Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ ΣΕΛΑΜΣΗΣ - ΣΥΝΘΕΤΗΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Κορνήλιος Σελαμσής

 

Ο Κορνήλιος Σελαμσής βρίσκεται διαρκώς απασχολημένος με τη μουσική για το θέατρο. Αυτές τις μέρες, ολοκληρώνει τη σύνθεση και την επιμέλεια της μουσικής για το "Λίλιομ" του Φέρεντς Μόλναρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και συγχρόνως ξαναγράφει και ενορχηστρώνει, στα πλαίσια των Τριτών του "Πόρτα" μια συναυλία με τον Κωνσταντίνο Βήτα. Μ' αρέσει..

 

Είμαι ένας συνθέτης δανεισμένος στο θέατρο. Για την ακρίβεια, είμαι ένας άνθρωπος, που παρότι η βασική του εργασία είναι να εφευρίσκει ηχητικές κατασκευές και ειδικές χρήσεις του χρόνου, συστολές και διαστολές, βρίσκεται διαρκώς απασχολημένος με τη μουσική για το θέατρο.

Παρότι, οι περιορισμοί που θέτει ο λόγος ή οι θεατρικοί χρόνοι είναι τροχοπέδη για την αργή τέχνη της μουσικής, μαθαίνω ακόμα πώς να βρίσκω τον τρόπο να πω αυτό που με ενδιαφέρει να πω και συχνά με τον τρόπο που θέλω να ειπωθεί. Σαν να μιλάω μια ξένη γλώσσα. Από τον περασμένο Μάρτιο, ξεκίνησα με το Θωμά Μοσχόπουλο να εργάζομαι στο σχεδιασμό ενός κύκλου συναυλιών στο θέατρο Πόρτα κι αυτό ήταν μια πραγματική ανάσα. Πήρα την ελευθερία να σχηματίσω ένα σώμα συναυλιών που περιλαμβάνει μουσική που αγαπάω και πιστεύω πολύ. Πιο κοντά σε κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε πνευματικότητα και πολύ μακριά από την ικανοποίηση ή από την σύμβαση ότι μουσική ακούμε για να αισθανθούμε κάτι ή για να δώσει ένα συγκεκριμένο τόνο στις στιγμές που ζούμε.

Αυτές τις μέρες, ολοκληρώνω τη σύνθεση και την επιμέλεια της μουσικής για το "Λίλιομ" του Φέρεντς Μόλναρ, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και συγχρόνως ξαναγράφω και ενορχηστρώνω, στα πλαίσια των Τριτών του Πόρτα μια συναυλία με τον Κωνσταντίνο Βήτα, στην οποία παρουσιάζουμε μαζί με τη Χαρά Κότσαλη, τη συνθέτη Νικολέτα Χατζοπούλου και ένα κουαρτέτο εγχόρδων μία ανθολογία τραγουδιών από παλιές ταινίες κινουμένων σχεδίων ξαναφτιαγμένα κι ενίοτε αγνώριστα. Όπως τα ξανακοιτάξαμε επτά δεκαετίες μετά την εποχή που γράφτηκαν.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO