Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ABUSE: ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 Αbuse

 

Ο Βασίλης Σκαρμούτσος είναι χορογράφος και ιδρυτής του Χοροθεάτρου aleajactaest  που  θα παρουσιάσει  στις 3 Μαΐου την παράσταση :abuse στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων, που πλέον κάθε άνοιξη έχει γίνει θεσμός και οι λάτρεις του χορού το περιμένουν εναγωνίως.

Abuse: μια λέξη που χρησιμοποιείται για τις κακοποιημένες γυναίκες ως επί το πλείστον. Ο Βασίλης μού εξηγεί πώς  ξεκίνησαν όλα: «Η ιστορία του :abuse  ξεκινά τον Οκτώβριο του 2014, όταν ζητήθηκε απ’ το χοροθέατρο aleajactaest να ετοιμάσει ένα έργο για την παγκόσμια ημέρα της βίας κατά των γυναικών, και θα παρουσιαζόταν στο θέατρο Εμπρός. Δε θέλησα να παρουσιάσω ένα συγκεκριμένο περιστατικό ή πολλά περιστατικά βίας, αντίθετα προτίμησα να ερευνήσω αυτά τα περιστατικά και να προσέξω λεπτομέρειες που μπορεί να είχαν άλλη σημασία, αλλά και να μου αποκάλυπταν στοιχεία τόσο για το πώς το θύμα δεχόταν αυτή την κατάσταση όσο και για το πώς το σώμα αντιδρούσε. Αυτό όμως ήταν το πρώτο στάδιο, η εξέταση  του όρου κακοποίηση, όπως είναι κοινά ερμηνευμένη. Πέρα από αυτό όμως θελήσαμε να πάμε και πιο μακριά: πώς το γυναικείο σώμα «κακοποιείται» από τα πρότυπα που επιβάλλονται από την κοινωνία και περεταίρω πώς η καθημερινότητα εμπεριέχει μικρές στιγμές κακοποίησης για μία γυναίκα». 

Αλήθεια πόσες φορές μια γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο δεν αισθάνεται κακοποιημένη όταν καλείται να αντεπεξέλθει σε πολλαπλούς και συνάμα τόσο αντικρουόμενους ρόλους: εργαζόμενη, μητέρα, ερωμένη, ανεξάρτητη, θηλυκή… Πολλές οι απαιτήσεις...

«Ναι, ακριβώς», συνεχίζει ο Βασίλης. «Το :abuse έχει να κάνει λοιπόν με την εικόνα της γυναικάς και τη σημερινή κοινωνία. Εξετάζει τα διαφορετικά στάδια της ζωής της γυναίκας, όπως αυτά διαδέχονται το ένα το άλλο σε συνδυασμό με τη βία που υποβάλλεται στη γυναίκα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Σκοπός μας είναι η δημιουργία ενός πορτρέτου της σύγχρονης γυναικείας φύσης, όπως αυτό διαμορφώνεται από τη συγκεκαλυμμένη βία που επιβάλλεται στη γυναίκα σε διαφορετικές φάσεις της ζωής της και την κατάδειξη του πώς το γυναικείο φύλο είναι συνυφασμένο με την κακοποίηση». 

Η βία έχει πολλές μορφές και όσο της επιτρέπουμε να υπάρχει συγκεκαλυμμένη μέσα στα σπίτια μας, επιτρέπουμε και σε ακραία περιστατικά να λαμβάνουν χώρα. Γιατί πώς να αντιδράσει κανείς όταν ο ίδιος δέχεται ή γίνεται φορέας βίαιων πρακτικών; 

 

Πληροφορίες για την ομάδα

www.aleajactaest.gr

www.facebook.com/aleajactaest.gr

 

Χορογραφία/σκηνοθεσία: Βασίλης Σκαρμούτσος

Ερμηνεία:Τζένη Βαγκοπούλο , Αφροδίτη Καλαφάτη

Μουσική: Ερασμία Τσίπρα

Γραφικά: Παναγιώτης Σταματόπουλος

Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης

 

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Α.Κ.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO