Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

TO ΣΥΜΠΑΝ ΤΟΥ ΦΑΣΜΠΙΝΤΕΡ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 Ο Ρ.Β. Φασμπίντερ

 

Ο Γερμανός σκηνοθέτης και δραματουργός που μας έχει αφήσει  παρακαταθήκη μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σύγχρονα θεατρικά κείμενα φέτος έχει την τιμητική του στα θέατρα της Αθήνας. Τι συμβαίνει στον παράδοξο κόσμο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ όμως και γιατί  ασκεί τόσο μεγάλη έλξη σήμερα στο κοινό και στους καλλιτέχνες;

Τα έργα συνήθως εκτυλίσσονται μέσα σε ένα σπίτι, ακόμα και οι ταινίες του πολλές φορές  γυρίζονταν μόνο μέσα ένα χώρο.  Σπίτια  ερμητικά κλειστά,  όπου οι ένοικοί τους έχουν ξεχάσει τον έξω κόσμο ή ο έξω κόσμος τους ξέχασε εκεί μέσα.  Νησίδες μια αφόρητης μοναξιάς, αφού τα πρόσωπά του δεν γνωρίζουν, ή δεν μπορούν να μάθουν  τον Άλλον. Προσπαθούν πάντα απεγνωσμένα και μανιακά.

Στο σύμπαν του Φασμπίντερ δεν υπάρχει αγάπη, υπάρχει μια διαρκής και εμμονική αναζήτηση της, απέλπιδα όμως και καταστροφική, γιατί οι ήρωες του είναι τόσο βαθιά εγκλωβισμένοι στο εγώ τους που δεν μπορούν να δώσουν τίποτα, άρα δεν μπορούν να πάρουν και  τίποτα.

Είναι πολιτικός ο Φασμπίντερ; Ναι, γιατί μέσα από προσωπικές ιστορίες, πολλές φορές περιπτωσιολογικές, αναδεικνύει ένα σύστημα σχέσεων εξουσίας, όπου τα θύματα και οι θύτες εναλλάσσονται μέσα από ένα άρρωστο παιχνίδι επιβολής. 

Όσο σκοτεινό κι αν είναι το περιβάλλον του, ο Φασμπίντερ έχει ένα θανατηφόρο χιούμορ. Απαλλάσσει τις πράξεις των προσώπων από οποιαδήποτε ηθική και απλώς τις παρακολουθεί. Τότε τα έργα των ηρώων τους, απενδυμένα από το βάρος της κριτικής, αποκαλύπτουν τη ματαιότητα του να προσπαθείς μόνος σου. Η ζωή για τον Φασμπίντερ, που ο ίδιος χάθηκε μέσα στον κόσμο των ουσιών, λειτουργεί μόνο σε συλλογικό επίπεδο. Και αυτή η θέση είναι ακραία πολιτική και υπαρξιακή ταυτόχρονα, γιατί καμία πολιτική δεν βρίσκει εφαρμογή αν παραλείψει το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης

A.K

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO