Καθώς οι μέρες περνούν και φτάνουμε στην Κυριακή του κρίσιμου για τη χώρα δημοψηφίσματος, ολοένα περισσότεροι καλλιτέχνες, ακόμα και πρόσωπα που μέχρι πρότινος δεν εξέφρασαν δημοσίως τις πολιτικές του θέσεις, διαμαρτύρονται για την κατάσταση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ δημοσιεύει στον τοίχο στο facebook: «Φίλη και φίλε που φοβάστε, κι εγώ κάθε τόσο σκέφτομαι διάφορα σενάρια Αποκάλυψης. Μα πρέπει να προστατεύσουμε τη λογική μας και την ίδια μας την ψυχή. Θ' αλλάξει κάτι προς το καλύτερο αν τρομοκρατηθούμε; Όχι. Θ' αλλάξει προς το χειρότερο, μέσα μας, γύρω μας, στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη κι εμάς και την ψυχραιμία μας; Ναι. Το πρώτο βροντερό όχι λοιπόν στην αναίτια φθορά του είναι μας. Η ζωή μας μπορεί ν' αλλάξει, ν' αλλάξει πολύ, μα δεν θα σταματήσει. Όχι στον μικρό, τον συνεχή, τον ύπουλο θάνατο του φόβου».
Με δήλωσή του, την οποία έστειλε στο lifo.gr, ο συγγραφές Διονύσης Χαριτόπουλος, τοποθετείται : «Ευτυχώς που δεν υπήρχαν ΜΜΕ στην Κατοχή, θα ήμασταν όλοι συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών. Η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού που επιχειρούν, είναι τερατώδης, πρόστυχη και διχαστική. Δεν χρειαζόμαστε τις συμβουλές σας και τον τρόμο που σπέρνετε για να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να ζήσουμε με ευρώ ή δραχμή. Θα το μάθετε στις 5 Ιουλίου το βράδυ. Τότε θα σας δώσουμε την εντολή. Ως τότε βουλώστε το όλοι. Σας ξέρουμε, δεν σας εκτιμάμε, δεν σας πιστεύουμε. Δεν θα μας βάλετε εσείς να σκοτωθούμε μεταξύ μας».
Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ανάρτησε βίντεο με το τραγούδι του "ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ", γράφοντας στην εισαγωγή: «Την Κυριακή παίρνουμε πίσω την ζωή μας. Τους λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ σε όλα που κουρέλια κάνουν τα όνειρα μας».
Και η Ελένη Ράντου ποστάρει: ««Για όσους δεν ξέρουν Αγγλικά, μόνο ενωμένη Ευρώπη δεν έχουμε. Μια διχασμένη Ευρώπη διχάζει τους λαούς και τους βάζει σε διλήμματα που οι αποφάσεις τους έχουν παρθεί πολύ πριν από μας για μας!»
Η τραγουδοποιός Ηρώ ποστάρει: «Μας λέει τι να ψηφίσουμε οι Έλληνες στην Ελλάδα;...μας λέει ότι το ΟΧΙ ισοδυναμεί με αποχώρηση; Μας λέει ότι το πακέτο είναι η τελευταία πρόταση επί της οποίας δεν επιδέχεται αλλαγές; Μα τότε τι να συζητήσουμε; Μα τότε γιατί να έχουμε εκλογές στα κράτη; Προς τι το δημοκρατικό πολίτευμα; Προς τι η αυτονομία των χωρών; Ας μας πουν ότι ζητάνε υπόδουλους λαούς. Έτσι μάλιστα. Να ξέρουμε και εμείς τι συζητάμε. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την κυβέρνησή μας. Είναι ένα πραγματικό ουσιαστικό ερώτημα...»
Η Κατερίνα Παπουτσάκη γράφει στο λογαριασμό της στο twitter: Τρέμω, αλλά νιώθω πραγματικά πολύ περήφανη».
Η σκηνοθέτης Κατερίνα Μπερδέκα ποστάρει: «Καταρχάς ΟΧΙ. Η κόρη μου έκανε την πιο εμπεριστατωμένη ιστορική ανάλυση που έχω ακούσει, όταν της εξήγησα τί συμβαίνει. "Το είχα πει εγώ. Δεν έπρεπε να έχει πάρει δάνειο ο Τρικούπης". Κατά τα άλλα πάψτε παρακαλώ να βρίζετε ό, τι κι αν πρόκειται να ψηφίσετε , γιατί θα ανοίξουμε και οι υπόλοιποι το στόμα μας. Α! Και κάτι άλλο. Η αξιοπρέπεια ερμηνεύεται-όπως όλα- από το ήθος, την προσωπικότητα, την κοινωνική και πολιτική ενσυνείδηση του καθενός. Μην εκτίθεστε με διάφορους ορισμούς... ατυχείς. Χαιρετώ σας. Συνεχίζω να δουλεύω. Δεν ξέρω αλλιώς».
Ο Γιάννης Μπέζος με δήλωσή του δεν παίρνει θέση, αλλά υποστηρίζει τη δημοκρατία και τις ευθύνες του λαού: « Να επικρατήσει η σκέψη και όχι το πείσμα, ό,τι και να ψηφίσει ο καθένας. Η ψήφος στις δημοκρατίες εμπεριέχει και την ευθύνη – δεν είναι μόνο ένα δικαίωμα, είναι κυρίως ευθύνη».
Ο Θοδωρής Αθερίδης δήλωσε στο twitter: «Πριν ψηφίσω ναι ή όχι σκέφτομαι: Με το ναι ξημερώνει μια πραγματικά πολύ άσχημη μέρα! Με το όχι ¨ξημερώνει ξανά; Είναι σίγουρο;
Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς με συνεχείς αναρτήσεις του στο facebook του υποστηρίζει : «Το "Ναι" αυτή την Κυριακή δεν σημαίνει "Ναι στα μέτρα". Πλέον, δεν σημαίνει καν "Ναι στο ευρώ ". Το "Ναι" αυτή την Κυριακή σημαίνει "Ναι στην Δημοκρατία ". Χαίρετε».
Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης σε κείμενο που δημοσίευσε μεταξύ άλλων αναφέρει: «… Βλέπουμε σε εξέλιξη μια λυσσαλέα προσπάθεια να αποσπασθεί από τον λαό η απάντηση που θα οδηγήσει στην έξοδό μας από την Ευρώπη. Δεν υποκύπτουμε. Δε θα καταστραφούμε, δε θα αφήσουμε την πατρίδα μας να γίνει μια ρημαγμένη, τριτοκοσμική χώρα, επειδή το θέλουν κάποιοι φανατικοί, κάποιοι ιδεοληπτικοί, κάποιοι ανόητοι, μαζί και τα μεγαλο-συμφέροντα της δραχμής.
Στην άρνηση της Ευρώπης που μας οδηγούν κυβέρνηση και Χρυσή Αυγή θα αντιδράσουμε με φωνή ξεκάθαρη. Δε θα αφήσουμε να μας σύρουν έξω από το φυσικό σπίτι της χώρας μας. Θα βάλουμε στην άκρη το ψεύτικο ερώτημα και θα απαντήσουμε στο πραγματικό. Θα πούμε ΝΑΙ, που σημαίνει ΝΑΙ στην Ευρώπη, που σημαίνει ΝΑΙ στην Ελλάδα. ΝΑΙ στην Ελλάδα που αξίζουν τα παιδιά μας!»
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ υπογράφει άρθρο με θέμα «Ελλάδα και Ευρώπη». Μεταξύ αυτών που συνυπογράφουν το κείμενό της είναι η Νανά Μούσχουρη, ο Θανάσης Βαλτινός, η Άλκη Ζέη, ο Αλέκος Φασιανός και ο Πέτρος Μάρκαρης.
«Ελλάδα και Ευρώπη είναι πολιτιστικά έννοιες ταυτόσημες από τα πανάρχαια χρόνια της ιστορίας τους. Προπύργιο και προμαχώνας η Ελλάδα της Ευρώπης εναντίον σε κάθε εξωτερικό εχθρό. Βοηθός και αρωγός η Ευρώπη της Ελλάδας σε κάθε αντιξοότητα σε χαλεπούς καιρούς ως τα σήμερα. Αυτό αποδεικνύει, μεταξύ άλλων, η μέριμνα των εταίρων μας για την ανάπτυξη των υποδομών της χώρας, η υποδοχή Ελλήνων φοιτητών στα καλλίτερα πανεπιστήμια της ηπείρου, η συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στα ευρωπαϊκώς χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, οι αγροτικές επιδοτήσεις και άλλα, για να μη μιλήσoυμε για την διασφάλιση, χάρη στην ευρωπαϊκή συμμαχία, των συνόρων της χώρας από κάθε ξένη βουλιμία. Σ’ αυτήν την Ευρώπη πρέπει να μείνουμε πιστοί. Τα παιδιά μας δεν θα μας συγχωρήσουν ποτέ, αν δεν πρυτανεύσει στις αποφάσεις μας το εθνικό συμφέρον. “Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία”, έγραψε ο Κάλβος, “Αν μισούνται ανάμεσά τους δεν τους πρέπει λευτεριά”, είπε ο Σολωμός. Όλοι λοιπόν ενωμένοι και αποφασιστικοί να πούμε την ερχόμενη Κυριακή: Ναι στην Ευρώπη, την ευρύτερη πατρίδα μας».
Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015