Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΜΠΟΥΖ. 5/5/2015

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΓΗΡΑΙΑΣ ΚΥΡΙΑΣ


02.20 «Ο κόσμος μ’ έκανε πόρνη, τώρα θα κάνω εγώ τον κόσμο πορνείο». Η χαρισματική Μίρκα Παπακωνσταντίνου «είναι» η Κλαιρ Ζαχανασσιάν στην σκηνή του Βρετάνια και «κεντά» υποκριτικά επιτυγχάνοντας μια από τις πιο πλήρεις ερμηνείες της γόνιμης καριέρας της-αν όχι την πιο πλήρη. Η εξαιρετική πρωταγωνίστρια δεν παίζει απλά την ηρωίδα του Ντύρενματ, «είναι» εκείνη με όλο της το είναι και φωτίζει με συναρπαστικό τρόπο τις διάφορες και διαφορετικές πτυχές-πλευρές της… Στην «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» η Μίρκα Παπακωνσταντίνου ισορροπεί ανάμεσα στην τραγωδία και την κωμωδία με ζηλευτό οίστρο, με δεξιοτεχνική ακρίβεια, με σπάνιο μέτρο και με σπάνια εσωτερικότητα. Ρεσιτάλ ερμηνείας!

02.24 Η Κλαιρ Ζαχανασσιάν είναι μια εκκεντρική και πάμπλουτη γυναίκα που επιστρέφει στην χρεοκοπημένη γενέτειρά της, το Γκύλλεν, για να τιμωρήσει τον εραστή της Άλφρεντ Ίλ, που την ανάγκασε να οδηγηθεί στην πορνεία. Προσφέρει ένα ολόκληρο στους κατοίκους, με ένα μοναδικό όρο: να τον δολοφονήσουν. Έχει προδοθεί, έχει πονέσει, έχει κομματιαστεί, έχει πονέσει φρικτά και πλέον πρέπει να εκδικηθεί… «Ο κόσμος  με έκανε  πόρνη,  τώρα  θα  κάνω εγώ τον κόσμο πορνείο!». Η Παπακωνσταντίνου, με την πολύτιμη  καθοδήγηση του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κοέν, «φέρει» την σκληρότητα μα και τον κυνισμό της Κλαιρ «γίνεται» εφιαλτικά εκδικητική-σαρκαστική μα σε κλάσματα δευτερολέπτου συναρπάζει με τον τρόπο που «φωτίζει» τις πληγές, τα τραύματά της, τα κομμάτια της- κορυφαία σκηνή αυτή που αποχαιρετά τον άντρα που την οδήγησε να γίνει αυτό που έγινε. Ένα «κέντημα» ακριβό, με εκείνη να «απογειώνει» τις κωμικές νύξεις του ρόλου, να δείχνει πως παίζεται η μαύρη κωμωδία με λεπτές πινελιές και παράλληλα να μας διδάσκει το πώς μπορεί κάποιος να σου φέρει δάκρια στα μάτια,  με την εσωτερική του αλήθεια. Ένας «άθλος»!

02.30 Μπορώ να γράφω ώρες για την Μίρκα που παρακολουθώ γοητευμένος χρόνια τώρα να περνά από το Ελεύθερο, στους Βρικόλακες, στη φάρσα, τις κωμωδίες, το αρχαίο δράμα, τα κλασικά έργα και να κερδίζει ισχυρές «νίκες» με σκληρή δουλειά και καταθέσεις-ψυχής. Και μπορώ να γράφω για ώρες για την σπουδαία δουλειά της στην «Επίσκεψη». Τα λόγια όμως δεν μπορούν να περιγράψουν τον «άθλο» της. Να σπεύσετε στο Βρετάνια να την απολαύσετε όπως και οι εκατοντάδες διάσημοι φίλοι του ισχυρού θιάσου, στην χθεσινή, εξαιρετική, επίσημη πρεμιέρα, που διοργάνωσε με μαεστρία η Brainco..

02.33 Και μαζί με αυτήν να χαρείτε μια γερή παράσταση-την πιο άρτια που έφτιαξε μέχρι σήμερα ο Αλέξανδρος Κοέν. Είχε έμπνευση κι ευρηματικότητα, όραμα και πρόταση σαφή να καταθέσει για το ανέβασμα του εξαιρετικού αυτού έργου και το αποτέλεσμα μας κέντρισε-  κέρδισε. Εξαιρετικοί ρυθμοί, έξοχες ατμόσφαιρες, δυνατές λύσεις. Αρωγοί του η Χριστίνα Κωστέα-εντυπωσιακό το σκηνικό της-,οι Celebrity Skin-υπέροχα τα κοστούμια τους, με κορυφαία αυτά της Μίρκας Παπακωνσταντίνου-, ο Δημήτρης Μαραμής-θαυμάσια η μουσική του-αλλά και ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος-καίριοι οι στίχοι του-,η πολύτιμη πάντα Κατερίνα Μαραγκουδάκη που φώτισε τα επί σκηνής δρώμενα με δεινότητα, η Φρόσω Κορρού που κίνησε σωστά τους ηθοποιούς…

02.40 Δίπλα στην Μίρκα Παπακωνσταντίνου πετυχαίνουν ευθύβολες ερμηνείες ο Δημήτρης Πιατάς-στην τελευταία του σκηνή με τη Μίρκα είναι έξοχος!-, η Αιμιλία Υψηλάντη-εύστοχη κι αποτελεσματική-, η Υβόννη Μαλτέζου-φτιάχνει μια λεπτοδουλειά χάρμα οφθαλμών-. Η ικανή Τζούλη Σούμα ξεχωρίζει με την δεινότητά της και την ακρίβειά της. Μαζί τους αρέσουν οι Άλεξ Κάβδας, Φαίδων Κεφαλέας, Πέτρος Γούτης, Ιωάννα Αγγελίδη, Κυριάκος Μαρκάτος, Ρωμανός Μαρούδης, Εύη Νταλούκα, Δημήτρης Καστανιάς, Χαρά Αδαμίδου, Νίκος Ψημίτης.Τρέξτε στο «Βρετάνια» και στην «Επίσκεψη»!

02.44 Θες και αποκλειστικό τώρα; Ok. Πηγές μου λένε πως γίνονται ζυμώσεις-κουβέντες, ούτως  ώστε η Κλαιρ Ζαχανασιάν και η παρέα της  να μας δώσουν ραντεβού ξανά το φθινόπωρο

02.50 Κόλαση έγινε μου είπε πηγή μου που ήταν στο θέατρο Βρετάνια, στην οντισιόν που έκανε ο Κωνσταντίνος  Ρήγος  για το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» που θα παρουσιάσει του χρόνου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ορδές έφτασαν εκεί και έδειξαν τις ικανότητές τους προκειμένου να κλείσουν για την διανομή…Κι επειδή έγινε μια κουβέντα που είχε να κάνει με το αν θα κάνει…πίσω ο Λιγνάδης που θα ανεβάσει το ίδιο έργο στο Pantheon [αποκλειστικό μου], η απάντηση είναι όχι. Άλλωστε εκείνος το ανήγγειλε πρώτος!

15.10 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Οριστικά στα χέρια των αδελφών Τάγαρη «πέρασε» για εννιά -αρχικά!- χρόνια το θέατρο Ακροπόλ. Ο ιδιοκτήτης του Πιέρρος Δεμέστιχας είχε να κάνει με πολλούς «μνηστήρες», αλλά βρήκε ιδανικότερους τους αδελφούς Τάγαρη και «έκλεισε» μαζί τους. Όπως πρώτος έγραψα η «νέα εποχή» του ιστορικού και πολύπαθου τα τελευταία χρόνια θεάτρου θα ανοίξει με ολοκαίνουργια κωμωδία των Ρέππα- Παπαθανασίου . Οι πληροφορίες μου λένε ότι το δίδυμο θα παραμείνει στο εν λόγω θέατρο και τα επόμενα χρόνια με άλλες δουλειές του, όπως θα παραμείνει και στο Βέμπο, που θα φιλοξενήσει τον χειμώνα το γερό «Πριν το χάραμα» ξανά… Σ’ αφήνω τώρα γιατί κόλαση και τρέχω τρελά!

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO