Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΔΗΣ ΚΑΙ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ONLYTHEATER

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Βόυτσεκ

 

Η ομάδα 4Frontal παρουσιάζει τον "Βόυτσεκ" του Γκέοργκ Μπύχνερ στο Bios. O Σταύρος Γιαννουλάδης και η Κατερίνα Γιαννοπούλου αναλάμβάνουν τη σκηνοθεσία του πιο περίεργου ίσως έργου του Γερμανού δραματουργού και μάς εξηγούν ποιος τελικά είναι ο Βόυτσεκ που αγγίζει τα όρια της ανθρώπινης φύσης και τα πιο ζωώδη ένστικτα, φτάνοντας μέχρι το φόνο.

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ, επιλέγοντας ως κεντρικό πρόσωπο του έργου του έναν φτωχό στρατιώτη, καθημερινά μαχόμενο σε έναν καταπιεστικό και γκροτέσκ κόσμο, καταδεικνύει έντονα το μέγεθος της κοινωνικής ανισορροπίας που επικρατεί. Η αποδοχή της κατάστασης του και της θέσης του καθιστούν τον Βόυτσεκ ιδανικό πειραματόζωο για τους φορείς της εξουσίας. Η αδυναμία του να αντιδράσει στην καταπίεση του συστήματος μέσα στο όποιο ζει, τον οδηγεί στο να ξεσπάσει στην ίδια τη ζωή, δολοφονώντας τη γυναίκα του. 

Ο Μπύχνερ επικεντρώνεται στην πλήρη αποξένωση του ανθρώπου από οτιδήποτε θεωρείται φυσικό. Στον τρόπο που λειτουργεί η λογική σε σχέση με τα ζωώδη ένστικτα, και πως επινοημένες από τον άνθρωπο έννοιες, όπως η ηθική και η αρετή, καλύπτουν πάθη και επιθυμίες που βρίσκονται βαθιά ριζωμένες στην ανθρώπινη φύση. Η επιτακτική ανάγκη για επιβίωση, το ένστικτο της δύναμης, η ανάγκη για ελευθερία, ο πόθος, η ωμή βία είναι στοιχεία που κάνουν τον άνθρωπο να έρχεται αντιμέτωπος με την πραγματική υπόσταση την ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Βόυτσεκ έρχεται σε επαφή με τη ζωώδη φύση του ανθρώπου, στην προσπάθειά του όμως να επικοινωνήσει αυτή τη γνώση αντιμετωπίζεται ως παράφρονας από έναν κόσμο που καταδικάζει τη σκέψη και επιβάλει σκληρή δουλειά, οργάνωση και υποταγή. Μόνο αποδεχόμενος κανείς την ανθρώπινη ύπαρξη ως αυτό που πραγματικά είναι μπορεί να την ξεπεράσει.

 

A.K.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO