Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο Σ. ΤΖΩΡΤΖΟΓΛΟΥ ΜΕ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ "ΑΘΗΝΑΪΔΑ"

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Τον στέρεο λόγο της “Ασκητικής” και τον απολογητικό δυναμισμό της “Αναφοράς στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει στη σκηνή ο Στράτος Τζώρτζογλου.

 

Τον στέρεο λόγο της “Ασκητικής” και τον απολογητικό δυναμισμό της “Αναφοράς στον Γκρέκο” του Νίκου Καζαντζάκη ζωντανεύει στη σκηνή ο Στράτος Τζώρτζογλου. "Συγκεκριμένα, απόψε 27/1 στις 21:00, στην "Αθηναϊδα", είναι η τελευταία παράσταση πριν φύγουμε για Αμερική απ' όπου επιστρέφουμε την Κυριακή των Βαϊων", μου είπε στην τηλεφωνική επικοινωνία, που είχαμε, ο Στράτος Τζώρτζογλου. Επίσης, σημειώνει: «”Η Κραυγή” είναι μία ποιητική σύνθεση βασισμένη στα δύο αριστουργήματα του διάσημου Έλληνα διανοητή, είναι ένας θεατρικός μονόδρομος που αντικατοπτρίζει τη μοναχική διαδρομή προς την αναζήτηση του Θεού. Φωτίζει την υπαρξιακή ανάσταση, την ανάταση των αισθήσεων, το καμίνι του νου, την καυτή απειλή των παθών και ακολουθεί βήμα - βήμα την πανανθρώπινη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη που παραμένει μέχρι σήμερα αξεπέραστη».

Ο Καζαντζάκης είναι η πιο φωτεινή περίπτωση ενός παρελθόντος, που δεν είναι πολύ μακριά από το παρόν μας. Είναι ένας πιο πρόσφατος σοφός άνθρωπος με πολύ σαφείς στόχους, πολύ καθαρό βλέμμα, πολύ συνειδητοποιημένος και απέναντι σε ό,τι υπάρχει, αλλά και απέναντι στον θάνατο. "Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευθύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή, ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός, κάθε στιγμή πεθαίνουμε."

 

Λίγη απ' την ελευθερία του, ρε παιδί μου. Τι εξαίσια κατάσταση αυτή η ελευθερία. Ο πραγματικός θεός. Όταν είσαι ελεύθερος, βλέπεις τη ζωή χωρίς κενά, χωρίς διακοπές, χωρίς θολές προοπτικές. "Χαρά στο νέο που θαρρεί πως έχει χρέος να ξαναδημιουργήσει τον κόσμο, να τον κάμει πιο σύμφωνο με την αρετή και τη δικαιοσύνη, πιο σύμφωνο με την καρδιά του, αλίμονο σε όποιον αρχίζει τη ζωή του χωρίς παραφροσύνη."

 

"Μέχρι και κρητικές λύρες ακούγονται". Τις κρητικές μελωδίες έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Μαρακάκης και παίζονται ζωντανά επί σκηνής, με τον Κώστα Σταυρουλιδάκη στο τραγούδι. Στην παράσταση, ένα μικρό ρόλο κρατά και ο γιος του ηθοποιού, Αλκιβιάδης Τζώρτζογλου.

Τραγουδούν: Natalia Soledad Petsalis και Στράτος Τζώρτζογλου. Επιμέλεια κειμένου: Στράτος Τζώρτζογλου και Τσιμάρας Τζανάτος. Σκηνοθετική επιμέλεια - video art: Ρέινα Εσκενάζυ. Χορογραφίες - κινησιολογία: Τέτυ Νικολοπούλου. Χορεύει η Μαρία Θωμοπούλου. Χορός δερβίση: Whirling dance Dervish Ελένη Σωτηρακοπούλου. Σκηνικά - Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος. Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Στην παράσταση θα ακούγεται το «piano in G-minor» του Βαγγέλη Πετσάλη, ενώ θα προβάλλονται σκηνές από ταινίες του Άγγελου Σπάρταλη. Να σημειωθεί ότι «Η Κραυγή» έχει τη στήριξη του Ιδρύματος “Νίκος Καζαντζάκης” και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

X. Φ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO