Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Μ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ: "Ο ΠΛΑΤΟΝΟΦ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑΣ, ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ & ΕΞΕΛΙΞΗΣ"

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Μαρίνα Κανελλοπούλου

 

«Και θα ‘μαστε ευτυχισμένοι. Και θα ζούμε χρόνια και χρόνια. Και θα είμαστε τυχεροί. Και θα γνωρίσουμε μια ζωή καινούρια, φωτεινή, αγνή. Και νέους εξαίσιους ανθρώπους που θα μας αντιληφθούν και θα μας συγχωρήσουν. Μόνο να αγαπάμε! Όσο καιρό θα αγαπάμε, θα ζούμε χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα.» Ευχαριστώ την Μαρίνα Κανελλοπούλου για την ακρίβεια.

 

"Πλατόνοφ", το πρώτο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ σε μια παράσταση που με χιούμορ και σύγχρονη ματιά διαπραγματεύεται τα πανανθρώπινα ερωτήματα της ματαιότητας της ύπαρξης και του νοήματος της ζωής σε μια εποχή που όλα αλλάζουν.

Η ανάγκη για αναγνώριση, το αδιέξοδο του έρωτα, η κοινωνική αλλαγή. Από τη μια, ξεπεσμένοι ήρωες που η «ερεθιστική» παρουσία του εκκεντρικού, ευφυή και κυνικού Πλατόνοφ τους γεννά ένα βαθύ προβληματισμό για τις ανεκπλήρωτες εμμονές τους, τα όνειρα και τους έρωτες που δεν συνέβησαν ποτέ. Και από την άλλη, ο Πλατόνοφ που προσπαθεί να θάψει τη μελαγχολία του και τα υπαρξιακά του αδιέξοδα σε μπουκάλια βότκας μετά την ανεπιτυχή επικοινωνία του με τους ανθρώπους.

Μια υπέροχη συνεργασία. Δεν ξέρω αν ευθύνεται το κείμενο, οι άνθρωποι που είμαστε εκεί ή η ευτυχής συγκυρία από το σύμπαν που μας ένωσε! Ξεκινώντας πρόβες για μια παράσταση μπορείς να καταλάβεις από την πρώτη αμήχανη συνάντηση γνωριμίας αν υπάρχει αυτό το «κάτι» στο δέσιμό σου με τους συναδέλφους και τους συντελεστές. Αυτό υπήρχε. Αλλά η πορεία που θα έχει, κρίνεται στον χρόνο (από την πρώτη πρόβα μέχρι την τελευταία παράσταση) καθώς και στις λεπτομέρειες «εδώ στην καταραμένη μας Βοινίτσευκα».

Αυτό που κρατάω είναι οι υπέροχες πρόβες με τους αυτοσχεδιασμούς, την σκληρή δουλειά και την αγάπη του Ένκε, και από τις παραστάσεις, οι στιγμές «ιεροτελεστίας» από νωρίς στο θέατρο, το στήσιμο του σκηνικού, το ζέσταμα, το «ζντο», η συζήτηση στα καμαρίνια, η ζεστή φιλόξενη αγκαλιά του «Cartel» και τα ποτά που πίνουμε όλοι μαζί μετά το τέλος της παράστασης για αποφόρτιση.

Η Μαρία Εφίμοβνα (ο ρόλος που υποδύομαι) μου θύμισε την αθωότητα, τον αυθορμητισμό και τον δυναμισμό που είχα ως 20χρονη και που εύχομαι να συνεχίσω να διατηρώ για πάντα. Όπως λέει και στο έργο « Ίσως και να ‘μαι ρομαντική..και τι μ’ αυτό; Ο ρομαντισμός δεν είναι κακό πράγμα..».

Για μένα η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένα μεγάλο μάθημα πειθαρχίας, υποκριτικής δουλειάς και εξέλιξης μέσω της σκηνοθετικής κατεύθυνσης και πραγματικής ουσιαστικής ενότητας με τους συναδέλφους με τους οποίους έχουμε γίνει πλέον μια παρέα. Σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι βαθειά ευγνώμων και τυχερή.

Πήραμε παράταση μέχρι Κυριακή των Βαΐων (5 Απριλίου) και ευχαριστούμε από καρδιάς για την θετική ανταπόκριση του κόσμου γι' αυτό. Για το τέλος, δανείζομαι ως ευχή τα τελευταία λόγια της Σάσας που κλείνουν και την παράσταση: «Και θα ‘μαστε ευτυχισμένοι. Και θα ζούμε χρόνια και χρόνια. Και θα είμαστε τυχεροί. Και θα γνωρίσουμε μια ζωή καινούρια, φωτεινή, αγνή. Και νέους εξαίσιους ανθρώπους που θα μας αντιληφθούν και θα μας συγχωρήσουν. Μόνο να αγαπάμε! Όσο καιρό θα αγαπάμε, θα ζούμε χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα.»

 

 

*O Τεχνοχώρος Cartel παρουσιάζει το πρώτο θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Πλατόνοφ» σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Cartel τεχνοχώρος, Αγίας Αννης & Μικέλη 4 – Βοτανικός, (στάση μετρό Ελαιώνας) Tηλ επικοινωνίας: 693 9898258 e-maiI: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή – Σάββατο 21:00 & Κυριακή στις 19:00 Εισιτήρια €12, €8 (μειωμένο), €5 (ατέλειες/ανέργων).

 

Χ. Φ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO