Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΕΙΡΟΥ - ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΒΙΝΤΕΟ - ΠΡΟΒΟΛΩΝ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ειρήνη Στείρου

 

Η Ειρήνη Στείρου σπούδασε Αρχιτεκτονική στη Θεσσαλονίκη και Κινηματογράφο στο San Francisco. Διακρίθηκε με το βραβείο Murphy and Cadogan για νέους καλλιτεχνες απο το San Francisco Foundation. Χειροκροτώ τη χαρά που νιώθει, επειδή είναι κομμάτι μιας ομάδας και μιας ιδέας.

 

Σε μια κινηματογραφική αίθουσα τα φώτα σβήνουν και οι θεατές παραδίδονται ομαδικά στο ίδιο όνειρο. The screen is a flickering mind. Αυτή τη συνθήκη του σκοταδιού σκέφτομαι κάθε φορά που επισκέπτομαι την πρόβα μιας θεατρικής παράστασης, για την οποία θα πρέπει να δημιουργήσω βιντεο-προβολές. Mπαίνοντας στην αίθουσα, όπου τα φώτα της πλατείας είναι σβηστά και υπάρχει μόνο ο φωτισμός σκηνής,  η ακαταστασία της πρόβας, το χάος πριν από την τάξη, συνειδητοποιείς ότι το τελικό έργο "συμβαίνει" μπροστά στα μάτια σου. Είσαι "παρούσα" στη γέννησή του και εκεί συνήθως έρχονται οι πρώτες εικόνες…

Σε γενικές γραμμές, έχω μεγάλες αντιστάσεις στη συμμετοχή βίντεο-προβολών σε μία παράσταση. Θεωρώ ότι η παράλληλη συνύπαρξη δύο διαφορετικών μορφών δραματικής αφήγησης οδηγεί συχνότερα σε σύγκρουση, παρά σε αρμονική συνύπαρξη. Η παρουσία βιντεοπροβολών είναι μια καινοτομία, που πολλές φορές μου φαίνεται περιττή και παράταιρη, γι’αυτό και αναζητώ αρχικά την απόλυτη βεβαιότητα της/του σκηνοθέτη ότι αυτό το μέσο είναι απαραίτητο για να υλοποιήσει το όραμά του. Θέλω να είμαι βέβαιη ότι το έχει απολύτως ανάγκη για να πει την ιστορία της/του.

Μέσα από τη διαδικασία δημιουργίας μιας προβολής έχω ανακαλύψει συγκλονιστικό αρχειακό υλικό: Φουτουριστικές διαφημίσεις της δεκαετίας του ’60, την ύπαρξη ενός αθλήματος της δεκαετίας του’ ,το οποίο ονομάζεται Horse Diving και είναι ένας "κουλός" συνδυασμός καταδύσεων και ιππασίας, ζέπελιν που παίρνουν φωτιά στον αέρα, αντικατασκοπευτικά φιλμ, κ.α. Και όταν γυρίζουμε πρωτότυπο υλικό, νιώθεις πολύ ελεύθερος να σπάσεις συμβάσεις και να πειραματιστείς με τα μέσα.

Λίγο πριν την αυλαία, έρχεται η στιγμή της δημιουργίας των video cues. Σ’εκείνο το σημείο, εγώ αρχίζω να σκέφτομαι ότι όλοι όσοι ασχολούνται με το θέατρο είναι τρελοί, είτε στην καλύτερη περίπτωση ψυχαναγκαστικοί. Είναι η στιγμή του "τεμαχισμού", το τελικό μοντάζ με τη σκηνική δράση, τα φώτα και τον ήχο, η στιγμή που αποχωρίζεσαι τις εικόνες σου. Μερικές μέρες μετά και πολλούς καφέδες αργότερα, είναι όλα έτοιμα για να σβήσουν τα φώτα, σε μια θεατρική, αυτή τη φορά, αίθουσα, όπου οι θεατες δε θα παραδοθούν όλοι στο ίδιο όνειρο, αλλά θα συμμετέχουν όλοι σε μια συλλογική εμπειρία που θα τους ενώσει ή θα τους διχάσει.

Είναι η στιγμή που χαίρεσαι, που ήσουν και εσύ κομμάτι μιας ομάδας και μιας ιδέας.

 

(*Φωτογραφία: Νικόλας Κουμουνδούρος)

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO