Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

H OΜΑΔΑ ALEAJACTAEST ΣΤΟ ONLYTHEATER

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

memoria

 

Το Χοροθέατρο aleajactaest (Α.Μ.Κ.Ε. Ο ΚΥΒΟΣ) πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής  Καλών Τεχνών και την υποστήριξη της διεθνούς αμνηστίας την παράσταση Memoria. Μια παράσταση για τις λειτουργίες της μνήμης στην ανθρώπινη υπόσταση...

Βασίλης Σκαρμούτσος, χορογράφος 

Το memoria αποτελεί μία μελέτη πάνω στη μνήμη. Τη μνήμη όπως αυτή περνάει γενετικά στον άνθρωπο και αναβιώνεται στις γενιές με βάση τα βιώματα των προγόνων. Θέτει το ερώτημα αν μία τέτοιου είδους μνήμη υπάρχει και αν υπάρχει ποια επίδραση έχει στη συμπεριφορά των ανθρώπων. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η παράσταση είναι αυτό των πολεμικών συγκρούσεων και αυτό γιατί τα βιώματα και τα συναισθήματα σε αυτές τις περιόδους αποτυπώνονται πιο έντονα στον άνθρωπο.To memoria αποτελεί επίσης ένα σχόλιο πάνω στη κοινωνία, θέτοντας το ερώτημα αν οι κοινωνικές συμπεριφορές διαμορφώνονται ως ένα βαθμό γεννετικά με αποτέλεσμα να διαμορφώνουν και το κοινωνικό σύνολο, άλλα και την ιεραρχία μέσα σ’αυτό.

Αφροδίτη Καλαφάτη, χορεύτρια

Το memoria διαπραγματεύεται τη μνήμη, η οποία είναι αναπόσπαστη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Στο έργο ανακτούμε μνήμες και συνδέουμε πληροφορίες ζωτικής σημασίας τόσο για την επιβίωση μας όσο και για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας μέσα σ' αυτό.Είναι μια εξαιρετική πρόκληση για έναν ερμηνευτή να καλείται να ανακτήσει τέτοιου είδους μνήμες...

Άννα Απέργη, χορεύτρια

Σε μια πολύ συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, κινούμαι ανάμεσα σε αποσπασματικές εικόνες, επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ομαδικές και ατομικές καταστάσεις. Αλλάζω θέσεις, αλλά παραμένω εκεί, μια από τις δέκα γυναίκες, όμοιά τους. Η μνήμη των σωμάτων, συνειδητή ή μη, υπογραμμίζει τη διαφορετικότητα παρά τη φαινομενικά ισοπεδωτική ομοιότητα. Αυτή διαμορφώνει την πορεία της κάθε στιγμής και καθορίζει την επόμενη.

Ελιάν Ρουμιέ, χορεύτρια

Λαμβάνοντας μέρος στην παράσταση memoria, μου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσω ένα άγνωστο για μενα κεφάλαιο, αυτό της γενετικής μνήμης. Το τοπίο στο οποίο εξελίσσονται οι δέκα διαφορετικοί χαρακτήρες του έργου είναι ένα αρκετά σουρεαλιστικό τοπίο με τα στοιχεία της απομόνωσης, προσωπικής εξάντλησης και επιβολής να ειναι αρκετά εμφανή. Ο χαρακτήρας μου εξελίσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του έργου, ξεκινώντας με το ρόλο μιας επιβαλλόμενης γυναίκας και τελειώνοντας έχοντας πάρει ένα διαφορετικό και περισσότερο εξουσιαστικό ρόλο.

Φωτεινή Ζούμα, χορεύτρια

Στη συγκεκριμένη παράσταση προσπαθούμε να κατανοήσουμε κατά πόσο οι συμπεριφορές προκαλούνται από τη γενετική μνήμη και αν μέσω του DNA μεταφέρονται στοιχεία που καθορίζουν τη συμπεριφορά μας. Ως χορεύτριες καλούμαστε , έχοντας τη συνθήκη-κατάσταση, να εκφράσουμε συναισθήματα που μας προκαλούνται από γεγονότα, τα οποία προέρχονται από τους προγόνους μας, που είναι το παρελθόν μας και δημιουργούν επί σκηνής μία κλειστή κάστα με συγκεκριμένη ιεραρχεία.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Α.Κ.

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO