτά της, για να παίρνουν την ενέργεία του, όπως έλεγε. Γιατί ο Ζαγοράκης πήρε μια ομάδα που όλοι την είχαν στον πάγκο μια ζωή και την έκανε πρωταθλήτρια. Αυτό ήθελε και η Μαργαρίτα πάντα, οι έσχατοι να γίνουν πρώτοι. Κι εκείνη ήταν πάντα μία και μοναδική, κι ας μην το ήξερε… 

Τώρα η Μαργαρίτα είναι αλλού…  Η Λώρα, η Κασσάνδρα, η Λου όμως είναι πάντα εδώ, είναι πάντα μέσα μας, όχι ανάμεσα μας, γιατί η Καραπάνου δεν έγραψε ποτέ για τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, έγραψε για τους ανθρώπους. 

 

Αγγελική Καρυστινού

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO