Στη μία ώρα σχεδόν, που κράτησε η εκδήλωση στο θέατρο "Δημήτρης Χορν", ένα στοιχείο μονοπώλησε το περιέχομενο της ατμόσφαιρας. Ο λυρισμός. Στη νοσταλγία, την πραγματικότητα, τις διαθέσεις, τη μουσική. Παντού.
Πριν σβήσουν τα φώτα πλατείας, στη σκηνή ανέβηκε ο Σταμάτης Φασουλής, ο άνθρωπος που θεσμοθέτησε το βραβείο "Δημήτρης Χορν". Μιλώντας επί της ουσίας και μέσα σε πολύ σύντομο χρόνο ο κ. Φασουλής είπε ότι αν και οι εποχές είναι δύσκολες και για το θέατρο δυσκολότερες ωστόσο η πληθώρα των ομάδων δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν επαναπαύονται. Επιμένουν και αντιστέκονται. Η δημιουργία είναι ζωή. Το βραβείο είναι σαν ένα γενναίο χτύπημα στην πλάτη. Μία απόδειξη ότι το ταλέντο σε όποια εποχή και να γεννηθεί είναι ευδιάκριτο και πρέπει να επισημαίνεται.
Ο πρόεδρος της επιτροπής Κώστας Γεωργουσόπουλος τόνισε τη σημασία του θεσμού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι και οι 14 προηγούμενοι νικητές - "σταυροφόροι" δεν έχουν διαψεύσει κανέναν. Συνεχίζουν να υπάρχουν, αφοσιωμένοι και καταξιωμένοι στο χώρο.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο αξιαγάπητος Μίμης Πλέσσας που με χιούμορ και τρυφερότητα στάθηκε σε στιγμές του παρελθόντος με τον Δημήτρη Χορν και τη γνωστή παρέα του θεάτρου που η κάθε της σκέψη γινόταν γρήγορα πράξη. Θυμήθηκε πώς φτιάχτηκαν "Οι πράσινες, οι κόκκινες, οι θαλασσιές οι χάντρες", ένα απόγευμα στο σπίτι του Κώστα Πρετεντέρη. Τα "Ποιος το ξέρει" και "Ξέρω κάποιο αστέρι" ειπώθηκαν εξαίσια από τον Σπύρο Κλείσα, με τον ίδιο τον κ. Πλέσσα στα πλήκτρα.
Αλλά η έκπληξη ήταν η Μάρω Κοντού που μπήκε στη σκηνή, ενώ ακουγόταν η ρυθμική εισαγωγή του "Πες μου μια λέξη". Δίπλα στις "Μέλισσες" έγινε πάλι το κορίτσι που είχε πάρει τα μυαλά του Δημήτρη Χορν στην ταινία "Αλίμονο στους νέους". Κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Κάποιες εικόνες παραμένουν εικόνες.
Και λίγο πριν τις 21:15 ο Σταμάτης Φασουλής κάλεσε τον περσινό νικητή Γιώργο Χρυσοστόμου να ετοιμάσει τον χρυσό σταυρό. Και τον σταυρό φόρεσε ο Μιχάλης Σαράντης. Για το ρόλο του Νότη Σερδάρη στο έργο του Παντελή Χορν, «Φλαντρώ», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Εθνικό Θέατρο, Κτίριο Τσίλλερ-Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ) και το ρόλο του Αγγελιοφόρου στην τραγωδία του Ευριπίδη, «Ιππόλυτος», σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (Επίδαυρος).
Ήταν συγκινητικός σε όσα είπε ο Μιχάλης Σ. Και ήταν πολλοί εκείνοι που έτρεξαν να τον αγκαλιάσουν και να του πουν "Μπράβο, Μιχάλη".
Το Bραβείο Χορν (Χρυσός Σταυρός για τους άνδρες) απονέμεται κάθε χρόνο προς έναν νέο ηθοποιό του θεάτρου, στη μνήμη του ηθοποιού Δημήτρη Χορν (1921-1998). Το βραβείο είναι ο χρυσός σταυρός που φορούσε ο ηθοποιός, τον οποίο παραδίδει ο κάθε βραβευθείς στον επόμενο. Το βραβείο θεσπίστηκε από το Σταμάτη Φασουλή.
Πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου είναι ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι απόφοιτοι δραματικής σχολής ή να έχουν πρωτοεμφανιστεί επαγγελματικά, το πολύ πέντε χρόνια πριν από τη θεατρική περίοδο για την οποία τιμάται.
Τα βραβεία αναφέρονται στην προηγούμενη χρονιά από την απονομή (έτσι, η πρώτη απονομή για το 2000 έγινε το 2001 κλπ.).[1]
Οι βραβευθέντες
2001 Δημήτρης Ήμελλος
2002 Αργύρης Ξάφης
2003 Χρήστος Λούλης
2004 Κώστας Βασαρδάνης
2005 Νίκος Καρδώνης
2006 Κώστας Γάκης
2007 Γιάννος Περλέγκας
2008 Θανάσης Αλευράς
2009 Μάκης Παπαδημητρίου
2010 Μιχάλης Οικονόμου
2011 Θάνος Τοκάκης
2012 Δημήτρης Λάλος
2013 Χάρης Φραγκούλης
2014 Γιώργος Χρυσοστόμου
Χ.