Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΝΟ. "ΝΟ" ΣΗΜΑΙΝΕΙ "ΤΑΛΕΝΤΟ"

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Στα αρχαία Ιαπωνικά η παράξενη λέξη «Νο» σημαίνει «ταλέντο». Ίσως γι’ αυτό οι Ιάπωνες έδωσαν τη συγκεκριμένη ονομασία στο παραδοσιακό τους θέατρο, που αν και γεννήθηκε το 14ο αιώνα επιζεί ακόμα και σήμερα, με θεατές από ολόκληρο τον κόσμο!

 

Στα αρχαία Ιαπωνικά η παράξενη λέξη «Νο» σημαίνει «ταλέντο». Ίσως γι’ αυτό οι Ιάπωνες έδωσαν τη συγκεκριμένη ονομασία στο παραδοσιακό τους θέατρο, που αν και γεννήθηκε το 14ο αιώνα επιζεί ακόμα και σήμερα, με θεατές από ολόκληρο τον κόσμο!

Το θέατρο Νο δεν μοιάζει πολύ με το θέατρο που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις μέρες μας, καθώς συνδυάζει περισσότερο το χορό και τη μουσική, και έχει πολύ λιγότερα στοιχεία διαλόγου. Γεννήθηκε στις πόλεις της μακρινής Ιαπωνίας, το Τόκυο, την Οσάκα και το Κιότο. Αρχικά τα έργα του θεάτρου Νο παρουσιάζονταν στις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές της χώρας, γι’ αυτό και τα κείμενα βασίζονταν στα ιερά θρησκευτικά βιβλία των Ιαπώνων και οι ηθοποιοί ήταν ιερείς! Ήταν έργα που μιλούσαν για τους σπουδαίους ήρωες και τους θεούς που λάτρευε ο λαός και υμνούσαν τα κατορθώματά τους. Σιγά-σιγά βέβαια, κάπου στο 17ο αιώνα, άρχισαν να γράφονται και έργα που είχαν να κάνουν με την καθημερινή ζωή στην Ιαπωνία, όπως ερωτικές ιστορίες και πολεμικές μάχες.

Αν και κάθε έργο στο θέατρο Νο έχει διαφορετική υπόθεση, υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά σε όλες τις παραστάσεις, τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει:

- Οι συντελεστές των παραστάσεων. Κάθε παράσταση του θεάτρου Νο περιλαμβάνει μία χορωδία, την ορχήστρα, έναν πρωταγωνιστή που στην αρχή εμφανίζεται ως άνθρωπος και μετά ως φάντασμα, και αφηγητές που εξηγούν την ιστορία στο κοινό.

- Η σκηνή. Παραδοσιακά οι παραστάσεις παρουσιάζονταν σε εξωτερικούς χώρους που θύμιζαν κιόσκια. Βέβαια στις μέρες μας, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς παραστάσεις Νο και σε κλειστά θέατρα.

- Οι μάσκες. Οι μάσκες που φορούσαν οι ηθοποιοί αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του θεάτρου Νο. Ήταν φτιαγμένες από υλικά όπως πηλό, βερνίκι, ύφασμα, χαρτί και ξύλο.

Το θέατρο Νο δεν είχε μόνο στόχο τη διασκέδαση του κοινού. Ήταν ένα μέσο να διασωθεί η πλούσια ιαπωνική παράδοση, ένας τρόπος να μαθαίνουν οι νεότεροι την ιστορία του λαού τους και να έρχονται σε επαφή με την θρησκεία τους. Μπορεί σήμερα να μη γράφονται νέα έργα, παρόλα αυτά το θέατρο Νο αποκτά συνεχώς νέους φίλους.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO