Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ. ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

– "Είμαστε εδώ για το συμφέρον της ηγεμονίας μας, αλλά επιδιώκουμε και τη δική σας σωτηρία, επειδή θέλουμε να σας εξουσιάσουμε χωρίς κόπο και να μην καταστραφείτε, για το συμφέρον και των δύο μας".

 

– "Είμαστε εδώ για το συμφέρον της ηγεμονίας μας, αλλά επιδιώκουμε και τη δική σας σωτηρία, επειδή θέλουμε να σας εξουσιάσουμε χωρίς κόπο και να μην καταστραφείτε, για το συμφέρον και των δύο μας".

–"Αλλά πώς είναι δυνατόν να είναι κοινό συμφέρον εμείς να γίνουμε δούλοι και σεις να γίνετε κυρίαρχοι;"
–"Γιατί σας δίνεται η ευκαιρία να υποταχθείτε και να αποφύγετε τα χειρότερα και μεις όφελος θα έχουμε αν δεν σας καταστρέψουμε."

– Α, έτσι! Λοιπόν…"αφού μας βγάζετε από το πεδίο των επιχειρημάτων που στηρίζονται στο δίκαιο και μας επιβάλλετε να υποταχθούμε στο συμφέρον σας, να σας εξηγήσουμε ποιο είναι το δικό μας συμφέρον και να προσπαθήσουμε να σας πείσουμε να το αποδεχθείτε, αν είναι συγχρόνως και δικό σας συμφέρον. Γιατί, πώς είναι δυνατόν να μην κάνετε εχθρούς σας, όσους τυχόν είναι σήμερα ουδέτεροι, όταν αντιληφθούν, βλέποντας την τύχη μας, ότι θα έλθει η μέρα κατά την οποία θα στραφείτε και εναντίον τους; Και με την πολιτική σας αυτή, τι άλλο κατορθώνετε, παρά να ενισχύσετε εκείνους που είναι ήδη εχθροί σας και να στρέψετε εναντίον σας, παρά τη θέλησή τους, εκείνους που ούτε σκέφθηκαν ποτέ να γίνουν εχθροί σας;

–"…Παρατηρούμε, με λύπη μας, ότι παρόλο που δηλώσατε ότι κύρια μέριμνά σας θα είναι η σωτηρία σας, δεν είπατε τίποτε πάνω στο οποίο θα μπορούσε να στηριχτεί ένας λογικός άνθρωπος πιστεύοντας ότι μπορεί να σωθεί. Το ισχυρότερό σας έρεισμα είναι μελλοντικές ελπίδες, ενώ τα μέσα που έχετε τώρα, αν συγκριθούν με κείνα που βρίσκονται παραταγμένα εναντίον σας, είναι ανεπαρκή για να σας εξασφαλίσουν τη σωτηρία. Και θα δείξετε μεγάλη απερισκεψία εάν, αφού αποσυρθούμε, δεν θελήσετε, όσο έχετε ακόμη καιρό, να καταλήξετε σε διαφορετική απόφαση, πιο φρόνιμη από την τωρινή".

Μάλιστα.

Όχι. Δεν πρόκειται για αποσπάσματα από τα πρακτικά του Eurogroup.
Αυτές τις "διαπραγματεύσεις" ανάμεσα στην ηγεμονική Αθηναϊκή συμμαχία και την "προβληματική" Μήλο τις έχει αφηγηθεί ο Θουκυδίδης, 2431 χρόνια πριν το Eurogroup αποφασίσει για την τύχη μας.
"...αφού ξέρετε και ξέρουμε ότι το δίκαιο μετράει μόνον όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του και ότι οι δυνατοί κάνουν ό,τι τους επιτρέπει  η δύναμή τους και οι αδύναμοι παραχωρούν ό,τι τους επιβάλλει η αδυναμία τους."

Τα επιχειρήματα των Αθηναίων αποτελούν κλασικό δείγμα πολιτικού κυνισμού σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Ρεάλ πολιτίκ το λεν αυτό. Που θα πει ρεαλιστική πολιτική.
Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν.
Την Μήλο την ξεπάστρεψαν ολοσχερώς οι Αθηναίοι. Για να αποδείξουν τη δύναμή τους.
Την επόμενη χρονιά καταστράφηκαν κι αυτοί στη Σικελία. Έχει ο καιρός γυρίσματα.

Τώρα είμαστε εμείς στο έλεος του δυνατού.
Ναι, αλλά είμαστε πολλοί. Μπορούμε. Αν είμαστε αποφασισμένοι. Podemos θα πει μπορούμε.
Έχει ο καιρός γυρίσματα.


Υ.Γ. Τον Μάρτη του 416 π.Χ. οι Αθηναίοι με την απειλή της βίας ζητούσαν να διαπραγματευτούν  "εκούσια" προσχώρηση της Μήλου στην Αθηναϊκή "Συμμαχία". Τελικά, έσφαξαν όλους τους άντρες του νησιού, τα γυναικόπαιδα τα πούλησαν για δούλους και στην έρημη πια Μήλο εγκατέστησαν 500 Αθηναίους κληρούχους. Ε, ναι ! Δεν έκαναν μονάχα Παρθενώνες τα καμάρια μας. Αυτή είναι η μισή αλήθεια.

Η δύναμη πάντα ποδοπατάει την έννοια της δικαιοσύνης που επικαλείται η αδύναμη πλευρά.

Λα λα Λόλα. Λόλα να ένα μήλο.

 

* "Το Δηλητήριο" του Καταλανού συγγραφέα Ροντόλφ Σιρέρα, μετά την περσινή εντυπωσιακή ανταπόκριση του κοινού, παρουσιάζεται για 2η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.30 και παίρνει παράταση έως 24 Φεβρουαρίου 2015. Στο ρόλο του Μαρκήσιου εναλλάξ ο Δημήτρης Πετρόπουλος (Δευτέρα) με τον Παναγιώτη Θεοδώρου (Τρίτη).

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO