Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΟΡΝ ΣΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΑΡΑΝΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Στη μία ώρα σχεδόν, που κράτησε η εκδήλωση στο θέατρο

 

Στη μία ώρα σχεδόν, που κράτησε η εκδήλωση στο θέατρο "Δημήτρης Χορν", ένα στοιχείο μονοπώλησε το περιέχομενο της ατμόσφαιρας. Ο λυρισμός. Στη νοσταλγία, την πραγματικότητα, τις διαθέσεις, τη μουσική. Παντού.

Πριν σβήσουν τα φώτα πλατείας, στη σκηνή ανέβηκε ο Σταμάτης Φασουλής, ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε το βραβείο "Δημήτρης Χορν". Μιλώντας επί της ουσίας και μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο ο κ. Φασουλής είπε ότι αν και οι εποχές είναι δύσκολες και για το θέατρο δυσκολότερες ωστόσο η πληθώρα των ομάδων δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν επαναπαύονται. Επιμένουν και αντιστέκονται. Η δημιουργία είναι ζωή. Το βραβείο είναι σαν ένα γενναίο χτύπημα στην πλάτη. Μία απόδειξη ότι το ταλέντο σε όποια εποχή και να γεννηθεί είναι ευδιάκριτο και πρέπει να επισημαίνεται.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος τόνισε τη σημασία του θεσμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και οι 14 προηγούμενοι νικητές - "σταυροφόροι" δεν έχουν διαψεύσει κανέναν. Συνεχίζουν να υπάρχουν, αφοσιωμένοι και καταξιωμένοι στο χώρο.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αξιαγάπητος Μίμης Πλέσσας που με χιούμορ και τρυφερότητα στάθηκε σε στιγμές του παρελθόντος με τον Δημήτρη Χορν και τη γνωστή παρέα του θεάτρου που η κάθε της σκέψη γινόταν γρήγορα πράξη. Θυμήθηκε πώς φτιάχτηκαν "Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι χάντρες", ένα απόγευμα στο σπίτι του Κώστα Πρετεντέρη. Τα "Ποιος το ξέρει" και "Ξέρω κάποιο αστέρι" ειπώθηκαν εξαίσια από τον Σπύρο Κλείσα, με τον ίδιο τον κ. Πλέσσα στα πλήκτρα.

Αλλά η έκπληξη ήταν η Μάρω Κοντού που μπήκε στη σκηνή, ενώ ακουγόταν η ρυθμική εισαγωγή του "Πες μου μια λέξη". Δίπλα στις "Μέλισσες" έγινε πάλι το κορίτσι που είχε πάρει τα μυαλά του Δημήτρη Χορν στην ταινία "Αλίμονο στους νέους". Κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Κάποιες εικόνες παραμένουν εικόνες.

 

Και λίγο πριν τις 21:15 ο Σταμάτης Φασουλής κάλεσε τον περσινό νικητή Γιώργο Χρυσοστόμου να ετοιμάσει τον χρυσό σταυρό. Και τον σταυρό φόρεσε ο Μιχάλης Σαράντης. Για το ρόλο του Νότη  Σερδάρη  στο έργο του Παντελή Χορν, «Φλαντρώ», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ-Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ) και  το ρόλο του Αγγελιοφόρου στην τραγωδία  του  Ευριπίδη, «Ιππόλυτος», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Επίδαυρος).

Ήταν συγκινητικός σε όσα είπε ο Μιχάλης Σ. Και ήταν πολλοί εκείνοι που έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να του πουν "Μπράβο, Μιχάλη".

 

Το Bραβείο Χορν (Χρυσός Σταυρός για τους άνδρες) απονέμεται κάθε χρόνο προς έναν νέο ηθοποιό του θεάτρου, στη μνήμη του ηθοποιού Δημήτρη Χορν (1921-1998). Το βραβείο είναι ο χρυσός σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, τον οποίο παραδίδει ο κάθε βραβευθείς στον επόμενο. Το βραβείο θεσπίστηκε από το Σταμάτη Φασουλή.

Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής ή να έχουν πρωτοεμφανιστεί επαγγελματικά, το πολύ πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμάται.

Τα βραβεία αναφέρονται στην προηγούμενη χρονιά από την απονομή (έτσι, η πρώτη απονομή για το 2000 έγινε το 2001 κλπ.).[1]



Οι βραβευθέντες

    2001 Δημήτρης Ήμελλος
    2002 Αργύρης Ξάφης
    2003 Χρήστος Λούλης
    2004 Κώστας Βασαρδάνης
    2005 Νίκος Καρδώνης
    2006 Κώστας Γάκης
    2007 Γιάννος Περλέγκας
    2008 Θανάσης Αλευράς
    2009 Μάκης Παπαδημητρίου
    2010 Μιχάλης Οικονόμου
    2011 Θάνος Τοκάκης
    2012 Δημήτρης Λάλος
    2013 Χάρης Φραγκούλης
    2014 Γιώργος Χρυσοστόμου

Χ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO