Μη χάσετε τις προσκλήσεις

Το onlytheater.gr στο facebook Το onlytheater.gr στο twitter Το onlytheater.gr στο youtube
Print

ME ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΗΝ "ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ". ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΙΩΤΗ

Written by OnlyTheater. Category: ΑΡΘΡΑ

ME ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ''ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ''

Εξαιρετική η βραδιά

– αφιέρωμα στη Φλέρυ Νταντωνάκη που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο 26 Ιανουαρίου, μέσα στον ολοκαίνουργιο Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού – Ανοιχτή Πόλη (Πανεπιστημίου 56 & Γαμβέτα 1). Φρόντισαν γι' αυτό ο σκηνοθέτης – δημοσιογράφος Αντώνης Μποσκοΐτης και ο ποιητής – εκδότης Γιώργος Χρονάς, δύο άνθρωποι που συνηθίζουν να κρατάνε και να επαναφέρουν στο προσκήνιο ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του εγχώριου πολιτισμού, ο πρώτος με τις ταινίες του και ο δεύτερος με τα βιβλία και τα cd του: Φλέρυ Νταντωνάκη, Λένα Πλάτωνος, Γιώτα Γιάννα, Κατερίνα Γώγου, έτσι, για ν' αποδειχτεί πως ο πολιτισμός δεν έχει παραδοθεί αμαχητί στο τηλεοπτικό life – style και τις ''πολυφορεμένες'' επιλογές.

ME ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ''ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ''


Η βραδιά άνοιξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους ''Φλέρυ-Τρελή του φεγγαριού'' του Αντώνη Μποσκοΐτη, που το 2002 είχε σαρώσει δικαίως τα βραβεία στο φεστιβάλ Δράμας. Για την ερμηνεύτρια του ''Μεγάλου Ερωτικού'' μίλησαν αμέσως μετά ο ιστορικός και κριτικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης, η τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου, ο Γιώργος Χρονάς και ο σκηνοθέτης.
Ο Μονεμβασίτης είναι επίσης εκείνος που το 1999, ένα χρόνο μετά τη φυγή της Φλέρυς, επιμελήθηκε το cd ''Η αιώνια εφηβεία της φωνής'' με πωλήσεις άνω των 100.000, ένα cd – ντοκουμέντο με χαμένες ηχογραφήσεις της Νταντωνάκη από το Τρίτο Πρόγραμμα! Η Νένα Βενετσάνου αναφέρθηκε στη χαμένη συνάδελφο της με λόγια συγκινητικά, ενώ εξίσου συγκινητικός ήταν και ο Γιώργος Χρονάς στην ανάγνωση μίας δημοσιευμένης συζήτησης που είχε με τη Φλέρυ από το τεύχος 101 της Οδού Πανός. Όσο για τον Αντώνη Μποσκοΐτη, δήλωσε ευτυχής που αυτή η πρώτη του ταινία, 11 χρόνια μετά τη δημιουργία της, φέρνει ακόμη νέους ανθρώπους σε επαφή με τη σπουδαία τραγουδίστρια του Μάνου Χατζιδάκι.

ME ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ''ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ''


Το μουσικό μέρος άνοιξε ο Ηλίας Λιούγκος, η πιο ζεστή χατζιδακική φωνή. Το ''Νανούρισμα'' του που είδαμε στο ντοκιμαντέρ πριν λίγη ώρα να το τραγουδάει η ίδια η Φλέρυ, ήταν μια πολύ μεγάλη στιγμή της βραδιάς. Ακολούθησαν κομμάτια του Χατζιδάκι που ένωσαν το κοινό της αίθουσας, ''Τ' αστέρι του βοριά'', το ''Χάρτινο το φεγγαράκι'', η ''Τρελή του φεγγαριού''. Υπήρχε και μία έκπληξη: Η αειθαλής και αεικίνητη Γιώτα Γιάννα, που βρισκόταν στην αίθουσα, ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Ηλία Λιούγκου. Έπιασε τη φυσαρμόνικα της και τραγούδησε το ''Ίσως φταίνε τα φεγγάρια'' των Ν.Μαυρουδή-Τ.Σαμαρτζή, ένα και μοναδικό τραγούδι ''αφιερωμένο στην ψυχή της από εκεί απάνω''.

ME ΤΗ ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ ΣΤΗΝ ''ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ''


Είναι ωραίο να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις που διατηρούν άσβηστη τη μνήμη σημαντικών καλλιτεχνών που δεν ανήκουν πια στον κόσμο αυτό. Πόσω μάλλον για τη Φλέρυ Νταντωνάκη, η οποία ακόμη και εν ζωή ερχόταν απ' άλλο κόσμο σε ότι αφορούσε την κοσμοθεωρία, τη φιλοσοφία και τη στάση της απέναντι στην Τέχνη.
Η εν λόγω εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο μιας σειράς και άλλων αξιόλογων καλλιτεχνικών events που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες στον Πολυχώρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Πολιτισμού – Ανοιχτή Πόλη.
Θα είμαστε εκεί!


Λιάνα Μαλανδρενιώτη

Oι φωτογραφίες είναι του Ηλία Σωτηρόπουλου

Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια.

Joomla Templates and Joomla Extensions by sjtemplates.com
  • ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

  • ΚΡΙΤΙΚΗ

Στο onlytheater.gr αρθρογραφούν: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ, ΟΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΟΡΔΑΝΙΔΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΒΑΛΤΙΝΟΣ, ΕΛΕΝΗ ΡΑΝΤΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΟΥΛΗΣ, ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΛΜΠΑΡΗ, ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΣΟΝΤΑΚΗ, ΛΕΝΑ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ, ΗΡΩ ΣΑΪΑ, ΑΝΝΑ ΑΔΡΙΑΝΝΟΥ, ΑΝΝΙΤΑ ΚΟΥΛΗ, ΡΑΛΛΙΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΑΝΟΥΡΗΣ, ΡΟΥΛΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΑΓΚΟΥ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ, ΣΟΝΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΩΤΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΕΠΠΑΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΕΥΣΤΑΘΙΑ.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ:

info@onlytheater.gr

Like στο Facebook

Follow στοTwitter

ΕΙΔΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ, ΣΤΟ "ΘΗΣΕΙΟ", ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΟΝΕΚΕΡ. ΤΗΣ ΣΕΜΙΝΑΣ ΔΙΓΕΝΗ

Βερολίνο. Δεκαπενταύγουστος, 1961. Χαράζουν τη συνοριακή γραμμή, να υψωθεί το Τείχος. Χριστούγεννα, 89. Στρατηγοί κάνουν προσωμοίωση κατάστασης πολέμου. Παριστάνουν ότι έχει ξεσπάσει  3ος Παγκόσμιος. Η Στάζι προστατεύει το κόμμα από το λαό.
Επιστροφή, 1961. Άνθρωποι ξυπνούν το πρωί, αποκομμένοι από συγγενείς, δουλειά, σχολεία. Κάποιοι βλέποντας το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, πηδούν απο παράθυρα. Ένας πράκτορας της Στάζι, ανά 23 άτομα. (όταν επί Στάλιν, 1 Κα-γκε-μπίτης ''πρόσεχε'' 5.830 πολίτες)

Διαβάστε περισότερα...

Onlytheater Team

Επικοινωνήστε μαζί μας

Email:
Θέμα:
Μήνυμα:

Συνδεθείτε

Για να συνδεθείτε, συμπληρώστε τα στοιχεία σας, αφού δημιουργήσετε λογαριασμό (Create an account)

Καλώς ήλθατε στο Only Theater!

Αναζήτηση

ONLYVIDEO