Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΑΚΟΒΑ. ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Η Ουσάκοβα της Κίρκης Καραλή. Της Χ. Φωτοπούλου

 

Πού πήγε η Γαβριέλλα με την αλογοουρά
τα ξενύχτια μες στου δρόμου τα στενά
πού πήγε η Γαβριέλλα με τα στήθια τα βαριά
που μας τρέλαινε με κόλπα μαγικά

Πού πήγαν τα κορίτσια με τη φλόγα στη ματιά
πριγκιπέσσες σε δωμάτια στενά

Τραγούδι του Κώστα Καλδάρα για την Γαβριέλα Ουσάκοβα. Την μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής.

Ήξερε πόσο τυχερή ήταν; Θα 'ξερε. Συλλέκτρια χαρακτηρισμών, όπως πριγκίπισσα, πλανεύτρα, τρελή. Η επιτομή της τέλειας κατηγοριοποίησης από άνδρα προς γυναίκα. Τα ουσιαστικά αυτά είναι η πιο ουσιώδης έκλυση ενέργειας από ακραίους εραστές, αδιαφιλονίκητους παρατηρητές, αιώνια αγόρια. Αιώνια αγόρια που πάντα θα μένουν εμβρόντητα μπροστά στα (γυμνά) κορίτσια.

Η Γαβριέλα είχε την αθωότητα αυτής που αγαπιέται. Λουλουδένια φορέματα και μυρωδιές από λεμόνια και λεβάντες. Πολύ παλιά.

 

«Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα».

 

Γιατί όλα αυτά; Γιατί τα νέα έχουν ως εξής: Η σκηνοθέτης, Κίρκη Καραλή, θα ανεβάσει το έργο «Ουσάκοβα», που είναι βασισμένο στο βιβλίο, που έγραψε η ίδια η Ουσάκοβα για τη ζωή της. Η παράσταση θα ανέβει τα Δευτερότριτα του φθινόπωρου, σε κεντρικό θέατρο. Αυτό που ξέρουμε για τη σκηνοθεσία είναι ότι παίζουν τρεις γυναίκες ηθοποιοί, οι οποίες είναι όλες τους η Ουσάκοβα. Μέχρι στιγμής, οι "κλεισμένες" είναι η Μαρίνα Ασλάνογλου και η Λίλα Μπακλέση. Έχει ξεκινήσει το κυνήγι και για την τρίτη ηθοποιό.

Από διαίσθηση, νομίζω ότι η Κίρκη Καραλή και μόνο από αυτή την παραδοχή «Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα» θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ακόμη παράλληλη πραγματικότητα, δίνοντας συνέχεια στο μύθο και ξαναστήνοντας τα προπολεμικά Εξάρχεια της Γαβριέλα, με οξύνοια και αγάπη για κάθε τι γνήσιο.

Η Γραβριέλα Ουσάκοβα δούλευε ασταμάτητα μέχρι το 1991, που βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της. Οι δολοφόνοι παραμένουν ακόμη και σήμερα άγνωστοι.

Ένας άνδρας, γύρω στα 70, κάτοικος Κυψέλης, έχει την μορφή της τατουάζ στο δεξί του μπράτσο. Έτσι, γιατί ήταν μερακλού, λέει.



Αν το ζητούμενο είναι η φλόγα στα μάτια και η επισήμανση μιας ολόκληρης στιγμής, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

 

Σάββατο, 21 Μάρτη 2015

Επίσημη άνοιξη

 

Χ. Φ.

 

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO