Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΗΝΗ: ΗΛΕΝΙΑ ΔΟΥΛΑΔΙΡΗ - ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ηλένια Δουλαρίδη

 

Όποιος θέλει να φωταγωγήσει μέρες και νύχτες, ας την πάρει ένα τηλέφωνο. Είναι άφθαστη. Για την μαγεία που κρέμεται από την εξαίσια και σπάνια λεπτομέρεια. Οι ήρωες του Θόρντον Ουάιλντερ (Βλέπε Ντόλλυ, η Προξενήτρα), στο "Αλίκη", είναι σενιαρισμένοι από τα χεράκια της.

 

Στην αρχή είναι το κείμενο, το σενάριο, το έργο…
Ακολουθεί η φαντασία. Διαβάζεις, μουδιάζεις, μοιράζεσαι το θαμπό όνειρό σου με τον μαέστρο- σκηνοθέτη σου.
Μετά έρχεται η όραση. Ελπίζεις να δεις πιο μακριά από τον σκηνοθέτη με τα μάτια, που εκείνος σου χαρίζει στην εκάστοτε περίσταση.

Συνεχίζει ο έρωτας, όταν καλείσαι να δώσεις σάρκα και οστά στο θολό όραμα (μέχρι τότε) του σκηνοθέτη. Σκιτσάρεις, ξενυχτάς, παθιάζεσαι, χάνεσαι, μισείς, τα παρατάς, τα ξαναβρίσκεις, ενθουσιάζεσαι, απελπίζεσαι και συνεχίζεις.
Έπειτα ανακαλύπτεις την αφή. Ταιριάζεις σώματα ρόλους, κείμενο, υλικά και εποχές με τα μάτια και τα χέρια σε έναν τρισδιάστατο καμβά.

Αναζητάς την γλυπτική, που στην χαρίζουν οι τεχνικοί και η μοδίστρα, αυτοί σου κόβουν το εισιτήριο για το ταξίδι που σχεδιάσες, και άλλοτε ταξιδεύεις πρώτη θέση, άλλοτε γαλαρία.
Και στο τέλος, έρχεται η αγάπη και ο τοκετός. Το βλέπεις να παίρνει σχήμα και όγκο, σου μένουν οι τελευταίες πινελιές για να χαρίσεις όλο σου το όνειρο, ένα κοστούμι, ένα καπέλο, ένα σκηνικό.

Εγώ μέχρι την τελευταία στιγμή γεννάω, αυτό περιμένω και όσο περισσότερα ετερόκλητα υλικά και άγνωτα μονοπάτια τεχνοτροπίας εφευρίσκω και χρησιμοποιώ, τόσο πιο πολύ πιστεύω στην μαγεία του θεάτρου.

Γιατί πώς αλλιώς;

Το κοστούμι, το σκηνικό, όπως και όλο το θέατρο είναι ένα ψέμα. Ένα ωραίο ψέμα.
Αυτό καλούμαστε να κάνουμε, να σας κάνουμε να το πιστέψετε ή να πιστέψετε στη μαγεία….

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO