Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

10 ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

10 παιδικές παραστάσεις για τα Χριστούγεννα

 

Χριστούγεννα

Χωρίς αυτά ο χρόνος δεν ξεκινά
Βοσκούς μαζεύω, μάγους από μακριά
Γιορτάζω για ν’ αλλάξουμε οριστικά
Χρόνια πολλά
Χωρίς να προσποιούμαι τίποτα πια (Στίχοι: Φ. Δεληβοριάς)

 

Η λέξη σοκολατόδεντρο απορρυθμίζει τη λειτουργία της γεύσης. Έχεις την αίσθηση, καθώς την ακούς ή την προφέρεις ότι έχεις κάνει μακροβούτι σε βελούδινη θάλασσα από υγρή σοκολάτα (και για να συνεχίσω τη φαντασία: έχεις βρει τη μυστική πηγή παροχής της). Λοιπόν, επειδή όλοι εμείς εδώ είμαστε επιρρεπείς και κάθε φορά που σκοντάφτουμε σε σοκολατένια δημιουργήματα λερώνουμε μέχρι και τη μύτη μας δηλώνουμε ότι ακόμη και, αν δε βρούμε παιδιά να πάρουμε απ' το χέρι και να πάμε παρέα στο Μικρό Παλλάς για το "ΧΑΝΣΕΛ ΚΑΙ ΓΚΡΕΤΕΛ: ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΟΚΟΛΑΤΟΔΕΝΤΡΟΥ", εμείς θα πάμε. "Χάνσελ και Γκρέτελ: Το μυστικό του Σοκολατόδεντρου" της Έρσης Νιαώτη, στο Μικρό Παλλάς, κάθε Σάββατο και Κυριακή. Σκηνοθεσία: Στ. Στάγκος.

 

Δεν υπάρχει αυτό το παραμύθι. Είναι σκέτο αριστούργημα. Χωρίς να κουνάει χάρακες διδακτισμού και να επιβάλλει τη σοβαροφάνεια των ενήλικων, θίγει ζητήματα όπως είναι ο αντιπερισπασμός, ως πολιτική απατεωνιά, ο φασισμός ως μόνιμη δυσλειτουργία, ως κάκιστη στάση ζωής, ο ρατσισμός ως επιλογή των βολεμένων, η αντίδραση στην εκμετάλλευση, η αλληλεγγύη και η αυτοθυσία, η ασημαντότητα της σιωπής, ο κίνδυνος να τη συμμερίζεσαι τη σιωπή, η δύναμη της φιλίας, η παντοδυναμία του έρωτα, όχι εκείνου του χλεχλεδοέρωτα που κυριαρχεί στις μεγάλες εικόνες, του έρωτα που προκύπτει και για χάρη του δεν υπολογίζεται τίποτα. Όλα αυτά σε μια παράσταση γρήγορη σαν κινούμενο σχέδιο, με φουλ μουσική, χορό και τραγούδι και πανέξυπνες σκηνές. Λόγος και εικόνα σε αισθαντική σχέση. Και δεν κουνιέται φύλλο στην πλατεία. "Η τελευταία μαύρη γάτα" του Ε. Τριβιζά στο θέατρο "Δημήτρης Χορν", κάθε Σάββατο και Κυριακή. Σκηνοθεσία: Kώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα.

 

"Τζέλα, Λέλα, Κόρνας, Κλεομένης". Μια παρέα παιδιών, κανονικών, που μένουν σε μια μεγάλη πόλη με κάδους, κτίρια-μεγαθήρια, εκνευρισμένους ενήλικες και ανύπαρκτα πάρκα κάνει ό,τι μπορεί για να μην σταματήσει το παιχνίδι, έστω και αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν. Στην οδό Σκουπιδουπόλεως, εκεί που δυσκολεύεται ακόμη και ο ήλιος να κάνει μια πρωινή εμφάνιση, αυτά τα τέσσερα παιδιά..παίζουν. Το πιστεύεις;; Παίζουν! Η φαντασία καταπίνει κάθε κίνηση συμβιβασμού. Όχι μπροστά στην τηλεόραση, όχι κρατώντας ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, όχι στον υπολογιστή, όχι "φυτά", όχι σπασίκλες, αλλά παιδιά της γειτονιάς που μπορούν έναν κάδο με 15.987 σκουπίδια να τον χρησιμοποιήσουν ως αυτοκίνητο,ας πούμε, έναν γκρι τοίχο να τον ζωγραφίσουν, να "χαμηλώσουν" τη φασαρία σε μια πολύβουη πλατεία - με φραπεδολάτρεις και τσιριδογκρινιάρηδες- απλά και μόνο με το τραγούδι τους. "Τζέλα, Λέλα, Κόρνα και ο Κλεομένης" του Volker Ludwig, κάθε Κυριακή, στο θέατρο "Πορεία". Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Βασίλης Κουκαλάνι.

 

Σε στενή συνεργασία με τους μικρούς θεατές το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το δημοφιλές έργο του Ιουλίου Βερν «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες»! Μια θεατρική παραγωγή βασισμένη στα πρότυπα της κλασικής παιδικής λογοτεχνίας που ανοίγει τις πόρτες του θεάτρου σε καλλιτέχνες και παιδιά κάνοντάς τους συνδημιουργούς μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια, επισκέψεις σε σχολεία και πολλές πολλές εκπλήξεις επί σκηνής. "Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες", κάθε Κυριακή, στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης. Σκηνοθεσία: Μύρκου Τατιάνα.

 

Οι μαγικές σβούρες επέλεξαν να παρουσιάσουν ένα από τα πιο γνωστά βιβλία σε όλο τον κόσμο. Τη μοναδική νουβέλα - παραμύθι  "Ο Μικρός Πρίγκιπας" σε σκηνοθεσία και θεατρική προσαρμογή κειμένου του Δημήτρη Αδάμη, βασισμένο στην αριστουργηματική νουβέλα του Αντουάν ντε Σαιντ- Εξυπερύ. "Ο Μικρός Πρίγκιπας", κάθε Κυριακή, στο θέατρο "Ιλίσια".

 

"Το παιδί και τα μάγια": Mια παράσταση εμπνευσμένη από την όπερα του Maurice Ravel και της Colette “L’ enfant et les sortileges”. Ένα εικαστικό θέαμα με κίνηση και ζωντανή μουσική που αφηγείται με χιούμορ και τρυφερότητα το όνειρο ενός αγοριού που γκρεμίζει τον κόσμο που του επιβάλλεται και τον ξαναστήνει από την αρχή.
Στο πρωτότυπο κείμενο ένα «κακό» παιδί καταστρέφει τα πάντα γύρω του και πληγώνει τα δέντρα και τα ζώα του κήπου του ως τη στιγμή που μέσα από τη δική του επαφή με τον κόσμο έρχεται αντιμέτωπο με τον εαυτό του, συνειδητοποιεί τις πράξεις του και γίνεται «καλό». Στη δική μας εκδοχή δεν υπάρχει «κακό» και «καλό» παιδί, ο μύθος αναποδογυρίζεται. "Το παιδί και τα μάγια", κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο "Πόρτα". Σκηνοθεσία: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου, Ξένια Θεμελή, Αλεξία Μπεζίκη.

 

Ένα πρωινό (μπορεί και μεσημεράκι) του 1284, στην πολιτεία Χάμελιν (ή Χάμελν στα Γερμανικά) της Κάτω Σαξωνίας, λέει η παράδοση, ένας παράξενος αυλητής που φορούσε περίεργα παρδαλά ρούχα, έκανε όλα τα παιδιά της πολιτείας να τον ακολουθήσουν παίζοντας μια μαγική μελωδία στον αυλό του, όπως ακριβώς είχε κάνει λίγο καιρό πριν με τα χιλιάδες ποντίκια που είχαν κατακλύσει την πόλη. Τα ποντίκια έπεσαν έως το τελευταίο και πνίγηκαν (προφανώς) στον ποταμό Βέζερ. Τα παιδιά; Η πομπή έφτασε ως ένα βουνό έξω από την πόλη και μετά εξαφανίστηκαν, όλα εκτός από τρία (κατ' άλλους ένα) που η αναπηρία τους τα εμπόδισε να ακολουθήσουν τα υπόλοιπα. Τι συνέβη ακριβώς (ε;); "Το Μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν", κάθε Σάββατο και Κυριακή, στο θέατρο "Πόρτα". Κείμενο-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος.

 

Ο Παραμυθάς, αυτά τα Χριστούγεννα, θα βρεθεί live 26 και 27 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο «Δαναό» για να διηγηθεί τα παραμύθια του. O Νίκος Πιλάβιος θα μας συστήσει τον αγαπημένο Παραμυθά, τους φίλους του, το μαγικό μολύβι, τη μάγισσα Κλοκλό και τις ιστορίες του, θα μοιραστεί τα μυστικά του με μικρούς και μεγάλους που τολμούν να ονειρεύονται σαν παιδιά, και θα προβάλει στη μεγάλη οθόνη όλους τους ήρωες που ζωγραφίζει η φαντασία του. "Ο παραμυθάς και οι ιστορίες του", στον Δαναό, 26 & 27 Δεκεμβρίου.

 

Στην  παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το θαύμα των Χριστουγέννων» ο Ηλίας Καρελλάς και ο θίασος σκιών του, αναμετράται με τον γερο-τσιφούτη Εμπενήζερ Σκρουτζ, την εμβληματική φιγούρα της «Χριστουγεννιάτικης ιστορίας» του Τσαρλς Ντίκενς. Άραγε είναι ικανός ο διάσημος αρχιτσιγκούνης να ταλαιπωρεί ακόμα και τον πολυμήχανο Καραγκιόζη; Πώς θα αλλάξει ξαφνικά ο Σκρουτζ, το βράδυ των Χριστουγέννων; Ποια είναι τα φαντάσματα του παρελθόντος που θα τρυπώσουν σαν σκιές στην καμπίνα του καραβιού του; Θα καταφέρουν η αγάπη, η μουσική και η συνεργασία να μεταμορφώσουν έναν άνθρωπο; Οι απαντήσεις –πάντα με πολύ γέλιο, ανατροπές και εκπλήξεις!– στο άσπρο πανί του καραβιού του Καραγκιόζη. "Ο Καραγκιόζης και το θαύμα των Χριστουγέννων", στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 25-30/12. Σκηνοθεσία: Ηλίας Καρελλάς.

 

Σε μία φάρμα τα ζώα με πρωτοστάτες τα γουρούνια εξεγείρονται ενάντια στην καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου - αφέντη τους, τον ανατρέπουν, αναλαμβάνουν αυτά την αρχηγία, ως τα εξυπνότερα ζώα της φάρμας και υπό την καθοδήγηση του πιο γενναίου από αυτά η επανάστασή τους ξεκινάει μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για τη νέα τάξη πραγμάτων που προοιωνίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους αδικημένους… Σύντομα όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται κι οι ελπίδες τους αποδεικνύονται φρούδες καθώς η νέα ηγεσία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αν όχι χειρότερα από την προηγούμενη. "Η φάρμα των ζώων", κάθε Κυριακή, στη Μονή Λαζαριστών Θεσσαλονίκης. Σκηνοθεσία: Νίκος Αρμάος.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO