Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ, ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΤΟΝ ΤΟΝΙ ΦΙΡΙΚΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ

 

Το όνομα του ρόλου είναι Τόνις Φιρίκης, διακοσμητής έχει προσληφθεί από την κυρία του σπιτιού για, τι άλλο, να διακοσμήσει το σπίτι. Είναι νόστιμος, διάσημος στο είδος του, ρέπει προς μια ομοφυλοφιλική τάση χωρίς όμως να είναι gay αυτό δικαιολογείται λόγω της καλλιτεχνικής του υπόστασης, θα έλεγα ότι είναι ένας εστέτ (αισθητής) του ωραίου. Αυτή του η στάση είναι παρεξηγήσιμη για τους ήρωες του έργου, παρόλα αυτά οι θεατές αντιλαμβάνονται από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για καθαρό άγριο αρσενικό.           

Το ενδιαφέρον τού ρόλου έγκειται στο ότι ενώ πρέπει να φαίνεται ακίνδυνο αρσενικό έτσι ώστε να τον εμπιστεύεται ο κύριος τού σπιτιού να μένει πολλές ώρες μαζί με την γυναίκα του, από την άλλη αυτός είναι ικανός για όλα, στην ουσία ο συγκεκριμένος ήρωας παίζει μονίμως ένα θέατρο επί θεάτρου. Λίαν ενδιαφέρον κίνητρο για τον ηθοποιό όπου βεβαίως στο τέλος ηθικά δεν εκμεταλλεύεται αυτή του την διττή υπόσταση, αντιθέτως συμβάλλει με τον δικό του τρόπο, να ευοδωθεί μια συμφωνία προς οικονομικό όφελος τού κυρίου τού οποίου εκκοσμικεύει το σπίτι.

Λίγα λόγια για την παράσταση "BAM BAM"

Ray Cooney and John Chapman
(«Move over Mrs Markham»)

«BAM - BAM!»
Μια τρελή τρελή κωμωδία
σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη
Έναρξη Παρασκευή 19 Ιουνίου

Ένα συντηρητικό παντρεμένο ζευγάρι, καθώς ετοιμάζεται για τη βραδινή έξοδο στον ετήσιο χορό των εκδοτών παιδικών βιβλίων, βρίσκεται κατά λάθος μπλεγμένο σε ένα τρελό παιχνίδι απιστίας. Το σπίτι τους στην «εξοχική» Σταμάτα Αττικής υποτίθεται ότι θα μείνει άδειο, ενώ τρία υποψήφια  παράνομα ζευγάρια περιμένουν εκείνη τη βραδιά για να μείνουν μόνα. Όλα παίρνουν απρόσμενη τροπή, όταν ένα γράμμα πέφτει κατά λάθος στα χέρια του συζύγου. Ο «κατά φαντασίαν» απατημένος σύζυγος, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει την αλήθεια, θα τινάξει τα ερωτικά σχέδια όλων στον αέρα. Όλοι μπλέκονται σε ένα ερωτικό γαϊτανάκι και οι απρόσμενες και κωμικές συναντήσεις διαδέχονται η μία την άλλη με τρομερή ταχύτητα. Το τριώροφο στην εξοχική Σταμάτα γίνεται κυριολεκτικά κέντρο διερχομένων, δικαιώνοντας τον όρο «φαρσοκωμωδία». Ο γάμος και η φιλία θα δοκιμαστούν μέσα από ευτράπελα και παρεξηγήσεις, μέχρι το φινάλε που θριαμβεύει η πίστη και κάθε κατεργάρης επιστρέφει στον πάγκο του.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Η φάρσα ορίζεται σαν ένα είδος που έχει στόχο να διασκεδάσει το κοινό με απροσδόκητες και ανατρεπτικές καταστάσεις, παρεξηγήσεις, ψεύτικες ταυτότητες που εμπεριέχουν γλωσσικά τεχνάσματα, αυξανόμενη και ταχύρυθμη πλοκή. Ο Ρέι Κούνεϊ, θεωρείται εδώ και δεκαετίες από τους πιο πετυχημένους συνεχιστές της γαλλικής φάρσας, κερδίζοντας την ονομασία «ο Άγγλος Φεϊντό» (ο Γάλλος μάστερ των κωμωδιών που χρησιμοποιούσε στα έργα του θέμα με πολλές πόρτες, πολλά κρεβάτια και συνήθως πολλές ερωμένες). Έργα του Κούνεϊ έχουν παιχτεί παγκοσμίως, όπως και εδώ στην Ελλάδα, με τεράστια επιτυχία. Σε αυτή την ξεκαρδιστική κωμωδία που έγραψε ο Κούνεϊ με τον Τσάπμαν, με τον τίτλο “Move over Mrs Markham ” (παρουσιάστηκε  με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο Μουσούρη, από έναν εκλεκτό θίασο πρωταγωνιστών, με τον ελληνικό τίτλο “Στο Τσάκ” (1991-1993) αλλά και σε διασκευή των Ρέππα -Παπαθανασίου ως “Μύγα Τσε-Τσε” (2005) ενώ φέτος θα παρουσιαστεί μετά από πολλά χρόνια στο WEST END του Λονδίνου), οι πρωταγωνιστές του έργου περιπλέκονται  σε ένα γαϊτανάκι ερωτικών παρεξηγήσεων, οδηγώντας το κοινό σε ένα  ξεκαρδιστικό θέαμα, με ρεσιτάλ ανατροπών, παρεξηγήσεων και κωμικοτραγικών καταστάσεων. Η σημερινή απόδοση έχει γίνει στην ελληνική πραγματικότητα και στην Αθήνα του σήμερα, καθιστώντας το έργο μια νεοελληνική φαρσοκωμωδία καταστάσεων, με χαρακτήρες οικείους και αναγνωρίσιμους σε όλους μας.

Βιογραφικό Ρέι Κούνεϊ
Ο Ρέι Κούνεϊ είναι Άγγλος συγγραφέας και ηθοποιός, γεννημένος στις 30 Μαίου 1932. Η καριέρα του ως ηθοποιός ξεκίνησε το 1946 όταν έπαιξε σε ηλικία 14 ετών στο έργο “Song of Norway”. Συμμετείχε σε πολλές θεατρικές ομάδες σε όλη την Αγγλία, ανάμεσα τους και σε αυτήν του Brian Rix στο «Whitehall Chapel». Εκεί πήρε μέρος σε παραστάσεις, μέχρι που άρχισε να δοκιμάζει το ταλέντο του και ως θεατρικός συγγραφέας. Έχει γράψει πάνω από 30 έργα που έχουν ανέβει στο Λονδίνο, όπως: “One for the Pot" "Not Now Darling", "Move Over Mrs Markham", "There Goes the Bride",  "Chase me Comrade", Why Not Stay For Breakfast?", "Wife Begins at Forty", "Run for your Wife!", "Two into one", "Out of Order", "It Runs in the Family", "Funny Money", “Τom Dick and Harry”. Το 1983, ο Κούνεϊ δημιούργησε την “Theatre of Comedy Company”, της οποίας υπήρξε και ο πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής. Τότε ήταν που συνεργάστηκε με σπουδαίους Βρετανούς ηθοποιούς, μεταξύ των οποίων και ο Πήτερ Ο Tούλ, στο έργο ο “Πυγμαλίων”. Έχει πάρει τον τίτλο του “Sir” από τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας για την προσφορά του στο θέατρο. Αποκαλείται ο “Άγγλος Φεϊντό”.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Γιώργος Βάλαρης
Μετάφραση: Βάσια Παναγοπούλου
Απόδοση: Στέλιος Παπαδόπουλος- Γιώργος Βάλαρης
Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης
Μουσική επιμέλεια:  Νίκος Ραμός
Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλης Κουλακιώτης
Παραγωγή: Πολυχώρος Χυτήριο – Σκηνή Ανδρέας Βουτσινάς
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo

Πρωταγωνιστούν:
Γαλανοπούλου  Άβα,  Αγγέλου Αργύρης,  Ανδρούτσου Θωμαΐς, Βογιατζάκη Σοφία, Δημητρόγλου Κατερίνα, Κλούβα Χρύσα, Κούκουρας Βασίλης, Κρόμπας Αντώνης και ο Αναδιώτης Νίκος σε πρώτη θεατρική εμφάνιση

Παραστάσεις:
Κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί περιοδεία  σε όλη την Ελλάδα.

Ώρα έναρξης: 9.15 μ.μ.
Διάρκεια: 120 λεπτά (με διάλειμμα)
Τιμές εισιτηρίων: 16€ κανονικό, 12€ φοιτητικό και ανέργων
Προσφορά 9€ μέσω της προπώλησης για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων

Προπώληση μέσω www.viva.gr

Στην αυλή του θεάτρου «Χυτήριο»
Ιερά Οδός 44 (δίπλα στο μετρό Κεραμεικός)
Ώρες ταμείου: Καθημερινά 5.00 μ.μ. με 9.00 μ.μ.
Τηλ.: 2103412313
http://www.chytirio.gr

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO