Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

"Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΣΚΗΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ": ΝΙΚΟΣ ΨΑΡΡΑΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ψαρράς

 

Οι πρώτες φορές είναι οι πιο ισχυρές μνήμες. Δεν τις ξεχνάς ακόμη κι αν το παρελθόν κρέμεται από μια κλωστή. Σήμερα, ο Νίκος Ψαρράς περιγράφει, με κάθε λεπτομέρεια, πώς βρέθηκε στο θίασο του Γιώργου Κιμούλη, το 1994, δίνοντας την ετυμολογία της επιμονής.

 

Η πρώτη μου επαγγελματική εμπειρία ήταν στον "Μάκβεθ", με τον θίασο του Γιώργου Κιμούλη, τα Χριστούγεννα του 1994. Είχα τελειώσει το Κρατικό Θέατρο τον Ιούνιο. Όταν κατέβηκα στην Αθήνα, δεν ήξερα να πάω από την Ομόνοια στο Σύνταγμα, για να καταλάβεις. Έμαθα, λοιπόν, για μια οντισιόν, που θα έκανε ένας Άγγλος σκηνοθέτης, ο Andrew Visnevski, που θα σκηνοθετούσε τον "Μάκβεθ". Λέω πώς μπορεί να μπει κάποιος στη λίστα για τη συγκεκριμένη οντισιόν; Μου απαντούν ότι δεν μπορεί γιατί η οντισιόν είναι κλειστή κ.τ.λ.

Τέλος πάντων, εγώ θρασύτατος, πρωί πρωί, πήγα στην οντισιόν. Εκεί, συνάντησα έναν συνάδερφο που ήταν υπεύθυνος για την οντισιόν, ο οποίος μου λέει "δεν είσαι στη λίστα, δεν μπορεί να σε δει". Του λέω "εγώ δεν ξέρω πώς μπαίνεις σ' αυτήν την λίστα, είμαι από χωριό και επειδή δεν έχω κανέναν να με βάλει, θα μπω μόνος μου". Εκείνος επέμενε ότι δεν γίνεται, αλλά κι εγώ δεν υποχωρούσα. Με τα πολλά, πέρασα στην αίθουσα, λέω "συγγνώμη, δεν υπάρχει το όνομά μου στη λίστα. Τέλειωσα φέτος τη σχολή. Έχω έρθει μόλις Αθήνα και θα ήθελα να με δείτε". Μου λέει "Ok. Tι θα μας παρουσιάσεις;" "Έναν μονόλογο από τον "Καλιγούλα" του Καμύ, που είχα παίξει στις εξετάσεις μου", απαντώ. Όταν τέλειωσα τον μονόλογο, άκουσα τα εξής: "Είσαι καλός. Εμένα μου κάνεις. Μπορεί να χρειαστεί να κάνεις πολλά πράγματα σ' αυτή την παραγωγή". Η δική μου η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: "Εγώ θέλω δουλειά"!

Οι μέρες περνούσαν, έπιασα, εν τω μεταξύ, δουλειά σ' ένα μπαρ, στο Κολωνάκι, που μόλις είχε ανοίξει, ως μπάρμαν. Δεν είχα καν τηλέφωνο. Στο βιογραφικό, που είχα αφήσει στο θέατρο, είχα σημειώσει το τηλέφωνο του μπαρ. Την ημέρα των εγκαινίων, χτυπάει το τηλέφωνο. "Γεια σας, είμαστε από το Θέατρο Καρέζη. Σας τηλεφωνούμε για να έρθετε αύριο στην πρόβα. Είστε στον θίασο κι έχουμε ανάγνωση". Οπότε δούλεψα για πρώτη και τελευταία φορά σ' εκείνο το μπαρ. Την επόμενη, ξεκίνησα με έναν υπέροχο θίασο. Ο Κιμούλης και η Καρυοφυλλιά έκαναν το κεντρικό ζευγάρι, ήταν επίσης η Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, ο Νίκος Γαρουφάλλου, ο Ανδρέας Ζησιμάτος, πολύς κόσμος. 25 Δεκεμβρίου έγινε πρεμέρα. Παίξαμε για ένα τρίμηνο περίπου, μέχρι τον Μάρτη. Ήταν μια χρονιά που δε θα ξεχάσω με τίποτα.



*Ο Νίκος Ψαρράς αυτόν τον καιρό συμμετέχει στις παραστάσεις "Η γυναίκα από τα παλιά" σε σκηνοθεσία Ελ. Καρακούλη (Δευτ - Τρ) και "Η μεγάλη χίμαιρα" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου (Τετ - Κυρ). Στο θέατρο "Πορεία" και οι δύο παραστάσεις.

 

Χρύσα Φωτοπούλου
 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO