Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΟΜΩΣ ΕΝΑ...

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Το Εθνικό Θέατρο

 

Η πρόθεση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, όπως φαίνεται, είναι να μην ανοίξει ρουθούνι. «Δεν ήρθα για να διώξω, αλλά για να ενώσω», είπε στην πρώτη του συνάντηση με τους εργαζόμενους ο Στάθης Λιβαθινός. Mάλιστα ήδη παρακολούθησε τις παραστάσεις «Φιλουμένα» και «Πιαφ», διαβεβαιώνοντας τους συντελεστές ότι οι επαναλήψεις που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη διοίκηση θα γίνουν κανονικά. Επίσης  οι πληροφορίες μας λένε ότι ο κύριος Λιβαθινός έχει καθησυχάσει αρκετούς από τους συντελεστές των παραστάσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα του Εθνικού για την επόμενη σεζόν, γεγονός που τον τιμά μιας και παραμερίζει τις όποιες προσωπικές του επιθυμίες και βλέψεις προκειμένου να μη δημιουργήσει αναταράξεις στην ήδη βεβαρυμμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στο πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας.

Κι ενώ από ηθικής άποψης ο νέος διευθυντής πράττει καλώς, τίθεται ένα βασικό ερώτημα: ένας καλλιτέχνης που επιλέγεται για τις θέσεις του και την αισθητική ως υπεύθυνος ενός πολιτιστικού φορέα, δεν έχει άραγε δικαίωμα να προτείνει και να εισάγει τη δική του κατεύθυνση; 

Πραγματικά ελπίζουμε ο Στάθης Λιβαθινός να καταφέρει να βρει τη χρυσή τομή  και παράλληλα με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα να βρει έναν τρόπο να πραγματοποιήσει το όραμά του, γιατί το Εθνικό θέατρο χρειάζεται ανανέωση. Στα διάφορα καλλιτεχνικά πηγαδάκια αυτό τον καιρό δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι το ρεπερτόριο σε αρκετά σημεία θυμίζει περασμένες δεκαετίες ή έχει ένα χαρακτήρα πιο εμπορικό απ’ όσο θα ταίριαζε σε μια κρατική σκηνή. 

Περιμένουμε σίγουρα να βρεθεί τρόπος επαναλειτουργήσει  η Πειραματική, που ο ίδιος ο κύριος Λιβαθινός είχε συστήσει επί της προεδρίας του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου. Μια σκηνή- φυτώριο καλλιτεχνών με σημαντικό καλλιτεχνικό κι εκπαιδευτικό έργο. Σίγουρα οι καιροί είναι δύσκολοι, αλλά σε μια χώρα με τόσο μεγάλη παραγωγή παραστάσεων το Εθνικό Θέατρο οφείλει να προσθέσει κάτι ακόμα στην καλλιτεχνική και πολιτιστική ζωή του τόπου πέρα από κάποιες καλές παραγωγές, που δε μας λείπουν.  Αυτό που λέιπει είναι μια πολιτιστική πολιτκή που να  υποστηρίει την έρευνα και την εκπαίδευση, ώστε οι όποιες προσπάθειες να λειτουργούν συντονισμένα και να έχουν μέλλον.  Από τη στιγμή μάλιστα που οι επιχορηγήσεις έχουν σταματήσει, ελάχιστοι φορείς έχουν απομείνει πια που μπορούν να κάνουν ένα βήμα παραπέρα όσο αφορά στην εξέλιξη της τέχνης. Το Εθνικό πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ειδικά σήμερα.

Tετάρτη 29 Απριλίου 2015 

Νατάσσα Χανιώτη

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO