Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ 18/5/2015

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 



Ο Γιώργος Παπανικολάου, κάθε Δευτέρα, σε ένα δεκάλογο από Θεσσαλονίκη, περί Τέχνης και ζωής....

1. O "Θείος Βάνιας" για τελευταία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, στο θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ, απέναντι από το Λευκό Πύργο. Ένα  έργο του Τσέχωφ, σε υποδειγματική σκηνοθεσία της Λιλλυς Μελεμέ, με το Στέλιο Μάινα, σε μια αριστοτεχνική ερμηνεία. "Κεντά" πάνω στο σανίδι. Το ίδιο και η Αλεξία Καλτσίκη. Πάντα άρτιοι, ο Γιάννης Φέρτης και ο Γιάννης Βόγλης, ενώ η Μαρίνα Ψάλτη σε έναν άκρως δύσκολο ρόλο- κράτησε ισορροπίες. Την Έρση Μαλικένζου απλά την απολαμβάνω πάντα επάνω στο σανίδι! Δεν μπορώ μαζί της να είμαι αντικειμενικός. Έως αυτή τη Κυριακή, μια από τις καλύτερες παραγωγές που έχει παρουσιάσει ο Γιώργος Λυκιαρδόπουλος.

2. Συνεχίζει το "Αμάρτησα για το παιδί σου" για τελευταίο Παρασκευοσαββατοκύριακο! Η παράσταση του Γιώργου Βάλαρη, στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ. Αγαπήθηκε και από το κοινό της Θεσσαλονίκης το έργο, και συνεχίζει έως τις 24 Μάη. Σωτήρης Καλυβάτσης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Ζήσης Ρούμπος- τρία αδέλφια-τριπλέτα γέλιου! Μαζί τους, ένα ικανότατος  θίασος. Μια έξοδος στο γέλιο!

3. Ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει η Ελένη Γκασούκα, είναι αδιαμφισβήτητα, "Οι Ήρωες"! Μια παράσταση με γέλιο, συγκίνηση, προβληματισμό, κέφι, τραγούδι-αγαλλίαση ψυχής. Έναν Θανάση Αλευρά, στη καλύτερη ερμηνευτικά στιγμή του, να "σπαρταρά" από ταλέντο πάνω στο σανίδι, και μια γεροδεμένη-συναρπαστικά ταλαντούχα-ομάδα νέων ηθοποιών και μουσικών, να την απογειώνει! Αυτοί είναι οι "Ήρωες" και παίζουν στο Black BOX του Θωμά Χαρέλα-του "ήρωα" που αγαπά το πολιτισμό και θέλει να τον αναδεικνύει. Όσοι επισκεφτούν αυτή την εβδομάδα το Black BOX, να επικοινωνήσουν νωρίτερα οπωσδήποτε, με το ταμείο του θεάτρου, για ακριβείς  ώρες-ημέρες παραστάσεων και κρατήσεις θέσεων.

4. «Peer Gynt, no man’s land» από 20 έως και 24 Μάη, στο θέατρο ΑΥΛΑΙΑ Θεσσαλονίκης. Η ομάδα «The 3rd person theatre group» επανέρχεται στο Θέατρο Αυλαία μετά και τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ του περασμένου Οκτώβρη.

5. Απόψε και αύριο, μόνο δύο βράδια ο Πέρης Μιχαηλίδης με το λογοτεχνικό έργο του Κνουτ Χάμσουν, "Η πείνα" στο θέατρο Black BOX. Ένας συγγραφέας περιπλανιέται στους δρόμους της Χριστιάνιας (σημερινό Όσλο) προσπαθώντας να επιβιώσει πουλώντας άρθρα σε εφημερίδες. Παλεύοντας καθημερινά με την πείνα, την εξαθλίωση και την κοινωνική ταπείνωση, διατηρεί την ακεραιότητά του παραμένοντας πιστός στις υπαρξιακές του αναζητήσεις. Μετάφραση - Θεατρική Προσαρμογή: Αναστάσιος Βενέτης, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Μητροπούλου, κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα.

6. Ο Λευτέρης Ελευθερίου πήρε παράταση με τη παιδική παράσταση που παρουσιάζει στο ΑΘΗΝΑΙΟΝ και έτσι, «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων», θα παρουσιαστεί και Σάββατο 23 Μάη, ώρα 15:00 το μεσημέρι, ενώ τη Κυριακή 24 Μαΐου, στις 12:00 το πρωί. Σκηνοθετεί η ομάδα ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ.

7. Την επόμενη εβδομάδα, θα έχει τη τιμητική του, ο Νίκος Καζαντζάκης. "Η Ασκητική" σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου, θα παρουσιαστεί σε κεντρική σκηνή της Θεσσαλονίκης, με το Νικήτα Τσακίρογλου και τη Κατερίνα Διδασκάλου, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

8. Αυτό το Σάββατο, ο Γιάννης Κότσιρας τραγουδά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Για να κλείσει όμορφα, η προτελευταία εβδομάδα του Μάη σε αυτό το χώρο.

9. Άλλωστε, αρχές Ιούνη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων έρχεται "Ο Βιολιστής στη Στέγη". Ένα εμβληματικό μιούζικαλ, μια παράσταση που αυτή τη στιγμή σκίζει στο BADMINTON της Αθήνας και θα παίζεται εκεί, έως 31 Μάη. Έπειτα, ο Γρηγόρης Βαλτινός με το σπουδαίο επιτελείο του, έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

10. Τα βράδια μου τα "γέρασα" μέσα στα θέατρα. Βλέποντας παραστάσεις έμαθα και τη ζωή, ανδρώθηκα, ενηλικιώθηκα, "γκρίζαρα" μέσα σε αυτά. Δε φανταζόμουν ποτέ, στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, πως ο Γιώργος Κιμούλης θα παρουσίαζε μέσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με το πιο φθηνό εισιτήριο, την πιο ακριβή του παράσταση. Δεν περίμενα αυτό το σκίρτημα στη καρδιά και το βούρκωμα στα μάτια.

Ο ..."Κing George" (όπως ορθά βάφτισε ο Βασίλης Μπουζιώτης) βρέθηκε σε μια σπουδαία του ερμηνευτική στιγμή. Ήταν μια παράσταση-εικαστική όαση, λες και βρισκόσουν στο Λονδίνο και απολάμβανες θεατρική μέθεξη, με την πιο καθηλωτική μουσική που γράφτηκε ποτέ για θέατρο. Έζησαν μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία τρία βράδια στο Μέγαρο και μια ασύλληπτα σημαντική καλλιτεχνική στιγμή. Δίπλα στο  Γιώργο Κιμούλη, ο Αργύρης Πανταζάρας, ο Χάρης Τζωρτζάκης -ο Χάρης και ο Αργύρης στιγμές-στιγμές έκλεβαν τη παράσταση- ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος και ο Γιώργος Γαλλος, επαλήθευσαν περίτρανα πως αυτό το νέο αίμα αξίζει. Σαγηνευτικές οι κυρίες της παράστασης, Στεφανία Γουλιώτη, Κόρα Καρβούνη, Πηνελόπη Τσιλίκα. Ο Τομάζ Παντούρ έφτιαξε έναν ύμνο στο Σαιξπηρ. Θα μείνει χαραγμένος- αυτός ο "Ληρ"- στις καρδιές του θεατρόφιλου κοινού, που ταξίδεψε μαζί του. Είμαι σίγουρος...

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO