Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

TA ΦΙΝΤΑΝΑΚΙΑ: ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΩΣΤΑΚΗΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Ηρακλής Κωστάκης

 

Ο Ηρακλής Κωστάκης αποφοίτησε από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και φέτος συμμετέχει στην παράσταση "Τρίτο κύμα" στο θέατρο Χώρα σε σκηνοθεσία του Νίκου Αρβανίτη. Μας διηγείται πώς ένα βιβλίο του Κάμπελ τού άλλαξε τη ζωή κια τον οδηγήσε στο όνειρό του: το θέατρο.

 

Είχα πολλά χρονιά να δω το Ηράκλειο στολισμένο. Ίσως και δέκα. Πέντε μέρες κενό από τις παραστάσεις του "Τρίτου Κύματος". Πέντε μέρες που θα έβγαζα λίγο από το μυαλό μου, τους “συμμαθητές” μου, την καθημερινή κοινή μας κατάβαση στον πρωτοφασισμό, το «Χώρα», τη ζωή μου στην Αθήνα. Πέντε μέρες  μακριά από την καθημερινότητα που πάντα ονειρευόμουν. 

Κατεβαίνω την 25η Αύγουστου από τα γνωστά μας Λιοντάρια. Φωτά ,μαγαζιά και πολύς κόσμος να μπαίνει σε αυτά . Σαν να μην άλλαξε τίποτα από την τελευταία φορά που έκανα τη διαδρομή αυτή σε περίοδο Χριστουγέννων. Κρατώ ένα βιβλίο και ένα κουτί  Ηρακλειώτικους λουκουμάδες . Δε θα ήταν  ολοκληρωμένη η επιστροφή στην πόλη χωρίς αυτούς. Πάω προς το μέρος εκείνο, στα Ενετικά τείχη της πόλης, που πάντα θεωρούσα το Σημείο μου. Και ήταν σχεδόν πάντα μόνο δικό μου. Για να φτάσεις εκεί πρέπει να κάνεις ένα μικρό σκαρφάλωμα που σου χαρίζει την πιο ωραία θέα στο λιμανάκι της πόλης, το φρούριό της, τα αμάξια και τον κόσμο που περνάει. Εκεί πήγαινα όποτε ήθελα να σκεφτώ ή να διαβάσω. Εκεί είχα βρει τα Χριστούγεννα του 2004 το αγαπημένο μου βιβλίο «Ο ήρωας με τα χίλια πρόσωπα» του Τζόσεφ Κάμπελ. Ένα βιβλίο για τον οικουμενικότητα του Ήρωα στους μύθους. Ένας κοινός θνητός πολλές φορές δέχεται το κάλεσμα για την περιπέτειά του. Παλεύει, χάνει, δυναμώνει, ξανά παλεύει, νικάει. Και στο τέλος γυρνάει  πιο Σοφό…

Ακόμα ζούσα στην Αγγλία τότε και ήξερα πως το καλοκαίρι θα ήταν η τελευταία μου ευκαιρία να δώσω εξετάσεις στο Εθνικό Θέατρο. Όμως όπως τόσα χρονιά δε θα το τολμούσα. Ήταν το τέλειο βιβλίο, την τέλεια στιγμή και παρότι το βρήκα με πολλές σημειώσεις, θα φροντίσω να προσθέτω όλο και περισσότερες στην υπόλοιπη ζωή μου.

 

 

A.K

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO