Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΤΟΝ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΗΛΙΟ. ΤΗΣ Χ.Φ.

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Δεν υπάρχει τίποτα πιο

 

Δεν υπάρχει τίποτα πιο "έξω από τη ζωή" από τα μαύρα αυτοκίνητα των νεκροταφείων, τα λουλούδια, τα κεριά, τις μαύρες ομπρέλες ή τα μαύρα γυαλιά, ανάμεσα στα τόσα λευκά μάρμαρα. Τα κεριά. Η ακαταλαβίστικη ψαλμωδία, που δεν συγκρατείς ή δε θες να συγκρατήσεις. Μόνο τα "Τὸν κεκοιμημένον" ή "Τήν κεκοιμημένην" σκορπίζονται σαν λέξεις-καρφιά.

Ψήνονται καφέδες. Σακουλάκια με σταυρούς έχουν μέσα κέικ. Δεν έχω φάει ποτέ. Μια γυναίκα ζητάει 50 λεπτά για να πάρει μακαρόνια, λέει. Έξω από το Α' Νεκροταφείο. Είχε ήλιο και τα μάρμαρα τον πολλαπλασίαζαν. Σκληρό φως στο κέντρο της Αθήνας. Αν ξεφύγεις από την Αναπαύσεως με τα μαρμαράδικα και τις γελαστές φωτογραφίες - κονκάρδες σε μνήματα, υπάρχει μια κανονική, ρέουσα καθημερινότητα.

Η αντίληψη του θανάτου είναι γι' αυτούς που δε θα εξηγήσουν ποτέ τον τρόπο στους άλλους. Τον τρόπο της ένταξής του στη συνέχεια των ανθρώπινων στιγμών.

Σήμερα, το πρωί. Σήμερα, Σάββατο 14 Μάρτη, στο Α' Νεκροταφείο κηδεύτηκε ο Διαγόρας Χρονόπουλος. Δεν πηγαίνω σε κηδείες. Αλλά η Αλεξάνδρα, η κολλητή μου φίλη, επέμενε. Υπήρξε μαθήτριά του στο "Τέχνης"..

Ήταν όλοι εκεί. Όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι επικήδειοι λόγοι, φύγαμε. Ο άνθρωπος πέθανε. Τίποτε άλλο από κει και πέρα.

Έμεινε στον νου μου η εικόνα της Λίνας Νικολακοπούλου, που καθόταν μόνη, μακριά απ' τον κόσμο. Σε ένα πεζούλι, κρατώντας κάτι λευκά λουλούδια. Ο τρόπος που καρτούσε τα λουλούδια. Ο τρόπος της.

 

Όταν στρίψαμε στην Μουσούρου, στο παραδοσιακό μπακάλικο, τοποθετούσαν καφάσια με βιολογικές φράουλες.

Η ζωή συνεχίζεται. Γι' αυτό τον τρέμουμε τον θάνατο.

 

Καλό δρόμο, Διαγόρα Χρονόπουλε

 

Χ. Φ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO