Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η ΑΘΗΝΑ ΤΩΝ 1.480 ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό που μια τόσο μικρή πόλη έχει να προσφέρει τόσο μεγάλο αριθμό παραστάσεων. Και ναι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα θέατρο είναι καλύτερο από μια καφετέρια ή ένα σκυλάδικο. Και ναι, σίγουρα, το θεατρόφιλο κοινό στην πόλη μας έχει αυξηθεί και οι παραστάσεις αυτές βρίσκουν μικρότερη ή μεγαλύτερη ανταπόκριση.

Σίγουρα το σθένος των καλλιτεχνών που παρά τις απίστευτες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι αξιοθαύμαστο, καθώς οι περισσότερες από αυτές τις παραγωγές γίνονται με ελάχιστα μέσα και οικονομικούς πόρους και είναι αμφίβολο αν θα αποφέρουν κάποιο υλικό έστω όφελος στους δημιουργούς.

Παρά την παγερή αδιαφορία του κράτους για τη χάραξη μιας πολιτιστικής πολιτικής, οι άνθρωποι του θεάτρου επιμένουν και έχουν καταστήσει χωρίς υπερβολή την Αθήνα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικά πρωτεύουσες της Ευρώπης. 

Πλούσιο ρεπερτόριο, έργα σύγχρονα κλασικά, πρωτοποριακά, διάφορα θεατρικά είδη, πειραματισμοί, πρωταγωνιστούν στο θεατρικό μας χάρτη. Και αυτή η τόσο μεγάλη παραγωγή δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες αν ασκούν και  να εξελίσσουν την τέχνη τους. 

Όμως αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί είναι κατά πόσο όλες αυτές οι προσπάθειες μπορούν αν έχουν μέλλον. Άραγε οι καλλιτέχνες λειτουργούν κατ’ αυτό τον τρόπο από μια πραγματικά ανάγκη έρευνας ή απλώς αναζητούν μια διέξοδο και μια ευκαιρία να «προβληθούν» και τελικά να βρουν μια δουλειά κάπου που θα τους παρέχει ένα μισθό αργότερα;

Επίσης αυτή η υπερπληθώρα των παραστάσεων μήπως δίνει την εντύπωση στον κόσμο ότι το θέατρο είναι κάτι πολύ απλό που μπορεί αν παράγεται εύκολα και σε ποσότητα; Κι αν είναι έτσι γιατί κάποιος να ασχοληθεί σοβαρά με την ανάπτυξη του και την υποστήριξή του;

Επειδή το θέατρο στην Ελλάδα είναι πραγματικά η μόνη τέχνη που γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη είναι ίσως ώρα όλοι- κοινό, καλλιτέχνες και φυσικά η πολιτεία- να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να αντιμετωπίσουμε τις 1480 παραστάσεις μας ως πολιτισμό που τον έχουμε ανάγκη σε αυτή την τόσο δύσκολη συγκυρία.

 

A.K

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO