Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η Μ. ΚΑΒΑΛΙΩΤΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ & ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΟ "ΜΙΚΡΟ - ΜΙΚΡΟ ΣΠΙΤΙ"

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε σκεφτείς; Μα το ρωτάς; Μην το ρωτάς, πλιζ. Θεώρησέ το δεδομένο. Επειδή εμείς είμαστε εδώ και οι

 

Μπορείς να φτιάξεις οτιδήποτε σκεφτείς; Μα το ρωτάς; Μην το ρωτάς, πλιζ. Θεώρησέ το δεδομένο. Επειδή εμείς είμαστε εδώ και οι "Εν δυνάμει" εκεί, για να καμφθεί το χάσμα, η Μαρία Καβαλιώτη έστειλε στο Onlytheater το παρακάτω κείμενο, ξεκινώντας αντίστροφα. Καλημέρα, Φαντασία!

 

HOME? το μικρό-μικρό σπίτι
δράσεις

Καθώς πλησιάζαμε στα εγκαίνια της έκθεσης και μέσα σε πυρετό εργασιών και διεργασιών, μπήκαμε σε διαδικασία να σκεφτούμε πως, αφού θέλουμε ο θεατής να ζει στους χώρους μας μια εμπειρία σπιτιού, πρέπει να ανοίξουμε τα σπίτια μας και το σπίτι που μας φιλοξενεί, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του «Εν δυνάμει» Ελένη Δημοπούλου είχε, λοιπόν, την ιδέα να ανοίξουμε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τις πόρτες μας σε ομάδες και δράσεις της πόλης μας για να κάνουμε το σπίτι μας όσο πιο φιλόξενο και ανοιχτό στον θεατή γίνεται.

Ξεκινώντας, λοιπόν, αντίστροφα, αύριο Κυριακή 08/02, στις 11.30 παρουσιάζεται ένα ντοκιμαντέρ των Δημήτρη Ζάχου και Κώστα Ιορδάνου για την διαδικασία παραγωγής του HOME?, ένα making of του project. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό. Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Νίκος Ζηλίκης, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. και υπεύθυνος της «Μονάδας Εφήβων» του Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ, ο Γιάννης Κωνσταντίνου, δικηγόρος, η Βιβιάννα Μεταλληνού, αρχιτέκτων, η Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων και συλλογών του ΜΜΣΤ, οι οποίοι θα αναδείξουν όψεις των σκέψεων και αισθημάτων που προκάλεσε η πρωτοβουλία. Συντονίζει η Βιργινία Ιωαννίδου.

Θα ακολουθήσει γιορτή με φαγητό, χορό και μουσική από τους Χαριστέλιο, Μαίρη, Μαριάννα και Αργύρη.
Σε αυτή τη γιορτή είσαστε όλοι καλεσμένοι και μπορείτε να φέρετε ό,τι θέλετε για να κεράσετε τους φίλους σας. Σαν στο σπίτι μας.

Σήμερα, Σάββατο 07/02 στο μικρό-μικρό μας σπίτι βλέπουμε ταινία!!!

Ο Στάθης Κόλλιας και ο Δημήτρης Μέξης διαλέγουν και φέρνουν μια ταινία από τις δικές τους αναμνήσεις!
Εσύ ποιες αναμνήσεις παίρνεις στο χώρο των ονείρων σου; Τα ρούχα χαλαρά και η κουβέρτα αγκαλιά; Η ταινία δυνατά και τα φώτα σου σβηστά; Ταινία!!! Επιστροφή στη φαντασία...!

Εχθές, Παρασκευή 06/02, αποφασίσαμε να δηλώσουμε πως το σπίτι μας δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Δεν είναι αυτό που μας έδωσαν. Είναι αυτό που θέλουμε και εν κινήσει φτιάχνουμε. Σε μια διαδραστική εκδήλωση διαλέξαμε τους χώρους που θέλουμε να κρατήσουμε, διώχνοντας αυτούς που δε μας κάνουν, αυτούς που δεν θέλουμε να υπάρχουν. Ένας καταστροφέας εγγράφων και φωτογραφίες από σπίτια, αυτοσχεδιαστική μουσική με πέντε μουσικούς, ίσως κάποια κρουστά, ίσως κάποια μελλοντικά μπορεί ακόμα και μια κιθάρα. Το ερέθισμα για τον αυτοσχεδιασμό είναι κοινό. Όλα μαζί για το καινούριο μας μικρό μας σπίτι.

Συμμετείχε ηχητικά η ομάδα 6daExit: Οδυσσέας Γκάλλιος, Μαντούση Δάφνη, Λαζαρος Σουβαϊτζης, Σταυρούλα Σωτήρη και ο Νίκος Κυπαρίσης.

Η φωτογραφική ομάδα Light 16 ς με τα μέλη της:

Λένα Αθανασιάδου
Λένα Αρβανιτάκη
Ευγενία Γιαννούλη
Ευθύμη Ζιάγκα
Νατάσα Κουφάκη
Τζωρτζίνα Κρεβάικα
Διονύση Μεταξά
Γιάννη Σημιτόπουλο
Νατάσα Χριστιανοπούλου

Η δράση μεταδόθηκε σε live streaming από το internet.

Στις 05/02, το πρωί επισκέφθηκε την έκθεση ομάδα μαθητών από το ΕΕΕΕΚ Πυλαίας, και τα παιδιά συμμετείχαν σε σκηνογραφικό εργαστήριο, που ακολούθησε την φόρμα και την πορεία που ακολούθησαν ο Ρίτσαρντ Άντονυ και η Μαρία Καβαλιώτη για την παραγωγή του HOME?.

To ίδιο βράδυ, στις 20.00, η "Ποίηση Γυμνή" έφερε τις λέξεις της στο μουσείο, με αφορμή την δράση της φωτογραφικής ομάδας  "Εν δυνάμει", που επισκέφτηκε περισσότερα από 50 σπίτια και κατέγραψε λεπτομέρειες που αποτυπώνουν την «διαφορετικότητα», όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους κατοίκους των σπιτιών και τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Οι νέοι ποιητές της ομάδας “Εν δυνάμει” και η ομάδα "Ποίηση Γυμνή" εμπνεύστηκαν από τις στιγμές αυτές, αποδέχτηκαν την πρότασή μας και έγραψαν νέα ποίηση. Το κείμενο ως ζωντανός οργανισμός, όπως ακριβώς το δικό μας μικρό-μικρό σπιτι.

Επιμέλεια Φωτογραφικής Ομάδας: Ευαγγελίνα Καριοφίλλη.

Διαβάστηκαν με αφορμή τις παραπάνω φωτογραφίες της ομάδας "Εν δυνάμει" λέξεις που γράφτηκαν από τους:

Άγγελος Ευθυμιάδης
Αλέξανδρος Χάτζιος
Θωμάς Καραγκιοζόπουλος
Ιωάννα Λιούτσια
Κωστής Χατζησταυρίδης
Μαργαρίτα Καϊναδά
Μαρία Δαχλύθρα
Μαρία Χατζάκη
Μιχάλης Ντολόπουλος
Νικίας Φονταράς
Νικολέτα Βλάχου
Όλγα Μπίκα
Χριστίνα Παλάντζα
Χρήστος Σακελλάρης

Την Κυριακή 01/02 το πρωί έγινε η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου "Η χελιδόνα η Φενέλη και ο Αλήτης ο σπουργίτης" της Ελένης Γκιργκινούδη, σε εικονογράφηση Απόστολου Βέττα, των εκδόσεων Επόμενος Σταθμός. Το παραμύθι αφηγήθηκαν οι ηθοποιοί της ομάδας Τέχνης και Δημιουργίας "Εν δυνάμει" Αναστασία Καριοφίλλη, Γιώτα Κουιντσόγλου, Βαγγέλης Κοσμίδης, Δημήτρης Μέξης, Χρύσα Παπαδοπούλου, Βασίλης Πέτρου, Μπρους Γουίλις.

Στις 31 Ιανουαρίου ξεναγήθηκαν στην έκθεση μαθητές λυκείου, συμμετέχοντας στην συνέχεια σε εργαστήριο με θέμα τον προσωπικό χώρο, από τις Ελένη Δημοπούλου, Πωλίνα Γιολτζόγλου και Κάριν Καζεπίδου.

Το πρωί της 30ης Ιανουαρίου, καθώς και στις 06/02, οι ηθοποιοί του “Εν δυνάμει”, διάβασαν παραμύθια με θέμα το σπίτι σε μικρούς μαθητές, μέσα στο μικρά-μικρά σπίτια.

Φτάσαμε αντίστροφα στην βραδιά των εγκαινίων, 29/01, οπότε και ρωτήσαμε τους καλεσμένους μας “τι σημαίνει σπίτι”, με ένα τραγούδι της Ελένης Ευθυμίου. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η πρόεδρος του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Χόιπελ και η επιμελήτρια της έκθεσης Θούλη Μισιρλόγλου μας ευχήθηκαν “καλορίζικο”. Στη συνέχεια, η φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης άνοιξε την γιορτή μας με τις μουσικές της.

*ΕΔΩ θα βρείτε τα πάντα.

 

Χρύσα Φωτοπούλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO