Πού πήγε η Γαβριέλλα με την αλογοουρά
τα ξενύχτια μες στου δρόμου τα στενά
πού πήγε η Γαβριέλλα με τα στήθια τα βαριά
που μας τρέλαινε με κόλπα μαγικά
Πού πήγαν τα κορίτσια με τη φλόγα στη ματιά
πριγκιπέσσες σε δωμάτια στενά
Τραγούδι του Κώστα Καλδάρα για την Γαβριέλα Ουσάκοβα. Την μοναδική πόρνη στην ιστορία του ελληνικού κράτους που πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής.
Ήξερε πόσο τυχερή ήταν; Θα 'ξερε. Συλλέκτρια χαρακτηρισμών, όπως πριγκίπισσα, πλανεύτρα, τρελή. Η επιτομή της τέλειας κατηγοριοποίησης από άνδρα προς γυναίκα. Τα ουσιαστικά αυτά είναι η πιο ουσιώδης έκλυση ενέργειας από ακραίους εραστές, αδιαφιλονίκητους παρατηρητές, αιώνια αγόρια. Αιώνια αγόρια που πάντα θα μένουν εμβρόντητα μπροστά στα (γυμνά) κορίτσια.
Η Γαβριέλα είχε την αθωότητα αυτής που αγαπιέται. Λουλουδένια φορέματα και μυρωδιές από λεμόνια και λεβάντες. Πολύ παλιά.
«Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα».
Γιατί όλα αυτά; Γιατί τα νέα έχουν ως εξής: Η σκηνοθέτης, Κίρκη Καραλή, θα ανεβάσει το έργο «Ουσάκοβα», που είναι βασισμένο στο βιβλίο, που έγραψε η ίδια η Ουσάκοβα για τη ζωή της. Η παράσταση θα ανέβει τα Δευτερότριτα του φθινόπωρου, σε κεντρικό θέατρο. Αυτό που ξέρουμε για τη σκηνοθεσία είναι ότι παίζουν τρεις γυναίκες ηθοποιοί, οι οποίες είναι όλες τους η Ουσάκοβα. Μέχρι στιγμής, οι "κλεισμένες" είναι η Μαρίνα Ασλάνογλου και η Λίλα Μπακλέση. Έχει ξεκινήσει το κυνήγι και για την τρίτη ηθοποιό.
Από διαίσθηση, νομίζω ότι η Κίρκη Καραλή και μόνο από αυτή την παραδοχή «Έγινα πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκα» θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ακόμη παράλληλη πραγματικότητα, δίνοντας συνέχεια στο μύθο και ξαναστήνοντας τα προπολεμικά Εξάρχεια της Γαβριέλα, με οξύνοια και αγάπη για κάθε τι γνήσιο.
Η Γραβριέλα Ουσάκοβα δούλευε ασταμάτητα μέχρι το 1991, που βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της. Οι δολοφόνοι παραμένουν ακόμη και σήμερα άγνωστοι.
Ένας άνδρας, γύρω στα 70, κάτοικος Κυψέλης, έχει την μορφή της τατουάζ στο δεξί του μπράτσο. Έτσι, γιατί ήταν μερακλού, λέει.
Αν το ζητούμενο είναι η φλόγα στα μάτια και η επισήμανση μιας ολόκληρης στιγμής, είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
Σάββατο, 21 Μάρτη 2015
Επίσημη άνοιξη
Χ. Φ.