Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΑΡΜΕΝΗΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ONLYTHEATER

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο αρχιμάστορας Σόλνες

 

O Kωνσταντίνος Κάρολος Αρμένης φέτος σκηνοθετεί το εμβληματικό και ίσως το πιο αυτοβιογραφικό έργο του Ίψεν "Ο Αρχιμάστορας Σόλνες" στο Νεοελληνικό Θέατρο και γράφει για το onlytheater.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

Ένας πάλαι ποτέ φημισμένος αρχιτέκτονας, που εκτελεί πια μόνο χρέη σχεδιαστή. Ο πιο επιτυχημένος Αρχιμάστορας – και όχι αρχιτέκτονας αφού δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του –  της γενιάς του. Μαθητής του πρώτου. Ο γιος του παλιού αρχιτέκτονα, τώρα μαθητής του διάσημου αρχιμάστορα, εφοδιασμένος και αυτός με το ταλέντο αλλά και την ορμή να κυριαρχήσει.

Μια νεαρή γραμματέας, αρραβωνιασμένη με τον νεαρό, αλλά παραδομένη στην αίγλη του Αρχιμάστορα. Μια ώριμη κυρία, παντρεμένη με τον Αρχιμάστορα, παραδομένη όμως στο παρελθόν. Μια άγνωστη σε όλους κοπέλα, μαγεμένη από έναν δικό της – εξιδανικευμένο – Αρχιμάστορα, απαιτεί από τον ίδιο να της παραδοθεί, για χάρη αυτού του ιδανικού.

Ο αρσενικός κύκλος της διαδοχής, της βιαιότητας, του θανάτου του παλιού. Ο θηλυκός κύκλος της εξέλιξης, της γέννησης μιας νέας ελπίδας, ενός νέου κόσμου.

Και ενδιαμέσως αυτών, ο γιατρός. Στήριγμα της κυρίας Σόλνες, λάγνος θαυμαστής της νεαρής Χίλντα και ύπουλος θεραπευτής του κυρίου Σόλνες. Ο άνθρωπος και η πολύπλευρη οπτική του. Αμήχανος ανάμεσα στο μεγαλείο και στο μυστήριο των δυο κύκλων της φύσης.

ΠΡΩΤΗ ΣΚΕΨΗ

Στην παράσταση μας, ο χρονικός άξονας μετατοπίζεται. Η διαδοχή έχει επέλθει. Γινόμαστε μάρτυρες όχι της δράσης, αλλά των αποτελεσμάτων της.

Ο φημισμένος ηλικιωμένος αρχιτέκτονας πέθανε. Ο νεαρός μαθητής έφυγε και άνοιξε δικό του γραφείο, είναι αυτός πλέον ο διάσημος αρχιτέκτονας. Η γραμματέας ακολούθησε τον αρραβωνιαστικό της και σε λίγο καιρό παντρεύονται.

Ο κύριος και η κυρία Σόλνες έμειναν ξανά μόνοι. Τη ζωή τους την ονειρεύτηκαν, τη διαμόρφωσαν, συνέβη και τώρα γυρνάν πίσω στην αφετηρία της. Εκεί οπού τα γηρατειά θυμίζουν τόσο τρομακτικά την εφηβεία. Αυτή είναι και η αφετηρία της παράστασής μας.

 

Α.Κ

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO