Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΧΟΡΕΥΟΥΝ: ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

Δυο γυναίκες χορεύουν

 

Δύο γυναίκες χορεύουν:  Χρυσούλα Διαβάτη και Θάλεια Ματίκα, δύο ερμηνείες που θα θυμόμαστε για καιρό,  σκηνοθετημένες από τον Τάσο Ιορδανίδη. Η παράσταση που εντυπωσίασε κοινό και κριτικούς και που ο ίδιος ο συγγραφέας του έργου την χαρακτήρισε ως «την καλύτερη εκδοχή που είδε ποτέ» φτάνει μετά από δύο χρόνια επιτυχίας στο τέλος της. 

Ο Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ γεννήθηκε το 1940 στη Βαρκελώνη και σήμερα θεωρείται ο «Πάπας» του Καταλανικού θεάτρου και ένας από τους κορυφαίους της σύγχρονης θεατρικής ισπανικής γραφής. Το έργο Δύο γυναίκες χορεύουν το έγραψε τυχαία, όταν το βλέμμα του «συνέλαβε» μια ηλικιωμένη γυναίκα που παθιασμένα αγόραζε παιδικά κόμικ από ένα μαγαζί μεταχειρισμένων. Ως αποτέλεσμα γεννήθηκε μια κομεντί κομμένη και ραμμένη για ηθοποιούς που ξέρουν να ισορροπούν ανάμεσα στο χιούμορ και στη συγκίνηση.

Η Χρυσούλα Διαβάτη μου εξομολογείται πολύ συγκινημένη:  «Ήταν μια πολύ ωραία διαδρομή. Μετά από πενήντα χρόνια  στο θέατρο, αυτή η παράσταση με γύρισε λίγο πίσω, στην εποχή του Θεάτρου Τέχνης, τότε που στο μαγικό Υπόγειο με σκηνοθετούσε ο Κουν.  Ένας μικρός χώρος και ένα έργο ατμοσφαιρικό, σαν  μουσική δωματίου, όπως τότε... Είναι  πολύ ωραίο έργο και δεν είναι τυχαίο που κράτησε δυο χρόνια, είναι πολύ ανθρώπινο κι αληθινό. Είμαστε γεμάτοι κάθε βράδυ, γιατί ο κόσμος αναγνωρίζει μέσα σε αυτό κάτι από τον εαυτό του, τον διπλανό του, από όσα έχει ζήσει ή έχει δει.  Πιστεύω ότι θα μείνει κλασικό, γιατί ασχολείται με τον άνθρωπο. Όσο και να αλλάξουν οι εποχές, ο άνθρωπος θα μείνει ίδιος.  Βέβαια, κάναμε πολύ δουλειά, γιατί όποιο έργο κι αν ανεβάσεις, αν δεν κοπιάσεις, μπορείς απλώς να το καταστρέψεις.

Ένιωσα πραγματικά γεμάτη με αυτό το ρόλο και τον αγάπησα πολύ. Αυτό το έργο μπορεί να παίζεται πάντα, ο συγγραφέας δεν αναφέρει ούτε ονόματα, ούτε εποχή. Πάντα ένας ηθοποιός θέλει να παίζει τέτοια έργα και τέτοιους ρόλους. Έμενα με συγκλόνισε, γιατί είναι πολύ αληθινό και κάθε βράδυ πρέπει να καταθέσεις μια αλήθεια, δεν χωρούν τεχνικές εδώ, πρέπει να μετουσιωθείς, πράγμα εξουθενωτικό».

Τη ρωτάω αν θα κάνει διακοπές και γελάει: «Διακοπές δεν κάνω ποτέ, δεν ξέραμε εμείς στη Ελλάδα παλιά τις διακοπές… Μια Κυριακή στη θάλασσα πηγαίναμε για κάνα μπάνιο…»

Του χρόνου η κυρία Διαβάτη θα δοκιμαστεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό, που ακόμα όμως δεν είναι ανακοινώσιμο:  «Σε όλη μου την καριέρα έκανα πράγματα διαφορετικά  μου αρέσει να παίζω όλα τα είδη, μου αρέσει να παίζω γενικώς κι όσο μπορώ θα το κάνω».

Όσοι δεν πήγατε ακόμα στις Δυο γυναίκες που χορεύουν, έχετε ακόμα μερικές μέρες! Μην το χάσετε!

 

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Α.Κ.

 

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO