Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΡEΠΚΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ONLYTHEATER

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Ο Χρήστος Στρέπκος

 

Ο Χρήστος Στρέπκος έβλεπε ένα γκράφιτι με μια φράση που του καρφώθηκε στο μυαλό: Σε θέλω Speedy! . Ποιος άγαρε την είχε γράψει; Και κάπως έτσι έφτιαξε ένα σκοτεινό και τρυφερό παραμύθι, όπως ο έρωτας, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο Vault  με ήρωες τρεις ανθρώπους που θεωρουν ότι η ζωή βρίσκεται στα άκρα. 

 

Το Σε θέλω Speedy!  είναι  μαύρο ερωτικό παραμύθι. Είναι μια ιστορία απαγορευμένου έρωτα. Δυο αδέρφια έχουν φυλακισμένη μια Ουκρανή πόρνη, την Ελόνα, σε μια αποθήκη. Ο Τζόνι, ο μικρός αδερφός, ερωτεύεται την πόρνη και συγκρούεται με τον μεγάλο του αδερφό, Φάνη. Θέλει να ξεφύγει από τη ζωή του κακοποιού και να ζήσει τον μεγάλο  έρωτα. Όμως για να το πετύχει αυτό πρέπει να διαπράξει ένα έγκλημα. Ενάντια στο αίμα του. Ενάντια στον αδερφό του. Μια noir ιστορία αγάπης. Το έργο έχει όλα τα χαρακτηριστικά του noir: χαρακτήρες που ζουν στον υπόκοσμο, την femme fatale  Ελόνα και ένα ειρωνικό τέλος. Είναι μια ιστορία αγάπης που δεν ωραιοποιεί τις καταστάσεις. Ο  έρωτας δεν έχει μόνο χαρά, έχει και αρκετή καταστροφή. Αν κόψετε μια βόλτα στα δικαστήρια, θα δείτε πως τα περισσότερα εγκλήματα είναι εγκλήματα πάθους.

Την εμπνεύστηκα από ένα γκράφιτι που έβλεπα συνέχεια γραμμένο έξω από ένα κέντρο ψυχική υγιεινής στην Πάτρα. Έβλεπα συνέχεια αυτή τη φράση: «Σε θέλω Speedy!» και μέσα μου γεννήθηκε η απορία ποιος και γιατί το έγραψε αυτό το σύνθημα. Όταν ανέβηκε αυτή η παράσταση στην Πάτρα με πλησίασε σε ένα μπαρ κάποιος που γνώριζε το πραγματικό πρόσωπο που είχε γράψει αυτό το γκράφιτι. Μου αποκάλυψε πως το όνομά του ήταν Γιάννης, όπως ακριβώς λέγεται και ο πρωταγωνιστής του έργου: Τζόνι. Και όχι μόνο αυτό. Καθώς μου τον περιέγραφε και μου εξήγησε για ποιο λόγο είχε γράψει αυτό το σύνθημα η ιστορία του πραγματικού Γιάννη, όπως και του θεατρικού Τζόνι έμοιαζαν στο πιο βασικό σημείο: και  οι δυο ερωτευτήκαν μια γυναίκα που δεν επιτρεπόταν. Ο πραγματικός  Γιάννης την ψυχοθεραπεύτριά του και ο θεατρικός Τζόνι τη φυλακισμένη Ελόνα.

Είναι μια ιστορία για τον Έρωτα και για το Θάνατο. Πιστεύω πως το κοινό που αγαπάει το θέατρο θέλει να βλέπει  ιστορίες  που μιλούν για τις θεμελιώδεις αξίες της ζωής. Ο Έρωτας και ο Θάνατος  είναι οι «σημαδούρες» της ζωής μας. Το θέατρο και ο κινηματογράφος δεν είναι τίποτε άλλο από μια εξέλιξη των αφηγήσεων που κάνανε γύρω από τη φωτιά οι πρόγονοί μας. Σκεφτείτε το. Μέσα στο σκοτάδι ένα φωτεινό σημείο και όλοι γύρω παρακολουθούν μια ιστορία. Τι άλλο από αυτό είναι μια θεατρική σκηνή ή μια κινηματογραφική αίθουσα; Τότε η φωτιά φώτιζε το μάγο, τώρα οι προβολείς φωτίζουν τους  ηθοποιούς. «Σοφόν το σαφές»,  λέγανε οι αρχαίοι και τους πιστεύω. Όσο πιο απλή είναι η πλοκή σε μια ιστορία, τόσο περισσότερο μπορείς να φωτίσεις τις εσωτερικές ιστορίες των πρωταγωνιστών σου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό για το κοινό και για τους ηθοποιούς από τις εσωτερικές συγκρούσεις των πρωταγωνιστών. Στο Σε θέλω Speedy! είναι λες και ο Ρωμαίος και Ιουλιέττα του υποκόσμου να συναντούν τους αμετανόητους Άβελ και Κάιν.  Μια ιστορία απαγορευμένου έρωτα και  αδερφοκτονίας.  Και οι τρεις χαρακτήρες Τζόνι, Ελόνα και Φάνης  θέλουν να ξεφύγουν από τη μοίρα του υποκόσμου, αλλά μόνο εκεί νιώθουν ζωντανοί. Και οι τρεις χαρακτήρες ζητούν την αποδοχή και την αγάπη, αλλά μόνο όταν εξωθούν τους άλλους στα άκρα νιώθουν πως η ζωή τους έχει νόημα. Το Σε θέλω Speedy! είναι ένα σκληρό παραμύθι, γιατί είναι τρυφερό και σκοτεινό μαζί. Έτσι δεν είναι και ο Έρωτας;

Δείτε εδώ το trailer της παράστασης

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Α.Κ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO